Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 74 Nr 3 (2019)

Artykuły

Wiedza rolników o zrównoważonych technikach uprawy ziemniaka w Polsce

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2019.3.7
Przesłane: 28 czerwca 2019
Opublikowane: 07-12-2019

Abstrakt

Badania miały na celu ocenę wiedzy rolników na temat zrównoważonych technik rolniczych w uprawie ziemniaka poprzez określenie ich cech osobowych, społecznych, ekonomicznych i komunikacyjnych. Ponadto celem badań było znalezienie zależności między wiedzą rolnika na temat uprawy ziemniaka w zrównoważonych technikach rolniczych a zmiennymi niezależnymi, które charakteryzują rolników. Badania te oparto na danych pierwotnych zebranych
w latach 2014–2016 na reprezentatywnej próbie 152 producentów ziemniaka w województwie mazowieckim. Do zbierania danych terenowych za pomocą wywiadów osobistych wykorzystano standardowy kwestionariusz, złożony z dwóch części. Pierwsza część zawierała zmienne niezależne (wiek, poziom wykształcenia, stan cywilny, zawód, płeć, źródło dochodu), druga składała się z testu oceny wiedzy producenta ziemniaka na temat zrównoważonych technik rolniczych. Badania wykazały, że wiedza na temat uprawy ziemniaka w zrównoważonych technikach rolniczych jest średnia z tendencją do niskiej. Wśród zmiennych społeczno-ekonomicznych poziom wykształcenia i zawód były najważniejszymi czynnikami, które na nią wpływały. Istotne różnice wystąpiły między wiedzą na temat uprawy ziemniaka w zakresie zrównoważonych technik rolniczych według różnych kategorii (wiek, poziom wykształcenia i zawód). Tylko trzy zmienne niezależne miały istotny związek z przyjęciem innowacji w rolnictwie: źródło dochodu, poziom wykształcenia i zawód.

Bibliografia

  1. Ashok RM., Pundir K., Ganapathy L., 2016. Conceptualization of sources, key problems and critical factors for acceptance of production flexibility. J. Manufact. Technol. Manag. 27(3), 379–407, https://www.researchgate.net/publication/298428220_Conceptualizing_sources_key_concerns_and_critical_factors_for_manufacturing_flexibility_adoption [accessed 11.11.2018].
  2. Ayoade A.R., 2013. The adoption impact of improved Cassava varieties on the social life of rural farmers in Oriire Local Government area of Oyo State. Int. J. Humanit. Soc. Sci. 3(12), 278–286.
  3. Birch P.R.J., Bryan G., Fenton B., Gilroy E.M., Hein I., Jones J.T., Prashar A., Taylor M.A., Tor-rance L., Tooth I.K., 2012. Crops that feed the world. 8: Potato: are the trends of increased global production sustainable. Food Sec. 4, 477–508.
  4. D’Emden F.H., Llewellyn R.S., Burton M.P., 2006. Adoption of conservation tillage in Australian cropping regions: an application of duration analysis. Technol. Forecast. Soc. Change 73(6), 630–647.
  5. Deshmukh P.R., Kadam R.P., Shinde V.M., 2007. Knowledge and adoption of agricultural technologies in Maradhawa. Indian Res. J. Ext. Edu. 7(1), 41–43.
  6. De Steur H., Van Loo E.J., Maes J., Gheysen G., Verbeke W 2019. Farmers’ readiness to accept genetically modified potatoes with resistance to late blight. Agronomy 9(6), 280, https://doi.org/10.3390/agronomy9060280
  7. Farrington J., 1995. The changing public role in agricultural extension. Food Policy 20, 537–544.
  8. Gedikoglu H., Parcell J.L., 2013. Impact of Earned and Unearned Off-Farm Income on Adoption of New Technologies. Selected Paper prepared for presentation at the Agricultural & Applied Economics Association’s 2013 AAEA & CAEA Joint Annual Meeting, Washington, DC, August 4–6, 1–16.
  9. Genius M., Pantzios X., Tzouvelekas V., 2006. Information Acquisition and Adoption of Organic Farming Practices in Crete, Greece. J. Agric. Resour. Econ. 31(1), 93–113.
  10. Gopalswamy P., Anbarashan P., 2011. Analysing innovative sustainable practices extend and income generation in organic farming and GRA fields in Bahour, Pondicherry, India. J. Dev. Agric. Econ. 3(6), 252–260.
  11. Gumul D., Ziobro R., Noga M., Sabat R., 2011. Characterization of Five Potato Cultivars According to their Nutritional and Pro-Health Components. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 10(1), 73–81.
  12. GUS 2017. Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej [Statistical Yearbook of the Republik of Poland]. Warszawa, Główny Urząd Statystyczny [Central Statistical Office]. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rzeczypospolitej-polskiej-2017,2,17.html
  13. Gwet K.L., 2012. Inter-Rater Reliability: Conditional Analysis, Chap. 10. In: K.L. Gwet, The Definitive Guide to Measuring the Extent of Agreement among Raters. Handbook of Inter-Rater Reliability, 3rd ed., Advanced Analytics, Gaithersburg, 241–242.
  14. Hailu B.K., Abrha B.K., Weldegiorgis K.A., 2014. Adoption and impact of agricultural technologies on farm income: Evidence from Southern Tigray, Northern Ethiopia. Int. J. Food Agric. Econ. 2(4), 91–106.
  15. Hameed T.S., Sawicka B., 2016. Farmers’ Knowledge about the Economic and Production Aspect of Organic Farming. Episteme 30, vol. I, 73–89.
  16. Hameed T.S., Sawicka B., 2017. Farmers’ attitudes towards sustainable agriculture practices in Lublin Province. Adv. Sci. Eng. 9(1), 1–6.
  17. Ibrahim F.D., Usman R.K., Jibrin S., Odine A.I., Isah H.K., 2013. Adoption of new farming tech-niques in guarri local government area of Niger State: a probity application. Acad. Res. Int. 4(3), 278–286.
  18. Immanuel R.R., Imayavaramban E., Lyla L.E., Kannan T., Murugan G., 2010. Traditional agricul-tural knowledge about the protection of the agroecosystem in the north-east coast of Tamil Nadu. Ind. J. Trad. Knowl. Obj. 9(2), 366–374.
  19. Jadalla A.E., Bakar A.H.A., Jais H.M.D., Ibraik F.M., 2011. A Reviewed Study of the Impact of Agricultural Extension Methods and Organizational Characteristics on Sustainable Agricultural Development. Int. J. Eng. Sci. Technol. (IJEST) 3(6), 5160–5168.
  20. Jahnavi MM., 2018. Information Technology a Mylavarapu. Int. J. Trend Sci. Res. Dev. (IJTSRD). Special Edition International conference on the digital economy and its impact on business and industry, October 2018, pp. 255–257, https://www.ijtsrd.com/papers/ijtsrd18717.pdf
  21. John H.M., 2014. Handbook of Biological Statistics, 3rd ed. Sparky House Publishing, Baltimore, Maryland, USA, 148–151.
  22. Junge B., Deji O., Abaidoo R., Chikoye D., Stahr K., 2009. Farmers’ Adoption of Soil Conserva-tion Technologies: A Case Study from Osun State, Nigeria. J. Agric. Educ. Ext. 15(3), 257–274.
  23. Karthikeyan C., 1994. Sugar factory Registered Growers – An analysis of their involvement and impact. Unpub. M.Sc (ag) Thesis, TNAU, Coimbatore.
  24. Koirala B., Dutta J.P., Dhakal S.C., Pant K.K., 2015. Level of Adoption and Factor Affecting the Level of Adoption of Sustainable Soil Management Practices in Ramechhhap District, Nepal. Am. J. Agric. For. 3(2), 21–24.
  25. Kujawiński W., 2009. Kujawiński W. 2009. Metodyka doradztwa rolniczego. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, pp. 212
  26. Kujawiński W., 2012. Metodyka działalności upowszechnionej publicznej rolniczej organizacji doradczej [Methods of activity of disseminated public agricultural organization]. Centrum Doradztwa Rolniczego [Agricultural Advisory Centre], Poznań, 35–52.
  27. Manda J., Arega D., Gardebroek A.C., Kassie M., Tembo G., 2016. Adoption and impacts of sustainable agricultural practices on maize yields and incomes: Evidence from rural Zambia. J. Agric. Econ. 67(1), 130–153.
  28. Marenya P.P., Barrett C.B. 2007. Household-level determinants of adoption of improved natural resources management practices among smallholder farmers in western Kenya. Food Policy 32(4), 515–536.
  29. Mazvimavi K., 2011. Socio-economic analysis of conservation agriculture in Southern Africa. FAO regional emergency office for Southern Africa.
  30. Meena M.S., Singh K.M., 2012. Decision Process Innovations, Constraints and Strategies for Adoption of Conservation Agriculture 4. Available at SSRN, http://ssrn.com/abstract=2088710, http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2088710
  31. Mugwe J., Mugendi D., Muna M., Merckx R., Chianu J., Vanlauwe B., 2009. Determinants of the decision to adopt integrated soil fertility management practices by smallholder farmers in the central highlands of Kenya. Expl. Agric. 45, 61–75.
  32. Nowacki W., 2018. Jak konkurować na współczesnym krajowym rynku ziemniaka? [How to compete on the modern domestic potato market?], http://polskiziemniak.pl/wp-content/uploads/2018/08/XXV-KDZ-Bonin.pdf
  33. Ogunlana E.A., 2004. The technology adoption behaviour of women farmers: The case of alley farming in Nigeria. Renew. Agric. Food Syst. 19(1), 57–65.
  34. Ojo M.A., Jibowa A.A., 2008. Socio-economic Characteristics Influencing Role Performance of Rural Community Power Actors in Agricultural Extension Delivery System in Osun State, Nigeria. J. Agric. Rural Dev. 2, 27–40.
  35. Omani A.R., Chizari M., 2011. Identifying the appropriate model for anticipating adoption model for sustainable management of water resources among wheat farmers of Ahvaz Province. J. Agric. Rural Dev. 19(73), 77–100.
  36. Poyyamoli G., Padmavathy A., 2011. Analyzing innovative sustainable practices extend and income generation in organic farming and GRA fields in Bahour, Puducherry, India. J. Dev. Agric. Econ. 3(6), 252–260.
  37. Pripp A.H., 2013. Methods and Principles of Statistical Analysis, Chap. 2. In: A.H. Pripp, Statistics in Food Science and Nutrition, Springer Briefs in Food, Health, and Nutrition. Springer Science+Business Media, New York, 16–19, https://doi.org/10.1007/978-1-4614-5010-8_2
  38. Razzaghi-Borkhani F., Rezvanfar A., Fami S.H., 2010. The role of educational and communicational factors on the knowledge of Integrated Pest Management (IPM) among paddy farmers in Sari County. J. Agric. Educ. Manag. Res. 13, 2–17.
  39. Rocznik Statystyczny Województwa Mazowieckiego 2017. https://warszawa.stat.gov.pl/publikacje-i-foldery/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-wojewodztwa-mazowieckiego-2017,4,17.html
  40. Rushing H., Karl A., Wisnowski J., 2013. Design and Analysis of Experiments by Douglas Montgomery: A Supplement for Using JMP(R). SAS Institute, Cary, North Carolina, USA, pp. 277.
  41. Seltman H.J., 2018. Experimental Design and Analysis. http://www.stat.cmu.edu/~hseltman/309/Book/Book.pdf, pp. 428.
  42. Singh A., Singh A.K., Singh L 2012. Effect of technological interventions on rice yield at farmers’ field. Indian Res. J. Ext. Edu. 12(3) 23–27.
  43. Smale M., Mason N., 2014. Hybrid seed and the economic well-being of smallholder maize farmers in Zambia. J. Dev. Stud. 43, 1–16.
  44. Struś M., Kalinowski J., 2015. Dylematy wdrażania innowacji na obszarach wiejskich [Dilemmas of implementation of innovation in rural areas]. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu]. Rocz. Nauk. 17(3), 367–372.
  45. Tadesse M., Belay K., 2004. Factors influencing adoption of soil conservation measures in Southern Ethiopia: The case of Gununo Area. J. Agric. Rural Dev. Trop. Subtrop. 105(1), 49–62.
  46. Thanh N.V., Yapwattanaphun C., 2015. Banana Farmers’ Adoption of Sustainable Agriculture Practices in the Vietnam Uplands: The Case of Quang Tri Province. 1st International Conference on Asian Highland Natural Resources Management, Asia Hi Land. Agric. Agric. Sci. 7, 67–74.
  47. Torrance M.A., Tooth L.I.K., 2012. Crops that feed the world 8: Potato: are the trends of increased global production sustainable. Food Sec. 4, 477–508.
  48. Van der Zaag P., 2010. Toward Sustainable Potato Production: Experience with Alternative Methods of Pest and Disease Control on a Commercial Potato Farm. Am. J. Potato Res. 87, 428–433.
  49. Wiatrak A.P., 2015. Sieć innowacji w rolnictwie – istota, cele i uwarunkowania [Network of innovations in agriculture – essence, aims and conditions]. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Agrobiz. 17(3), 380–384.
  50. Wilson J., Lindoo E., 2011. Using SAP ERP software in online distance education. https://www.researchgate.net/.../262288486_Using_SAP_ERP_soft
  51. World Agroforestry Centre (ICRAF). 2012. Socio Economic Analysis of Farmers’ Potential for Adoption of Evergreen Agriculture in Bugesera District, Rwanda. Nairobi, Kenya, 1–49, https://pdfs.semanticscholar.org/3474/697b15c4144355741e8803ed4f29010b2b29.pdf
  52. Wróbel S., Wąsik A., 2014. Seed Potato Production in Poland. Am. J. Potato Res. 91(3), 260–268.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.