Abstrakt
W celu określenia wpływu azotu i siarki na plonowanie i jakość pszenicy jarej przeprowadzono ścisłe 3-letnie doświadczenie polowe w latach 2009–2011. Materiałem doświadczalnym była pszenica jara (Triticum aestivum L.) odmiany ‘Tybalt’ nawożona zróżnicowanymi dawkami azotu (czynnik I: 0, 40, 80, 120 kg·ha–1) i siarki (czynnik II: 0, 50 kg·ha–1). Doświadczenie założono metodą split-plot w czterech powtórzeniach w gospodarstwie indywidualnym w Malicach koło Hrubieszowa, na glebie średniej brunatnej dystroficznej typowej (BDt), wytworzonej z gliny piaszczystej średnioziarnistej (gpśr), zaliczonej do kompleksu żytniego dobrego. W fazie wegetacji pszenicy jarej BBCH 89–90 pobrano 96 próbek, z czego przeanalizowano 24 próbki średnie ziarna na zawartość białka ogólnego, glutenu, skrobi, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego i liczbę opadania. Po zbiorze ziarna oznaczono plon z poletka i przeliczono go na t∙ha–1. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że pszenica jara wykazała dodatnią reakcję, wyrażoną wielkością i jakością plonów, na nawożenie azotem i siarką. Najkorzystniejszy wpływ na plon ziarna pszenicy i jakość ziarna miało zastosowanie azotu w dawce 80 i 120 kg∙ha–1 oraz nawożenie siarką w ilości 50 kg∙ha–1. Wartość badanych cech plonu i jakości ziarna pszenicy jarej były silniej determinowane nawożeniem azotem niż nawożeniem siarką. Większość badanych cech korelowała dodatnio pomiędzy sobą.
Bibliografia
- Bloem E.M., 1998. Schwefel-Bilanz von Agrarökosystemem unter besonderer Berücksichtigung hydrologischer und bodenphysikalischer Standorteigenschaften. Landbauforschung Völkenrode, Sonderheft 192, 1–156.
- Brodowska M.S., 2013. Nawożenie mineralne jako czynnik determinujący wpływ siarki na plonowanie, skład chemiczny i jakość roślin uprawnych. Rozpr. Nauk. UP w Lublinie, 380, 159 ss.
- COBORU – Centralny Ośrodek Badania Odmian Rolniczych, 2020. Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce 2020, Słupia Wielka.
- Dostálová Y., Hřivna L., Kotková B., Burešová I., Janečková M., Šottníková V., 2015. Effect of nitrogen and sulphur fertilization on the quality of barley protein. Plant Soil Environ. 61(9), 399–404. https://doi.org/10.17221/262/2015-PSE
- Eriksen J., Nielsen M., Mortensen J., Schjorring J., 2001. Redistribution of sulphur during generative growth of barley plants with different sulphur and nitrogen status. Plant Soil 230, 239–246. https://doi.org/10.1023/A:1010328115203
- Gondek K., Gondek A., 2010. The influence of mineral fertilization on the yield and content of selected macro and microelements in spring wheat. J. Res. Appl. Agric. Eng. 55(1), 30–36.
- Grzebisz W., Fotyma E., 1996. Ocena odżywienia siarką rzepaku uprawianego w północno-zachodniej Polsce. Rośl. Oleiste 17(1), 275–280.
- Grzebisz W., 2009. Nawożenie roślin uprawnych. Część II. Nawozy i systemy nawożenia. Podstawy nawożenia. PWRiL, Poznań, 376 ss.
- GUS – Główny Urząd Statystyczny, 2020. Rocznik statystyczny rolnictwa. Warszawa.
- Hesse H., Nikiforova V., Gakière B., Hoefgen R., 2004. Molecular analysis and control of cysteine biosynthesis: Integration of nitrogen and sulphur metabolism. J. Exp. Bot. 55, 1283–1292. https://doi.org/10.1093/jxb/erh136
- Inal A., Günes A., Alphaslan M., Adak M., Taban S., Eraslan F., 2003. Diagnosis of sulphur deficiency and effects of sulphur on yield and yield components of wheat grown in central Anatolia, Turkey. J. Plant Nutr. 26(7), 1483–1498. https://doi.org/10.1081/PLN-120021056
- Järwan M., Edesi L., Adamson A., Lukme L., Akk A., 2008. The effect of sulphur fertilization on yield, quality of protein and baking properties of winter wheat. Agr. Res. 6(2), 459–469.
- Klikocka H., Haneklaus S., Bloem E., Schnug E., 2003. Ocena potrzeb nawożenia ziemniaka siarką. Naw. Nawoż./Fert. Fertiliz. 4(17), 143–150.
- Klikocka H., 2010. Znaczenie siarki w biosferze i nawożeniu roślin. Przem. Chem. 89/7, 903−908.
- Klikocka H., 2011. Zasoby siarki w Polsce oraz jej znaczenie w przemyśle i rolnictwie. Przem. Chem. 90(9), 1000−1009.
- Klikocka H., Cybulska M., 2014. Sulphur and nitrogen fertilization of spring wheat. Mineral fertilization of spring wheat. Sarrbrucken, LAP Lambert Academic Publishing, 122 ss.
- Klikocka H., Cybulska M., Barczak B., Narolski B., Szostak B., Kobiałka A., Nowak A., Wójcik E., 2016. The effect of sulphur and nitrogen on grain yield and technological quality of spring wheat. Plant Soil Environ. 62(5), 230–236. https://doi.org/10.17221/18/2016-PSE
- Knapowski T., Ralcewicz M., 2004. Ocena wskaźników jakościowych ziarna i mąki pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Annales UMCS, E, 59(2), 959–968.
- Malhi S.S., Gan Y., Raney J.P., 2007. Yield, seed quality, sulfur uptake of Brassica oilseed crops in response to sulfur fertilization. Agron. J. 99(2), 570–577. https://doi.org/10.2134/agronj2006.0269
- Pilbeam D.J., 2015. Nitrogen. In: A.V. Barker, D.J. Pilbeam, Handbook of Plant Nutrition. Second Edition. CRC PressTaylor & Francis Group Boca Raton, London–New York, 17–63.
- Podleśna A., Cacak-Pietrzak G., Sowiński M., 2003. Reakcja pszenicy ozimej na nawożenie siarką w doświadczeniu polowym. Naw. Nawoż./Fert. Fertiliz. 4(17), 169–179.
- Podleśna A., Cacak-Pietrzak G., 2006. Kształtowanie plonu oraz parametrów przemiałowych i wypiekowych pszenicy jarej poprzez nawożenie azotem i siarką. Pam. Puł. 142, 382–391.
- Podolska G., 2007. Kształtowanie cech jakościowych ziarna pszenicy poprzez technologię produkcji. Stud. Rap. IUNG-BIP 9, 55–64.
- PTG – Polskie Towarzystwo Gleboznawcze, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych – PTG 2008. Roczn. Glebozn. 60(2), 5–16.
- Rachoń L., Krochmal-Marczak B., Cebulak T., 2020. Przydatność ziarna jarej pszenicy zwyczajnej, twardej i orkiszowej do produkcji pieczywa w zależności od intensywności technologii produkcji. Agron. Sci. 75(2), 25−36. https://doi.org/10.24326/as.2020.2.2
- Siebielec G., Smereczak B., Klimkowicz-Pawlas A., Kowalik M., Kaczyński R., Koza P., Ukalska-Jaruga A., Łysiak M., Wójtowicz U., Poręba L., Chabros E., 2017. Raport z III etapu realizacji zamówienia “Monitoring chemizmu gleb ornych w Polsce w latach 2015–2017”. IUNG-PIB, Puławy, 190 ss.
- Stankowski S., Podolska G., Kaczmarek S., Jaroszewska A., Hury G., Sobolewska M., 2019. Influence of sulphur fertilization on yielding and chemical composition of grain of spring wheat (Triticum aestivum L.) grown in different habitat conditions. J. Elementol. 24(3), 1007−1023. https://doi.org/10.5601/jelem.2018.23.4.1743
- Tabak M., Lepiarczyk A., Filipek-Mazur B., Bachara P., 2019. The effect of fertilization with ammonium nitrate enriched with ammonium sulfate on the quantity and quality of winter wheat grain yield as well as on soil properties. Plant Soil Environ. 65, 211–217. https://doi.org/10.17221/44/2019-PSE
- Tea I., Genter T., Naulet N., Lummerzheim M., Kleiber D., 2007. Interaction between nitrogen and sulfur by foliar application and its effects on flour bread-making quality. J. Sci. Food Agric. 87(15), 2853–2859. https://doi.org/10.1002/jsfa.3044
- Wielebski F., 2006. Nawożenie różnych typów odmian rzepaku ozimego siarką w zróżnicowanych warunkach glebowych. Cz. II. Wpływ na jakość i skład chemiczny nasion. Rośl. Oleiste 26(2), 283–297.
- Woźniak A., Staniszewski M., 2007. Wpływ warunków pogodowych na jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej cv. Opatka i pszenicy ozimej cv. Korweta. Acta Agrophys. 9(2), 525–540.
- Wójcikowska-Kapusta A., Żukowska G., Myszura M., 2019. Wpływ dodatku wapna poflotacyjnego i osadu ściekowego na zawartość siarki w profilach rekultywowanych gleb. Przem. Chem. 98(12), 2021–2025. https://doi.org/10.15199/62.2019.12.30
- Zhao F.J., McGrath S.P., Salmon S.E., Shewry P.R., Quayle R., Withers P.J.A., Evans E.J., Monaghan J., 1997. Optimising sulphur inputs for breadmaking quality of wheat. Asp. Appl. Biol. 50, 199–205.
Downloads
Download data is not yet available.
-
RENATA TOBIASZ-SALACH,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Wpływ dokarmiania dolistnego na plon i skład chemiczny ziarna owsa nieoplewionego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 1 (2009)
-
HANNA KLIKOCKA,
DARIUSZ JUSZCZAK,
Zachwaszczenie łanu ziemniaka w zależności od zróżnicowanej redlinowej uprawy roli i nawożenia siarką
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
Marek Kołodziejczyk,
Kamil Gwóźdź,
Wpływ nawozów zawierających wolne aminokwasy na plonowanie współczesnej oraz dawnych odmian pszenicy zwyczajnej w produkcji ekologicznej
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
RAFAŁ CIERPIAŁA,
MARIAN WESOŁOWSKI,
Plonowanie i jakość ziarna nagoziarnistej formy jęczmienia jarego uprawianego w systemie rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnego
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
-
DOROTA GAWĘDA,
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
Plonowanie pszenicy jarej uprawianej w krótkotrwałej monokulturze w zależności od międzyplonu i sposobu odchwaszczania
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 2 (2012)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Beata Król,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Oddziaływanie wybranych nawozów dolistnych oraz bioregulatorów wzrostu na plon i jakość ziela majeranku ogrodowego (Origanum majorana L.)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Wpływ terminu siewu na plon i jakość nasion dwóch odmian soi zwyczajnej
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
-
ANDRZEJ KRUCZEK,
WITOLD SKRZYPCZAK,
Reakcja średnio wczesnych mieszańców kukurydzy na sposób nawożenia
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.