Abstract
The purpose of the study was to analyze the quality parameters of four winter wheat cultivars – three common wheat cultivars (Triticum aestivum ssp. vulgare): ‘Laudis’, ‘Patinas’ and ‘Danubius’ and one durum wheat cultivar (Triticum durum. Desf.) ‘Lupidur’ and four cultivars of spring wheat – two cultivars of common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare): ‘Nawra’ and ‘Telimena’ and two cultivars of durum wheat (Triticum durum Desf. – ‘Haristide’ and ‘Floradur’) cultivated in a conventional agricultural system. The field experiment was carried out in 2018–2021 on a farm in Niedrzwica Duża in Lubelskie Voivodeship. The cultivation conditions and agrotechnical treatments were the same for all species/cultivars in the following years of the study. In grain samples, the thousand-grain weight (TGW), bulk density, grain uniformity, total protein content, wet gluten yield and quality (deliquescence), as well as endosperm vitreousness, as parameters characterizing the technological value of grain were determined. A higher weight of TGW and uniformity were noted in the case of the common wheat cultivars, while the durum wheat cultivars were characterized by a better protein complex (higher grain vitreousness, higher total protein content and wet gluten yield, and lower deliquescence). All tested species (cultivars), in terms of quality parameters, showed suitability for the production of pasta. The quality characteristics of the raw material of the examined cultivars, noted at a lower level, are: lower uniformity of the grain of the ‘Haristide’ and glassiness of the grain of the ‘Laudis’ cultivar and increased gluten deliquescence in the case of the ‘Patinas’ cultivar
References
- Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Rachoń L., 2021. Usefulness of hulled wheats grown in Polish environment for wholegrain pasta-making. Foods 10, 458. https://doi.org/10.3390/foods10020458
DOI: https://doi.org/10.3390/foods10020458
- Budzyński W., 2012. Pszenice – zwyczajna, orkisz, twarda. Uprawa i zastosowanie. PWRiL, Poznań, 328.
- Cacak–Pietrzak G., 2008. Wykorzystanie pszenicy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego – wymagania technologiczne. Prz. Zboż. Młyn. 52(11), 11–13.
- Cacak–Pietrzak G., Ceglińska A., Jończyk K., 2014. Wartość wypiekowa mąki z ziarna odmian pszenicy uprawianych w ekologicznym systemie produkcji. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 576, 23–32.
- Ceglińska A., Cacak–Pietrzak G., Romanowski H., Nita Z., 2004. Wartość technologiczna polskiej pszenicy twardej (Triticum durum). Prz. Zboż. Młyn. 8. 4–7.
- Cyrkler–Degulis M., Bulińska-Radomska Z., 2006. Yielding and healthiness of cultivars and populations of four winter wheat species under organic agriculture conditions. J. Res. Appl. Agric. Eng. 51(2), 17–21.
- Dexter J.E., Marchylo B.A., 2001. Recent trends in durum wheat milling and pasta processing: impact on durum wheat quality requirements. W: Feillet P. (red.), Durum wheat, semolina and pasta quality: recent achievements and new trends. Institut National de la Recherche, Montpellier, 139–164.
- FAO., 2021. https://www.fao.org/3/cb7877en/cb7877en.pdf [dostęp: 16.12.2021].
- Fu B.X., Wang K., Dupuis B., Taylor D., Nam S., 2018. Kernel vitreousness and protein con-tent: Relationship, interaction and synergistic effects on durum wheat quality. J. Cereal Sci. 79, 210–217. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2017.09.003
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2017.09.003
- Krawczyk P., Ceglińska A., Kardialik J., 2008. Porównanie wartości technologicznej ziarna orkiszu z pszenica zwyczajna. Żywn. Nauka Technol. Jakość 15(5), 43–51.
- Obuchowski W., 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wydawnictwo Akade-mii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 10–16.
- Obuchowski W., 2008. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Prz. Zboż. Młyn. 52, 12, 12–14.
- Podleśna A., Cacak-Pietrzak G., 2006. Kształtowanie plonu oraz parametrów przemiałowych i wypiekowych pszenicy jarej poprzez nawożenie azotem i siarką. Pam. Puł. 142, 381–392.
- Podolska G., 2007. Kształtowanie cech jakościowych ziarna pszenicy poprzez technologię produkcji. Stud. Rap. IUNG-PIB 9, 55–64.
- Podolska G., Wyzińska, M., 2013. Wpływ nawożenia azotem na niektóre cechy jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) odmiany Komnata. Fragm. Agron. 30(3), 148–158.
- PN-92-A-74021. Mąka makaronowa durum.
- PN-R-74010:1960. Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne – Pobieranie próbek.
- PN-R-74108:1998 Ziarno zbóż – Pszenica durum.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozp. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., 2004. Ocena przydatności ziarna krajowych i zagranicznych linii i odmian jarej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji makaronu. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 231, 129–137.
- Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., 2020. Hulled wheat productivity and quality in modern agriculture against conventional wheat species. Agriculture 10, 275(7). https://doi.org/10.3390/agriculture10070275
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10070275
- Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., 2021. Ocena krajowej odmiany Triticum durum SMH87 jako surowca do produkcji makaronu. Agron. Sci. 76(2), 5–16. https://doi.org/10.24326/as.2021.2.1
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2021.2.1
- Rachoń L., Szumiło G., 2009. Comparison of chemical composition of selected winter wheat species. J. Elem. 14(1), 135–146.
DOI: https://doi.org/10.2478/v10081-009-0037-6
- Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS Sectio E, Agricultura 69(3), 32–41.
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2014.3.4
- Rachoń L., Szumiło G., Stankowski S., 2011. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta). Fragm. Agron. 28(4), 52–59.
- Rachoń L., Szwed-Urbas K., Segit Z., 2002. Plonowanie nowych linii pszenicy twardej [Triticum durum Desf.] w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roslin. Annales UMCS Sectio E. Agricultura 57, 71–76.
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 240, 75–82.
- Sieber A.N., Würschum T., Longin C.F.H., 2014. Evaluation of a semicontrolled test as a selection tool for frost tolerance in durum wheat (Triticum durum). Plant Breed. 133(4), 465–469. https://doi.org/10.1111/pbr.12181
DOI: https://doi.org/10.1111/pbr.12181
- Sissons M., 2004. Pasta. In: Wrigley C.W., Corke H., Walker C.E., Encyclopedia of grain science. Elsevier, London, 409–418.
DOI: https://doi.org/10.1016/B0-12-765490-9/00123-3
- Sissons M., 2008. Role of durum wheat composition on the quality of pasta and bread. Food 2(2), 75–90.
- Subira J., Peña R.J., Álvaro F., Ammar K., Ramdani A., Royo C., 2014. Breeding progress in the pasta-making quality of durum wheat cultivars released in Italy and Spain during the 20th Century. Crop Pasture Sci. 65(1), 16–26. https://doi.org/10.1071/CP13238
DOI: https://doi.org/10.1071/CP13238
- Sulewska H., Koziara W., Bojarczuk J., 2007. Kształtowanie plonu i jakości ziarna wybranych genotypów Triticum durum Desf. w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 245, 17–28.
- Sułek A., 2014. Wybrane elementy technologii pszenicy jarej uprawianej na cele młynarskie i piekarskie. Stud. Rap. IUNG-PIB 41(15), 117–128.
- Sułek A., Nieróbca A., Cacak-Pietrzak G., 2017. Wpływ jesiennego terminu siewu na plon i jakość ziarna pszenicy jarej. Pol. J. Agron. 29, 43–50.
- Szumiło G., Rachoń L., 2009. Plonowanie i jakość ziarna jarej formy pszenicy twardej. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 542, 539–547.
- Szumiło G., Rachoń L., Stankowski S., 2010. The evaluation of grain and flour quality of spring durum wheat (Triticum durum Desf.). Pol. J. Agron. 2, 72–82. https://doi.org/10.26114/pja.iung.022.2010.02.14
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agrophys. 8(3), 755–763.
- Woźniak A., 2009. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy twardej odmiany Floradur w różnych systemach uprawy roli. Acta Agrophys. 14(2), 515–526.
- Woźniak A., Gontarz D., 2005. Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy ozimej w zmianowaniu i poziomu agrotechniki na cechy jakościowe ziarna. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 237/238, 3–11.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Waldemar Gustaw,
Stanisław Mleko,
Paweł Glibowski,
Piotr Janas,
Effect of heating and carrageenan type on physico-chemical properties of WPI solutions
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Jan Zuba,
Maria Zuba,
Assessment of agro-tourist associations both integrated and not integrated regionally
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 3 (2008)
-
Edward Pałys,
Piotr Kraska,
Robert Kuraszkiewicz,
Wpływ systemów uprawy roli na masę resztek pożniwnych jęczmienia jarego uprawianego na rędzinie
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
ALEKSANDRA PIETRUSIŃSKA,
MONIKA ŻUREK,
URSZULA PIECHOTA,
PIOTR SŁOWACKI,
KINGA SMOLIŃSKA,
Searching for diseases resistance sources in old cultivars, landraces and wild relatives of cereals. A review
,
Agronomy Science: Vol. 73 No. 4 (2018)
-
Dorota Dopka,
An Attempt to evaluate the differentiated pre-sowing cultivation based on an example of winter triticale in relation to the yielding and changes of the yield components
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
Chemical composition of potato tubers manured with undersown catch crops in the integrated and organic production system
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 3 (2015)
-
Margot Dudkiewicz,
Marek Kopacki,
Marcin Iwanek,
Paulina Hortyńska,
Problems with the experience of biodiversity on the example of selected Polish cities
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Control of the presence of mycotoxins in agricultural products and food. Part II. A review
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 3 (2020)
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
ALENA YAKIMOVICH,
ELŻBIETA HARASIM,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
The effect of herbicides on biomass weeds, grain yield and some yielding elements of proso millet (Panicum miliaceum L.)
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 1 (2017)
-
IZABELA BORKOWSKA,
MARCIN DOMACIUK,
MARIA BERNAT,
Differences in the structure of pollen in the ‘Senga Sengana’ and ‘Selva’ cultivars of Fragaria × ananasa
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
<< < 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.