Abstrakt
Dobór odmian i czynniki agrotechniczne mają wpływ na wzrost, wielkość i jakość plonu ziarna zbóż, zatem mogą również kształtować zawartość Ars w ziarnie pszenżyta jarego. Celem badań było określenie wpływu poziomu nawożenia azotem (0, 70 i 100 kg N.ha-1) na zawartość Ars w ziarnie czterech odmian pszenżyta jarego w warunkach dwóch systemów uprawy (płużnej i bezorkowej). Przeprowadzone badania wskazują, że zawartość Ars w ziarnie pszenżyta jarego jest cechą silnie uwarunkowaną genetycznie, ale zależy również od warunków pogodowych, nawożenia azotem i systemu uprawy roli. Nawożenie azotem 100 kg.ha-1 sprzyja akumulacji ARs w ziarnie pszenżyta jarego, szczególnie w warunkach wyższej sumy opadów w kwietniu i maju W warunkach ograniczonych opadów w okresie krzewienia i początku strzelania w źdźbło (kwiecień) oraz kłoszenia zawartość Ars jest podobna przy obu nawożeniach azotem 100 i 70 kg.ha-1. Dla produkcji żywności prozdrowotnej o wysokiej zawartości ARs szczególnie przydatna może być odmiana Puzon i Sopot pszenżyta jarego nawożona azotem 100 kg.ha-1 i uprawiana w warunkach uprawy płużnej.
Bibliografia
- Andersson A.A.M., Kamal-Eldin A., Fraś A., Boros D., Aman P., 2008. Alkylresorcinols in wheat varieties in the HEALTHGRAIN diversity screen. J. Agric. Food Chem. 56, 9722–9725.
DOI: https://doi.org/10.1021/jf8011344
- Bellato S., Ciccoritti R., Del Frate V., Sgrulletta D., Carbone K., 2013. Influence of genotype and environment on the content of 5-n alkylresorcinols, total phenols and on the antiradical activity of whole durum wheat grains. J. Cereal Sci. 57, 162_169. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.11.003
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.11.003
- Biberdzić M., Lelić M., Deletić N., Barać S., Stojković S., 2012. Effects of agroclimatic conditions at trial locations and fertilization on grain. Res. J. Agric Scien. 44, 1, 3–8.
- Boros D., Fraś A., Gołębiewska K., Gołębiewski D., Paczkowska O., Wiśniewska M., 2015. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne ziarna odmian zbóż i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce, Boros B., Fraś A. (red.). Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR – PIB, 49, ss. 119.
- Czaban J., Sułek A., Pecio Ł., Żuchowski J., Podolska G., 2014. Effect of genotype and crop management systems on phenolic acid content in winter wheat grain. J. Food, Agric. Environ. 11, 1201–1206.
- Djekić V, Milovanović M., Staletić M., Perisić V., 2009. Triticale implementation in nonruminant animals nutrition. Maced. J. Anim. Sci. 2, 41–48.
DOI: https://doi.org/10.54865/mjas1221041dj
- Fardet A., 2010. New hypotheses for the health-protective mechanisms of wholegrain cereals: what is beyond fiber? Nutr. Res. Rev. 23, 65–134.
DOI: https://doi.org/10.1017/S0954422410000041
- Fernandez-Orozco R., Li L., Harflett C., Shewry P.R., Ward J.L., 2010. Effects of environment and genotype on phenolic acids in wheat in the HEALTHGRAIN diversity screen. J. Agr. Food Chem. 58, 9341_9352. https://doi.org/10.1021/jf102017s
DOI: https://doi.org/10.1021/jf102017s
- GUS, 2021. Rocznik Statystyczny Rolnictwa. 2020. Warszawa.
- Grabiński J., Sułek A., Wyzińska M., Szablewska-Stuper K, Pietrzak-Cacak G., Nieróbca A., Dziki D., 2021. Impact of genotype, weather conditions and production technology on the quatitative profile of anti-nutritive compounds in rye grains. Agronomy. 11(1), 151 https://doi.org/10.3390/agronomy11010151
DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy11010151
- Jaśkiewicz B., 2011. Uprawa pszenżyta jarego. IUNG-PIB, Puławy, Instr. upowszech.,182, 1 _ 36.
- Jaśkiewicz B., Szczepanek M., 2016. Crop management and variety have influence on alkylresolcinol content in triticale grain. Acta Agr. Scand. B-S. 66, 7, 570_574. https://doi.org/10.1080/09064710.2016.1201139
DOI: https://doi.org/10.1080/09064710.2016.1201139
- Jaśkiewicz B., 2017. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta jarego w warunkach zmiennego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Fragm. Agron, 43, 7–17.
- Jaśkiewicz B., 2021a. Effect of tillage system and nitrogen fertilization on the yield of selected spring triticale varieties. Pol. J. Agr. 46, 9_13. https://doi.org/10.26114/pja.iung.463.2021.46
- Jaśkiewicz B., 2021b. Efektywność nawożenia i wykorzystania azotu przez wybrane odmiany pszenżyta jarego. Przem. Chem. 100, 7, 672_674. https://doi.org/10.15199/62.2021.7.7
DOI: https://doi.org/10.15199/62.2021.7.7
- Kamal-Eldin A., Pour A., Eliasson Ch., Aman P., 2000. Alkyresorcinols as antioxidants: hydrogen donation and peroxyl radical-scavenging effects. J. Sci. Food Agric. 81, 353–356.
DOI: https://doi.org/10.1002/1097-0010(200102)81:3<353::AID-JSFA826>3.0.CO;2-X
- Klikocka H., Juszczak D., Głowacka A., Cybula M., Kozłowski H., 2014. Wpływ uprawy roli i nawożenia siarką na komponenty plonu pszenżyta jarego. Fragm. Agron. 31, 47_57.
- Korbas M., Mrówczyński M. (red.), 2011. Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego. Wyd. IOR-PIB, Poznań, ss. 189.
- Ross A.B., Kamal-Eldin A., Aman P., 2004. Dietary alkylresorcinols: absorption, bioactivities and possible use as biomarkers of whole grain wheat – and rye – rich foods. Nutr. Rev. 62, 81_85. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2004.tb00029
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2004.tb00029.x
- Ross A.B., Shepard M.J., Schupphaus M., Sinclair V., Afaro B., Kamal-Eldin A., Aman P., 2003. Alkylresorcinols in cereals and cereals products. J. Agric. Food Chem. 51, 4111_4118. https://doi.org/10.1021/jf0340456
DOI: https://doi.org/10.1021/jf0340456
- Skrzypek A., Makarska E., Kociuba W., Studziński M., 2007. Aktywność przeciwutleniająca i zawartość lipidów rezorcynolowych w ziarnie mieszańcowych rodów pszenżyta ozimego. Żywność 2(51), 51–59.
- Tłuścik F., 1978. Localization of the alkylresorcinols in rye and wheat caryopses. Acta Soc. Botan. Pol. 44, 4, 211_218.
DOI: https://doi.org/10.5586/asbp.1978.018
- Wojciechowski W., Zawieja J., Lehmann A., Sekutowski T.R., 2016. The effect of catch crops cultivated in accordance with the agri-environment scheme on weed infestation of spring wheat stand. Plant Soil Environ. 62, 99_10. https://doi.org/10.17221/533/2015-PSE
DOI: https://doi.org/10.17221/533/2015-PSE
- Ziegler J.U., Steingass C.B., Longin C.F.H., Würschum T., Carle, R., Schweigger, R.M., 2015. Alkylresorcinol composition allows the differentiation of Triticum spp. having different degrees of ploidy. J. Cereal Sci., 65, 244_251.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2015.07.013
- Żuchowski J., Jończyk K., Pecio Ł., Oleszek W., 2011. Phenolic acid concentrations in organically and conventionally cultivated spring and winter wheat. J. Agr. Food Chem. 91, 1089_1095. https://doi.org/10.1002/jsfa.4288
DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.4288
Downloads
Download data is not yet available.
-
DANICA FAZEKAŠOVÁ,
EVA MICHAELI,
STANISLAW BARAN,
JANA CHOVANCOVÁ,
STANISLAV TORMA,
The quality and health of soil in terms of sustainable land use
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
ANNA CYBULSKA,
Zawartość składników pokarmowych w mieszankach łubinu wąskolistnego z żytem jarym uprawianych na zieloną masę
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
PIOTR KUC,
WIESŁAW WOJCIECHOWSKI,
MARTYNA SZAŁATA,
Wpływ zróżnicowanej uprawy roli i nawożenia organicznego stosowanych pod burak cukrowy na wybrane właściwości chemiczne gleby
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 2 (2014)
-
MAREK NIEWĘGŁOWSKI,
MARIA SZCZYGIELSKA,
KRZYSZTOF KAPELA,
ANNA SIKORSKA,
EWA KRASNODĘBSKA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
MAREK GUGAŁA,
Ekonomiczna ocena stosowania nawożenia azotem i biostymulatorów wzrostu w produkcji kukurydzy uprawianej na ziarno
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
Marcin Różewicz,
Jerzy Grabiński,
Marta Wyzińska,
Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej Część II. Jakość ziarna
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
Rafał Górski,
Anna Płaza,
Robert Rudziński,
Zmiany zawartości węglowodanów w mieszankach grochu siewnego z pszenżytem jarym decydujące o jakości zielonki
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
MAŁGORZATA MIKICIUK,
MARTA ROKOSA,
BARTOSZ SINICA,
Wpływ jonów ołowiu oraz kadmu na parametry bilansu wodnego i zawartość barwników fotosyntetycznych u spartiny preriowej (Spartina pectinata Bosk ex Link.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 3 (2018)
-
HANNA SIWEK,
MAGDALENA SOBOLEWSKA,
GRZEGORZ HURY,
MARZENA GIBCZYŃSKA,
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy i wapnem na cechy jakościowe ziarna, mąki i ciasta z pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro (Triticum aestivum var. Kilimanjaro)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
BEATA KRÓL,
Wpływ nawożenia azotem na plon nasion oraz zawartość i jakość tłuszczu wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
STANISŁAW BIELSKI,
Wpływ nawożenia azotem i ochrony fungicydowej na zawartość makroelementów w ziarnie pszenżyta ozimego
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 4 (2015)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.