Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 77 Nr 2 (2022)

Artykuły

Oddziaływanie dolistnego dokarmiania nawozami wieloskładnikowymi w formie nanocząsteczek na plon i jakość bulw ziemniaka

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2022.2.7
Przesłane: 17 maja 2022
Opublikowane: 27-07-2022

Abstrakt

W badaniach polowych przeprowadzonych na glebie lekkiej w latach 2018–2020 określono wpływu dolistnego dokarmiania roślin ziemniaka nawozami wieloskładnikowymi Herbagreen Basic i Nano Active Forte na wielkość plonu i wybrane cechy jakości bulw ziemniaka. Użyte do badań nawozy stanowiły formy nano-. Nawozy stosowano 2-krotnie w okresie wegetacji roślin ziemniaka, w dawce 2 kg·ha–1, w fazach BBCH 20 i BBCH 59. Dolistne dokarmianie nawozami wieloskładnikowymi przeprowadzono w warunkach nawożenia mineralnego azotem: 60, 120 i 180 kg N·ha–1. Obiekt kontrolny był bez dolistnego dokarmiania. Uzyskano istotny (o 9,5%) przyrost plonu bulw i większy udział bulw dużych w plonie po zastosowaniu nanonawozów w porównaniu z obiektem bez dolistnego dokarmiania. Wykazano istotnie mniejszy udział w plonie bulw z wadami zewnętrznymi pod wpływem nawozu Nano Active Forte w porównaniu z nawozem Herbagreen Basic. Stwierdzono istotnie większą zawartość skrobi i witaminy C w bulwach po użyciu nawozu Herbagreen Basic w porównaniu z nawozem Nano Active Forte. Największy plon bulw, zawartość skrobi, witaminy C i suchej masy uzyskano po zastosowaniu azotu mineralnego w dawce 120 kg N·ha–1. Wraz ze zwiększaniem dawki azotu mineralnego od 60 do 180 kg∙ha–1 stwierdzono istotne zwiększenie udziału bulw dużych w plonie i bulw z wadami zewnętrznymi.

Bibliografia

  1. Abobatta W.F., 2018. Nanotechnology application in agriculture. Acta Sci. Agric. 2(6), 99–102.
  2. Ali N.S., Al-Juthery H.W.A., 2017. The application of nanotechnology for micronutrient in agricultural production (review article). Iraqi J. Agric. Sci., 48(4), 441–489. https://doi.org/10.36103/ijas.v48i4.355 DOI: https://doi.org/10.36103/ijas.v48i4.355
  3. Al-Juthery H.W.A., Ali N.S., Al-Taey D.K.A., Ali E.A.H.M., 2018. The impact of foliar application of nanofertilizer, seaweed and hypertonic on yield of potato. Plant Archives. 18(2), 2212–2207.
  4. Al-Zebari Y.I., Kahlel A.M.S., AL-Hamdany S.Y.H., 2021. Response of four potato (Solanum Tuberosum L.) varieties to four nano fertilizers. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 761. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/761/1/012060
  5. Artyszak A., Gozdowski D., Kucińska K., 2014. The effect of foliar fertilization with marine calcite in sugar beet. Plant Soil Environ. 60, 413–417. https://doi.org/10.17221/451/2014-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/451/2014-PSE
  6. Artyszak A., Gozdowski D., Kucińska K., 2016. The effect of calcium and silicon foliar fertilization in sugar beet. Sugar Technol. 18(1), 109–114. http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2021-021 DOI: https://doi.org/10.1007/s12355-015-0371-4
  7. Azotany test 16971, https://merckmillipore.com [dostęp: 22.06.2022].
  8. Bac S., Koźmiński C., Rojek M., 1998. Agrometeorologia. PWN, Warszawa, pp. 274.
  9. Badr M.A., El-Tohamy W.A., Zaghloul A.M., 2012. Yield and water use efficiency of potato grown under different irrigation and nitrogen levels in an arid region. Agric. Water Manag. 110, 9–15. http://dx.doi.org/10.1016/j.agwat.2012.03.008 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agwat.2012.03.008
  10. Baranowska A., 2018. Impact of growth biostimulators and herbicide on edible potato yield. Acta Agrophys. 25(4), 385–396. https://doi.org/10.31545/aagr/99211 DOI: https://doi.org/10.31545/aagr/99211
  11. Chaves M.M., Maroco J.P., Pereira J.S., 2003. Understanding plant response to drought – from genes to the whole plant. Funct. Plant Biol. 30(3), 239–264. https://doi.org/10.1071/fp02076 DOI: https://doi.org/10.1071/FP02076
  12. Cwalina-Ambroziak B., Głosek-Sobieraj M., Kowalska E., 2015. The effect of plant growth regulators on the incidence and severity of potato diseases. Pol. J. Natur. Sc. 30(1), 5–20.
  13. Głuska A., 2004. Wpływ zmiennego rozkładu opadów na cechy bulw ziemniaka (Solanum tuberosum L) w warunkach polowych oraz wyznaczenie okresu krytycznego wrażliwości na niedobór wody u odmian o różnej długości okresu wegetacji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 496, 217–227.
  14. Grudzińska M., Zgórska K., 2008. Wpływ warunków meteorologicznych na zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka. Żywność. Nauka. Technol. Jakość 5(60), 98–106.
  15. Hijmans R.J., 2003. The effect of climate change on global potato production. Am. J. Potato Res. 80, 271–280. http://dx.doi.org/10.1007/BF02855363 DOI: https://doi.org/10.1007/BF02855363
  16. Janmohammadi M., Sabaghnia N., Nouraein M., Dashti S., 2015. Responses of potato (Solanum tuberosum L.) var. Agria to application of bio, bulk and nano-fertilizers. Ann. Univ. M. C. Sklodowska, C, 70(2), 57–67. DOI: https://doi.org/10.17951/c.2015.70.2.57
  17. Kołodziejczyk M., 2013. Fenotypowa zmienność plonowania, składu chemicznego oraz wybranych cech jakości bulw średnio późnych i późnych odmian ziemniaka jadalnego. Acta Agrophys. 20(3), 411–422. DOI: https://doi.org/10.24326/as.2014.3.1
  18. Kołodziejczyk M., 2014. Effect of nitrogen fertilization and microbial preparations on potato yielding. Plant Soil Environ. 60(8), 379–386. DOI: https://doi.org/10.17221/7565-PSE
  19. Levy D., Veilleux R.E., 2007. Adaptation of potato to high temperatures and salinity – a review. Am. J. Potato Res. 84, 487–506. https://doi.org/10.1007/BF02987885 DOI: https://doi.org/10.1007/BF02987885
  20. Luitel B.P., Khatri B.B., Choudhary D., Paudel B.P., Jung-Sook S., Hur O.-S., Baek H.J., Cheol K.H., Yul R.K., 2015. Growth and yield characters of potato genotypes grown in drought and irrigated conditions of Nepal. Int. J. Appl. Sci. Biotechnol. 3(3), 513–519. https://doi.org/10.3126/ijasbt.v3i3.13347 DOI: https://doi.org/10.3126/ijasbt.v3i3.13347
  21. Lutomirska B., Jankowska J., 2012. Występowanie deformacji i spękań bulw ziemniaka w zależności od warunków meteorologicznych i odmiany. Biul. IHAR 266, 131–142.
  22. Mahmoud A.W.M., Abdeldaym E.A., Abdelaziz S.M., Mohamed B.I.E., Mottaleb S.A., 2020. Synergetic effects of zinc, boron, silicon, and zeolite nanoparticles on confer tolerance in potato plants subjected to salinity. Agronomy 10(1), 19. https://doi.org/10.3390/agronomy10010019 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10010019
  23. Maria C.D., Carlos M., Morris S., Ryan W., Yasir S., 2010. Nanotechnology in fertilizers. Nature Nanotechnol. 5(2), 91. http://dx.doi.org/10.1038/nnano.2010.2 DOI: https://doi.org/10.1038/nnano.2010.2
  24. Mijweil A.K., Abboud A.K., 2018. Growth and yield of potato (Solanum tuberosum L.) as influenced by nano-fertilizers and different planting dates. Res. Crop. 19(4), 649–654. http://dx.doi.org/10.31830/2348-7542.2018.0001.42 DOI: https://doi.org/10.31830/2348-7542.2018.0001.42
  25. Monneveux P., Ramirez D.A., Pino M.T., 2013. Drought tolerance in potato (S. tuberosum L.). Can we learn from drought tolerance research in cereals? Plant Sci. 205–206, 76–86. https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2013.01.011 DOI: https://doi.org/10.1016/j.plantsci.2013.01.011
  26. Naderi M.R., Danesh-Shahraki A., 2013. Nanofertilizers and their roles in sustainable agriculture. Int. J. Agric. Crop Sci. 5(19), 2229–2232.
  27. Prajapati A., Patel C.K., Singh N., Jain S.K., Chongtham S.K., Maheshwari M.N., Patel R.N., 2016. Evaluation of seaweed extract on growth and yield of potato. Environ. Ecol. 34(2), 605–608.
  28. Rameshaiah G.N., Pallavi J., Shabham S., 2015. Nano fertilizers and nano sensors – an attempt for developing smart agriculture. Int. J. Eng. Res. Gen. Sci. 3(1), 314–320.
  29. Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 294–295.
  30. Rymuza K., Radzka E., Lenartowicz T., 2015. Wpływ warunków środowiskowych na zawartość skrobi w bulwach odmian ziemniaka średnio wczesnego. Acta Agrophys. 22(3), 279–289.
  31. Siddiqui M.H., Al-Whaibi M.H., Firoz M., Al-Khaishany M.Y., 2015. Role of nanoparticles in plants. In: Siddiqui M., Al-Whaibi M., Mohammad F. (eds). Nanotechnology and plant sciences. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-14502-0_2 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-14502-0
  32. Trawczyński C., 2013. Wpływ dolistnego nawożenia preparatem Herbagreen na plonowanie ziemniaków. Ziemniak Pol. 2, 29–33.
  33. Trawczyński C., 2020. Wpływ biostymulatorów na plon i jakość bulw ziemniaka uprawianego w warunkach suszy i wysokiej temperatury. Biul. IHAR 289, 11–19. DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2020-0017
  34. Trawczyński C., 2021. Ocena plonowania i jakości bulw po aplikacji dolistnej krzemu i mikroelementów. Agron. Sci. 76(1), 9–20. https://doi.org/10.24326/as.2021.1.1 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2021.1.1
  35. Wierzbicka A., Mazurczyk W., Wroniak J., 2008. Wpływ nawożenia azotem i terminu zbioru na plon i wybrane cechy jakości bulw wczesnych odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 530, 207–216.
  36. Wierzbowska J., Cwalina-Ambroziak B., Głosek-Sobieraj M., Sienkiewicz S., 2015. Effect of biostimulators on yield and selected chemical properties of potato tubers. J. Elem. 20(3), 757–768. https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799
  37. WRB, 2014. World reference database for soil resources 2014. International soil classification system for naming soil and creating legends for soil maps. Word Soil Resources Raport 106, pp. 192.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 5 6 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.