Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Celem badania było określenie wpływu nawożenia azotem oraz siarką na plon nasion, zawartość oleju i składu kwasów tłuszczowych w nasionach nagietka lekarskiego. Doświadczenie założono w układzie równoważnych bloków z dwoma czynnikami: czynnikiem I rzędu były dawki azotu: 0, 30, 60, 90, 120 kg N·ha–1, czynnikiem II rzędu – dawki siarki: 0 i 30 kg S·ha–1. Najlepsze efekty produkcyjne nawożenia azotem uzyskano przy dawkach 60–90 kg N·ha–1. Siarka miała korzystny wpływ na plon nasion oraz zawartość tłuszczu (skuteczność siarki wzrastała wraz z dawkami azotu). Nawożenie azotem modyfikowało skład kwasów tłuszczowych, powodując wzrost zawartości kwasu linolowego i redukcję kwasu oleinowego. Siarka nie wpływała na jakość tłuszczu, natomiast cecha ta w znacznym stopniu zależała od warunków pogodowych w czasie wzrostu roślin i dojrzewania nasion.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.