
Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Nalistna aplikacja składników pokarmowych to ważny i ciągle doskonalony sposób nawożenia roślin. W przeprowadzonych badaniach wykazano, że możliwe jest wprowadzenie do nawozów w formie stałej substancji żelującej, która nada ich roztworom korzystne właściwości przy dolistnym zastosowaniu. Doświadczenia z aplikacją dolistną nawozów 1-NPKMgS + mikro oraz 2-NPKMgS + mikro przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych i polowych. Stwierdzono, że ich 1% wodne roztwory utrzymywały się na liściu słonecznika o blisko 20% dłużej niż roztwory nawozów bez dodatku żelującego. Nalistna aplikacja ocenianych nawozów zwiększyła zawartość składników pokarmowych w biomasie roślin rzodkwi oleistej, w tym żelaza o 14,3%. Maksymalne zyskane plony ziemniaka, buraka cukrowego, cebuli i rzepaku ozimego wzrosły odpowiednio o 2,3 t ‧ ha–1; 4,2 t ‧ ha–1; 3,2 t ‧ ha–1 i 0,32 t ‧ ha–1 w porównaniem z plonami roślin niedokarmianych dolistnie.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.