Abstrakt
W pracy przedstawiono ocenę zmienności wybranych cech użytkowych, takich jak: wysokość roślin, liczba i masa ziarn z kłosa, masa 1000 ziarn oraz zawartość białka w ziarnie. Zbadano 2078 obiektów jarej pszenicy twardej zgromadzonych w kolekcji w zależności od pochodzenia geograficznego (obiekty krajowe, zagraniczne oraz o nieznanym pochodzeniu). Były one oceniane w latach 1977–2020 w 3-letnich cyklach jednopowtórzeniowych doświadczeń polowych prowadzonych w Gospodarstwie Doświadczalnym Uniwersytetu Przyrodniczego w Czesławicach koło Nałęczowa. Z przeprowadzonych analiz wynika, że badane obiekty były zróżnicowane pod względem analizowanych cech użytkowych zarówno w poszczególnych grupach, jak i w obrębie całej populacji, a najwyższą zmiennością charakteryzowały się: masa ziarn z kłosa oraz wysokość roślin. Ponadto w każdej z trzech analizowanych grup można wskazać obiekty o wysokiej liczbie (>50 szt.) i masie ziarn z kłosa (>2,1 g) oraz masie 1000 ziarn (>55 g), co czyni z nich wartościowy materiał wyjściowy w praktycznej hodowli pszenicy twardej w Polsce.
Bibliografia
- Dostatny D.F., Kloc G., Kociuba W., Tyburski J., Boros L., Rybiński W., Michałowska D., Żurek M., Bączek K., 2020. Historia roślin uprawnych oraz ogólna charakterystyka grup roślin rolniczych i zielarskich. W: D.F. Dostatny, J. Tyburski, M. Żurek (red.): Vademecum dawnych roślin uprawnych.. Monogr. Rozpr. Nauk. IHAR – PIB 52, 15–32.
- Drążkiewicz K., Najewski A., Skrzypek A., Szarzyńska J., 2020. Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Rośliny zbożowe. COBORU, Słupia Wielka, 64–68.
- Drążkiewicz K., Najewski A., Skrzypek A., Szarzyńska J., 2021. Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Zboża. COBORU, Słupia Wielka, 69–72.
- Drążkiewicz K., Najewski A., Skrzypek A., Szarzyńska J., 2022. Lista opisowa odmian roślin rolniczych. Zboża. COBORU, Słupia Wielka, 66–69.
- García del Moral L.F., Royo C., Slafer G.A., 2005. Genetic improvement effects on durum wheat yield physiology. In: C. Royo, M.M. Nachit, N. Di Fonzo, J.L. Araus, W.H. Pfeiffer, G.A. Slafer G.A., Durum wheat breeding: current approaches and future strategies. Food Products Press, New York, 379–396.
- Kramek A., Kociuba W., 2020. Pszenica twarda (Triticum durum). W: D.F. Dostatny, J. Tyburski, M. Żurek (red.), Vademecum dawnych roślin uprawnych. Monogr. Rozpr. Nauk. IHAR – PIB 52, 85–95.
- Kramek A., Szwed-Urbaś K., Segit Z., 2012. Ocena zmienności i współzależności cech ilościowych w kolekcji jarej pszenicy twardej pochodzenia afgańskiego. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 264, 33–41.
DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2012-0053
- Rajaram S., 2001. Prospects and promise of wheat breeding in the 21st century. Euphytica 119, 3–15.
DOI: https://doi.org/10.1023/A:1017538304429
- Royo C., Alvaro F., Martos V., Ramdani A., Isidro J., Dolors V., García del Moral L.F., 2007. Genetic changes in durum wheat yield components and associated traits in Italian and Spanish varieties during the 20th century. Euphytica 155, 259–270. https://doi.org/10.1007/s10681-006-9327-9
DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-006-9327-9
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2008. Zróżnicowanie genetyczne cech użytkowych pszenicy twardej. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 250, 117–124.
DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2008-0009
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2009. Ocena struktury plonu i wartości technologicznej ziarna 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Ann. UMCS, Sec. E 64(3), 120–128.
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.3.13
- Sulewska H., Koziara W., Bojarczuk J., 2007. Kształtowanie plonu i jakości ziarna wybranych genotypów Triticum durum Desf. w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 245, 17–28.
DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2007-0020
- Szwed-Urbaś K., 1993. Zmienność ważniejszych cech użytkowych jarej pszenicy twardej z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Rozprawy Naukowe 159, 1–57.
- Szwed-Urbaś K., 2004. Zróżnicowanie cech ilościowych w kolekcji Triticum durum Desf. w zależności od pochodzenia materiału i lat badań. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 497, 597–603.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., 2007. Ocena zmienności i współzależności cech użytkowych w kolekcji pszenicy twardej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 517, 731–739.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., 2010. Charakterystyka egipskich populacji miejscowych Triticum durum Desf. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 555, 427–436.
- Wieremczuk M., Kramek A., Kociuba W., 2013. Plonowanie i cechy jakościowe pszenicy twardej z różnych rejonów świata. Episteme. Czas. Nauk.-Kult. 21, 287–294.
- Wojas T., Węgrzyn S., 2001. Źródła genetyczne cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) w kolekcji roboczej Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 218/219, 39–48.
Downloads
Download data is not yet available.
-
ALI HULAIL NOAEMA,
ALI RAHEEM KAREEM ALHASANY,
DHURGAM SABEEH KAREEM ALTAI,
BARBARA HELENA SAWICKA,
Wpływ stosowania nanoboru na stężenie niektórych składników pokarmowych w liściach i na zawartość suchej masy dwóch odmian Vicia faba L. (Partim)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
ŠTEFAN TÓTH,
WOJCIECH RYSAK,
BARBARA SYMANOWICZ,
BOŽENA ŠOLTYSOVÁ,
JAROSLAV KARAHUTA,
Wpływ Humacu Agro na plon, zawartość cukru w burakach cukrowych i właściwości gleby w warunkach zrównoważonego systemu rozwoju rolnictwa
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 1 (2016)
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
BARBARA MISZTAL-MAJEWSKA,
Wpływ międzyplonów ścierniskowych oraz sposobu uprawy roli na jakość ziarna pszenicy jarej w krótkotrwałej monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 2 (2014)
-
TADEUSZ SADOWSKI,
BOGUMIŁ RYCHCIK,
Plonowanie i wybrane cechy jakościowe żyta ozimego w okresie przestawiania jego uprawy na system ekologiczny
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Leszek Rachoń,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Magdalena Szydłowska-Tutaj,
Piotr Lewko,
Andrzej Woźniak,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. II. Wartość technologiczna ziarna
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
HANNA SIWEK,
MAGDALENA SOBOLEWSKA,
GRZEGORZ HURY,
MARZENA GIBCZYŃSKA,
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy i wapnem na cechy jakościowe ziarna, mąki i ciasta z pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro (Triticum aestivum var. Kilimanjaro)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Reakcja rzepaku ozimego na dolistne dokarmianie
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 2 (2008)
-
Anna Płaza,
Robert Rudziński,
Rafał Górski,
Plon i zawartość białka ogółem w mieszankach łubinu wąskolistnego z pszenżytem jarym uprawianych na zieloną masę w rolnictwie zrównoważonym
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
STANISŁAW BIELSKI,
Wpływ nawożenia azotem i ochrony fungicydowej na zawartość makroelementów w ziarnie pszenżyta ozimego
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 4 (2015)
-
Ewa Makarska,
Daniela gruszecka,
Agnieszka Grądzielewska,
Zawartość alkilorezorcynoli i aktywność inhibitorów trypsyny w rodach translokacyjnych żyta i komponentach rodzicielskich Secale cereale L. i Dasypyrum villosum (L.) P. Candargy
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 1 (2007)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.