Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 78 Nr 1 (2023)

Artykuły

Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej Część II. Jakość ziarna

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2023.4998
Przesłane: 7 listopada 2022
Opublikowane: 09-06-2023

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu uprawy pasowej na jakość ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zakresu uprawy roli stosowanej w okresie pożniwnym. Czynnikiem pierwszym był sposób uprawy roli: płużny – orka siewna średnio głęboka + uprawa pasowa połączona z siewem pszenicy (UO); uproszczony – zruszenie ścierni agregatem talerzowym + uprawa pasowa połączona z siewem pszenicy (UU); zerowy – uprawa pasowa zmulczowanej ścierni połączona z siewem pszenicy (UZ). Czynnikiem drugim były 3 odmiany pszenicy ozimej: Formacja, Metronom i Desamo. Doświadczenie założono metodą split-block, w 4 powtórzeniach. Reakcja odmian na stosowane metody uprawy roli była na ogół podobna – różnice istotne stwierdzono tylko w przypadku liczby opadania. Zakres zabiegów uprawowych poprzedzających siew pszenicy metodą strip-till nie miał istotnego wpływ na badane cechy jakościowe poza masą tysiąca ziaren oraz wskaźnikiem sedymentacji. Istotnie większą wartość MTZ uzyskano w przypadku zastosowania metody strip-till po orce. Natomiast istotnie większą wartość wskaźnika sedymentacji – po zastosowaniu metody strip-till bez uprzedniej uprawy pożniwnej.

Bibliografia

  1. Amato G., Di Miceli G., Frenda A. S., Giambalvo D., Stringi L., 2004. Wheat yield and grain quali-ty as affected by tillage, sowing time and nitrogen fertilization under rainfed Mediterranean conditions. Options Méditerr. Serie A 60, 151–5.
  2. Amiri R., Sasani S., Jalali-Honarmand S., Rasaei A., Seifolahpour B., Bahraminejad S., 2018. Ge-netic diversity of bread wheat genotypes in Iran for some nutritional value and baking quality traits. Physiol. Mol. Biol. Plants 24(1), 147–157. https://doi.org/10.1007/s12298-017- DOI: https://doi.org/10.1007/s12298-017-0481-4
  3. -0481-4
  4. Biel W., Hury G., Jaroszewska A., Sadkiewicz J., Stankowski S., 2016. The effect of tillage system and nitrogen fertilization on nutritional value of winter spelt wheat cultivars. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 330(40)4, 23–32. DOI: https://doi.org/10.21005/AAPZ2016.40.4.03
  5. Bilalis D., Karkanis A., Patsiali S., Agriogianni M., Konstantas A., Triantafyllidis V., 2011. Perfor-mance of wheat varieties (Triticum aestivum L.) under conservation tillage practices in organic agriculture. Not. Bot. Horti Agrobot. Cluj-Napoca 39(2), 28–33. https://doi.org/10.15835/nbha3926228 DOI: https://doi.org/10.15835/nbha3926228
  6. Bobryk-Mamczarz A., Rachoń L., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Szydłowska-Tutaj M., Lewko P., Woźniak A., 2022. Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. II. Wartość technologiczna ziarna. Agron. Sci. 77(1), 65–78, https://doi.org/10.24326/as.2022.1.6 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2022.1.6
  7. Buczek J., 2020. Quality and productivity of hybrid wheat depending on the tillage practices. Plant, Soil Environ. 66(8), 415–420. https://doi.org/10.17221/266/2020-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/266/2020-PSE
  8. Buczek J., Migut D., Jańczak-Pieniążek M., 2021. Effect of soil tillage practice on photosynthesis, grain yield and quality of hybrid winter wheat. Agriculture 11(6), 479. https://doi.org/10.3390/agriculture11060479 DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11060479
  9. Desheva G., Deshev M., 2022. Correlation and Regression Relationships between Main Grain Quality Characteristics in Bread Winter Wheat. Agric. Conspec. 87(2), 135–143. https://hrcak.srce.hr/file/404518
  10. Dojczew D., 2010. Wpływ czasu porastania ziarniaków na wartość technologiczną mąki pszennej. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 31–35.
  11. Gagliardi A., Carucci F., Masci S., Flagella Z., Gatta G., Giuliani M. M., 2020. Effects of genotype, growing season and nitrogen level on gluten protein assembly of durum wheat grown under mediterranean conditions. Agronomy 10(5), 755. https://doi.org/10.3390/agronomy 10050755 DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10050755
  12. Gawęda D., Haliniarz M., 2021. Grain yield and quality of winter wheat depending on previous crop and tillage system. Agriculture 11(2), 133. https://doi.org/10.3390/agriculture11020133 DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11020133
  13. Jaskulska I., Jaskulski D., Kotwica K., Wasilewski P., Galezewski L., 2013. Effect of tillage simpli-fications on yield and grain quality of winter wheat after different previous crops. Acta Sci. Pol., Agricultura, 12(3), 37–44.
  14. Johansson E., Prieto‐Linde M. L., Svensson G., 2004. Influence of nitrogen application rate and timing on grain protein composition and gluten strength in Swedish wheat cultivars. J. Plant Nutr. Soil Sci. 167(3), 345–350. https://doi.org/10.1002/jpln.200320332 DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.200320332
  15. Knapowski T., Ralcewicz M., Spychaj-Fabisiak E., Ložek O., 2010. Ocena jakości ziarna pszenicy ozimej uprawianej w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem. Fragm. Agron, 27(1), 73–80. https://pta.up.poznan.pl/pdf/2010/FA%2027(1)%202010%20Knapowski.pdf
  16. Knapowski T., Kozera,W., Murawska B., Wszelaczyńska E., Pobereżny J., Mozolewski W., Keutgen A.J., 2015. Ocena parametrów technologicznych wybranych odmian pszenicy ozimej pod względem wypiekowym. Inż. Ap. Chem. 5, 255–256.
  17. Konavko A., Ruža A., 2017. Influence of tillage and crop rotation on winter wheat grain quality. In: Proceedings of the Scientific and Practical Conference „Harmonious Agriculture”, 50–54.
  18. Li Y., Huang C., Sui X., Fan Q., Li G., Chu X., 2009. Genetic variation of wheat glutenin subunits between landraces and varieties and their contributions to wheat quality improvement in China. Euphytica 169(2), 159–168. https://doi.org/10.1007/s10681-009-9905-8 DOI: https://doi.org/10.1007/s10681-009-9905-8
  19. Liu D., Shi Y., 2013. Effects of different nitrogen fertilizer on quality and yield in winter wheat. Adv. J. Food Sci. Technol. 5(5), 646–649. https://doi.org/10.19026/AJFST.5.3141 DOI: https://doi.org/10.19026/ajfst.5.3141
  20. Mahdavi S., Arzani A., Maibody S. M., Kadivar M., 2022. Grain and flour quality of wheat geno-types grown under heat stress. Saudi J. Biol. Sci. 29(10), 103417. https://doi.org/10.1016/ j.sjbs.2022.103417 DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2022.103417
  21. Małecka I., Blecharczyk A., 2004. Wpływ systemów uprawy roli na jakość ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135, 181–187.
  22. Murawska B., Spychaj-Fabisiak E., Keutgen A., Wszelaczyńska E., Pobereżny J., 2014. Cechy technologiczne badanych odmian ziarna pszenicy ozimej uprawianych w warunkach Polski i Wielkiej Brytanii. Inż. Ap. Chem. 53(2), 96–98.
  23. Noworól M., 2018. Reakcja odmian pszenicy ozimej na poziom intensywności technologii produk-cji. Praca doktorska, UR Rzeszów.
  24. Pengpeng L., Wei, S., Hongjun X.U., Fengjuan C., Xinnian H., Yingbin N., Dezhen K., Bo Z., Peiyuan M.U., 2022. Effects of genotype and environment on protein qualities of winter wheat in Xinjiang. Xinjiang Agricultural Sciences 59(1), 45–54.
  25. Šekularac A., Torbica A., Živančev D., Tomić J., Knežević D., 2018. The influence of wheat geno-type and environmental factors on gluten index and the possibility of its use as bread quality predictor. Genetika 50(1), 85–93. https://doi.org/10.2298/GENSR1801085S DOI: https://doi.org/10.2298/GENSR1801085S
  26. Šimić G., Horvat D., Jurković Z., Drezner G., Novoselović D., Dvojković K., 2006. The genotype effect on the ratio of wet gluten content to total wheat grain protein. J. Cent. Eur. Agric. 7(1), 13–18.
  27. Šíp V., Vavera R., Chrpová J., Kusá H., Růžek P., 2013. Winter wheat yield and quality related to tillage practice, input level and environmental conditions. Soil Tillage Res. 132, 77–85. https://doi.org/10.1016/j.still.2013.05.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.still.2013.05.002
  28. Stępniewska S., Słowik E., 2016. Ocena wartości technologicznej wybranych odmian pszenicy ozimej i jarej. Acta Agrophys. 23(2), 275–286.
  29. Stępniewska S., Abramczyk D., 2013. Zależność między wyróżnikami jakościowymi ziarna wybra-nych odmian pszenicy ozimej. Post. Nauki Technol. Przem. Rol. Spoż. 1(68), 65–78.
  30. Taner A., Arisoy R. Z., Kaya Y., Gültekin I., Partigöç F., 2015. The effects of various tillage sys-tems on grain yield, quality parameters and energy indices in winter wheat production under the rainfed conditions. Fresenius Environ. Bull. 24, 1463–1473.
  31. Tatar O., Cakalogullari U., Tonk F. A., Istipliler D., Karakoc R., 2020. Effect of drought stress on yield and quality traits of common wheat during grain filling stage. Turk. J. Field Crops 25(2), 236–244. https://doi.org/10.17557/tjfc.834392 DOI: https://doi.org/10.17557/tjfc.834392
  32. Weber R., 2013. Influence of tillage system and stubble height on grain properties of selected winter wheat cultivars. Nauka Przyr. Technol. 7(1), 18–23.
  33. Wheat Production Volume Worldwide 2011/2012–2020/21. Statista, https://www.statista.com/statistics/267268/production-of-wheat-worldwide-since-1990/ [dostęp: 13.08. 2022].
  34. Woźniak A., Gos M., 2014. Yield and quality of spring wheat and soil properties as affected by tillage system. Plant, Soil Environ. 60(4), 141–145. DOI:10.17221/7330-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/7330-PSE
  35. Woźniak A., Rachoń L., 2020. Effect of tillage systems on the yield and quality of winter wheat grain and soil properties. Agriculture 10(9), 405. https://doi.org/10.3390/agriculture10090405 DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10090405
  36. Yousefian M., Shahbazi F., Hamidian K., 2021. Crop yield and physicochemical properties of wheat grains as affected by tillage systems. Sustainability 13(9), 4781. https://doi.org/ 10.3390/ su13094781 DOI: https://doi.org/10.3390/su13094781
  37. Zečević V., Boskovic J., Knezevic D., Micanovic D., Milenkovic S., 2013. Influence of cultivar and growing season on quality properties of winter wheat (Triticum aestivum L.). Afr. J. Agric. Res. 8(21), 2545–2550.
  38. Zečević V., Knežević D., Bošković J., Madić M., 2009. Effect of genotype and environment on wheat quality. Genetika 41(3), 247–253. https://doi.org/10.2298/GENSR0903247Z DOI: https://doi.org/10.2298/GENSR0903247Z
  39. Zimny L., Zych A., Wacławowicz R., 2015. Systemy uprawy buraka cukrowego w Polsce w bada-niach ankietowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 581, 135–145.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.