Abstrakt
Materiał badawczy stanowiło ziarno otrzymane z doświadczeń polowych prowadzonych w latach 2008–2011 na terenie Gospodarstwa Doświadczalnego Felin, należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Celem pracy była ocena szklistości ziarna odmian i linii następujących gatunków pszenicy: a) formy jare: Triticum durum (Desf.), T. aestivum ssp. sphaerococcum (Percival) MacKey, T. turgidum (L.), T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. polonicum (L.), T. timopheevii (Zhuk.); b) formy ozime: T. durum (Desf.), T. aestivum ssp. spelta (L.) Thell., T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. macha (Dekapr. et Menabde), T. vavilovii (Thum.) Jakubz., a jako wzorca użyto odpowiednio formy jarej i ozimej T. aestivum ssp. aestivum (L.). Formy ozime pszenicy, niezależnie od gatunku i odmiany, charakteryzowały się znacznie mniejszą szklistością w porównaniu z formami jarymi. W obrębie badanych genotypów pszenicy jarej najwyższym poziomem szklistości ziarna odznaczała się T. durum odmiana Puławska Twarda, a najniższym – T. polonicum. Spośród gatunków pszenicy ozimej najwyższą szklistością ziarna wyróżniała się pszenica twarda (odmiana Komnata), natomiast najmniej szkliste ziarno tworzyła pszenica orkisz (T. aestivum ssp. spelta) − Spelt INZ.
Bibliografia
- Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł., 118, 45−46.
- Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Sułek A., 2005. Wpływ nawożenia azotem i antywylegaczy na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 140, 25−33.
- Ciołek A., Makarska E., 2004. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i ochrony chemicznej na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59, 2, 777−784.
- Dexter J.E., Crowle W.L., Matsuo R.R., Kosmolak F.G., 1982. Effects of nitrogen fertilization on the quality characteristics of five North American amber durum wheat cultivars. Can. J. Plant Sci., 62, 901−912.
- Gil Z., Narkiewicz-Jodko M., Urban M., 2003. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od stosowanych herbicydów. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Rośl., 43(2), 629−631.
- Gooding M.J., Davies W.P., 1997. Wheat production and untilization: systems, quality and the environment. CABI, Wallingford, 352 ss.
- Goodling M.J., Smith G.P., 1998. The potential to use climate, variety and nitrogen relationships to optimize wheat quality. Fifth Congress ESA, 1, 229–230.
- Jedyński S., Zalewski D., 2004. Analiza genetyczna cech wpływających na jakość plonu pszenicy ozimej. Biul. IHAR, 231, 11−17.
- Kocoń A., Podolska G., 2008. Wpływ niedoboru wody w glebie na plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron., 1(97), 167–176.
- Kocoń A., Sułek A., 2004. Wpływ nawożenia azotem na plon i niektóre parametry jakościowe ziarna pszenicy jarej rosnącej w warunkach niedoboru wody w podłożu. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59, 1, 471−478.
- Mazurek J., Kuś J., Maj L., 1999. Wpływ dawek azotu na plonowanie odmian pszenicy jarej w różnych warunkach siedliska. Biul. IHAR, 181/182, 53−60.
- Rachoń L., 1999. Plonowanie i jakość pszenicy twardej (Triticum durum Desf) nawożonej zróżni-cowanymi dawkami azotu. Pam. Puł., 118, 349−355.
- Rachoń L., Szumiło G., 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł., 130, 619−624.
- Rachoń L., Szumiło G., 2009. Yield of winter durum wheat (Triticum durum Desf.) lines in condi-tion of different protection level of plants. Acta Sci. Pol., Agricultura, 8(3), 15−22.
- Rachoń L., Szumiło G., Czubacka M., 2009a. Plonowanie ozimych linii pszenicy orkisz w warun-kach zróżnicowanego poziomu ochrony chemicznej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 542, 1, 427−436.
- Rachoń L., Szumiło G., Nita Z., 2009b. Plonowanie ozimych rodów Triticum durum i Triticum aestivum ssp. spelta w warunkach okolic Lublina. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 64(3), 101−109.
- Rharrabtia Y., Royob C., Villegasb D., Apariciob N., Garcia del Moral L.F., 2003. Durum wheat quality in Mediterranean environments I. Quality expression under different zones, latitudes and water regimes across Spain. Field Crops Res., 80, 123–131.
- Robinson Fe., Cudney D.W., Lehman W.F., 1979. Nitrate fertilizer timing, irrigation, protein and yellow berry in durum wheat. Agron. J., 71, 304−608.
- Różyło R., Laskowski J., 2007. Analiza zależności pomiędzy fizycznymi i technologicznymi wła-ściwościami ziarna pszenicy jarej. Acta Agrophysica, 9(2), 459−470.
- Sadkiewicz J., 1998. Szklistość ziarna – ważny parametr w ocenie jakości pszenicy. Przegl. Zboż.-Młyn., 7, 18−19.
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2009. Ocena struktury plonu i wartości technologicznej ziarna 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 64(3), 120−127.
- Sekutowski T., Domaradzki K., 2006. Wpływ terminu i sposobu nawożenia azotem oraz herbicydu Sekator 6,25 WG na plonowanie i cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 142, 459−464.
- Szumiło G., Rachoń L., 2008. Reakcja wybranych gatunków pszenicy ozimej na termin siewu. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 63(4), 78−86.
- Szumiło G., Rachoń L., 2010. Response of durum wheat (Triticum durum Desf.) to protection intensity. Pol. J. Agron., 2, 73−77.
- Woźniak A., 2004. Wpływ przedplonu na wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł., 135, 325−330.
- Zalewski D., Bojarczuk J., 2004. Ocena zmienności cech ilościowych ozimej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 497, 637−644.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Maciej Dobrowolski,
Jarosław Proćków,
Magdalena Zatoń-Dobrowolska,
Monika Kowalska-Góralska,
Zmiany składu roślinności łąkowej i leśnej w wyniku ekstensywnego wypasu koników polskich
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
Alicja Bieske-Matejak,
Halina Lipińska,
Jordan Wilk,
Pailina Żerebecka,
Modelowanie zagospodarowania wsi w kierunku rozwoju usług turystyczno-rekreacyjnych i pożytków ekologicznych
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 4 (2023)
-
Agata Święciło,
Anna Krzepiłko,
Katarzyna Matyszczuk,
Marta Sowińska,
Biosensory i nanobiosensory – nowoczesne narzędzia w detekcji fitopatogenów
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
PRZEMYSŁAW TKACZYK,
WIESŁAW BEDNAREK,
MARZENA BRODOWSKA,
PAWEŁ MUSZYŃSKI,
Fosforany i azotany(V) w wodach gruntowych jako element zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Marta Wyzińska,
Jerzy Grabiński,
Alicja Sułek,
Porównanie opłacalności uprawy żyta ozimego w warunkach różnych technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Piotr Kraska,
Sylwia Andruszczak,
Paweł Gierasimiuk,
Sylwia Chojnacka,
Wpływ podpowierzchniowego wnoszenia nawozu mineralnego na plon i jakość nasion soi w warunkach uprawy bezpłużnej
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
SYLWIA CHOJNACKA,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
Wpływ preparatów biologicznych na plonowanie, zachwaszczenie i jakość ziarna pszenicy orkisz
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
Alicja Baranowska,
Barbara Skowera,
Alicja Węgrzyn,
Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych w uprawie pszenicy ozimej na Lubelszczyźnie w latach 1971–2020
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 4 (2023)
-
HANNA SIWEK,
MAGDALENA SOBOLEWSKA,
GRZEGORZ HURY,
MARZENA GIBCZYŃSKA,
Wpływ nawożenia popiołem z biomasy i wapnem na cechy jakościowe ziarna, mąki i ciasta z pszenicy ozimej odmiany RGT Kilimanjaro (Triticum aestivum var. Kilimanjaro)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
Marek Kołodziejczyk,
Kamil Gwóźdź,
Wpływ nawozów zawierających wolne aminokwasy na plonowanie współczesnej oraz dawnych odmian pszenicy zwyczajnej w produkcji ekologicznej
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.