Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 79 Nr 4 (2024)

Artykuły

Impact of sowing date and nitrogen fertilization on two cultivars of Tritordeum yield potential – a Polish pilot study

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5433
Przesłane: 13 września 2024
Opublikowane: 18.03.2025

Abstrakt

Różnorodność produkcji roślinnej staje się kluczem do rozwiązania wyzwań współczesnego rolnictwa – w tym związanych ze zmianą klimatu. Głównymi zbożami uprawianymi w Europie są pszenica, żyto i jęczmień. Jednym z nowych zbóż wprowadzonych ostatnio do produkcji jest Tritordeum – mieszaniec pszenicy durum i dzikiej formy jęczmienia. Jest on przystosowany do warunków upray w warunkach ciepłego i suchego klimatu śródziemnomorskiego. Jednak ostatnie zmiany klimatu sprawiają, że jest to interesująca alternatywa również dla klimatu umiarkowanego. Jest to również odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na żywność o dobrej wartośc odżywczej. W 2020 roku przeprowadzono doświadczenie pilotażowe (eksperyment w wazonach), dotyczące potencjału plonowania Tritordeum przy trzech rosnących dawkach nawożenia azotem (N1, N2, N3) we wschodniej Polsce.Wydajność Tritordeum odm. Bulel i Tritordeum odm. Aucan porównano z wydajnością Triticum durum i Triticum aestivum dla dwóch terminów siewu – jesiennego i wiosennego.  Wyniki wykazały, że poziom plonowania Tritordeum odm. Bulel był porównywalny z plonami pszenicy durum. Plony pszenicy zwyczajnej były wyższe (tylko o 8% w przypadku siewu jesiennego i około 43% w przypadku siewu wiosennego). Ponadto Tritordeum odm. Bulel charakteryzowała się niższym poziomem plonowania niż Tritordeum odm. Aucan (o około 1-8%). Wszystkie badane gatunki wykazały dobrą wydajność przy średnim (N2) nawożeniu azotem. Inne badane cechy (liczba kłosów, rozkrzewienie produkcyjne, masa tysiąca ziaren) umieściły Tritordeum (w szczególności odm. Bulel) bliżej Triticum durum niż Triticum aestivum. Triticum aestivum wykazało się większym rozkrzewieniem produkcyjnym oraz większą ilością kłosów z wazonu niż pozostałe 3 gatunki. Wykazano, że Tritordeum może być obiecującym gatunkiem do uprawy w warunkach naszego kraju, ponieważ jedo potencjał plonowania może osiągnąć potencjał plonowania Triticum durum. Potrzebne są dalsze badania polowe nad produkcyjnością tej rośliny.

Bibliografia

  1. Abrouk M., Stritt C., Müller T., Keller B., Roulin A., Krattinger S.G., 2018. High-throughput geno-typing of the spelt gene pool reveals patterns of agricultural history in Europe. bioRxiv, 481424. https://doi.org/10.1101/481424
  2. Akbar A., Ahmed A., Ahmed Z., Liaqat S., 2021. Physicochemical, rheological, and sensory evalua-tion of selected pa-kistani wheat varieties. J. Food Process. Preserv. 46(1), e16174. https://doi.org/10.1111/jfpp.16174
  3. Alvarez J.M., Martínez E., Diezma B., 2021. Application of hyperspectral imaging in the assessment of drought and salt stress in magneto-primed triticale seeds. Plants 10(5), 835. https://doi.org/10.3390/plants10050835
  4. Ayadi S., Karmous C., Chamekh Z., Hammami Z., Baraket M., Esposito S., Rezgui S., Trifa Y., 2015. Effects of nitrogen rates on grain yield and nitrogen agronomic efficiency of durum wheat genotypes under different environments. Ann. Appl. Biol. 168(2), 264–273. https://doi.org/10.1111/aab.12262
  5. Bar‐Yosef O., 2011. Climatic fluctuations and early farming in west and east asia. Curr. Anthropol. 52(S4), S175–S193. https://doi.org/10.1086/659784
  6. Ceglar A., Toreti A., Zampieri M., Royo C., 2021. Global loss of climatically suitable areas for durum wheat growth in the future. Environ. Res. Lett. 16, 104049, https://doi.org/10.1088/1748-9326/ac2d68
  7. FAO, 2022. World Food and Agriculture – Statistical Yearbook 2022. Rome. https://doi.org/10.4060/cc2211en
  8. FAOSTAT, 2024. FAOSTAT data portal, https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL [access: 17.04.2024].
  9. Folina A., Kakabouki I., Kontonasaki E., Karydogianni S., Voskopoulos D., Beslemes D.F., Bilalis D., 2020. Effect of organic and inorganic fertilization on yield and quality traits of tritordeum, ‘Bulel’ variety under dry conditions in Greece. Bull. Univ. Agric. Sci. Vet. Med. Cluj-Napoca, Hortic. 77(2). https://doi.org/10.15835/buasvmcn-hort:2020.0056
  10. Galieni A., Stagnari F., Visioli, G. Marmiroli N., Speca S., Angelozzi G., D’Egidio S., Pisante M., 2016. Nitrogen fertilization of durum wheat: a case study in mediterranean area during transi-tion to conservation agriculture. Ital. J. Agron. 11(1), 12–23. https://doi.org/10.4081/ija.2016.662
  11. Gallardo M., Fereres E., 1993. Growth, grain yield and water use efficiency of tritordeum in relation to wheat. Eur. J. Agron. 2(2), 83–91. https://doi.org/10.1016/S1161-0301(14)80137-8
  12. Gashaw A., 2021. Review on structure, functional and nutritional composition of barley (Hordeum vulgare). J. Nutr. Food Process. 4(2). https://doi.org/10.31579/2637-8914/046
  13. GUS, 2023. Główny Urząd Statystyczny. Rocznik statystyczny rolnictwa 2023 [Statistical Yearbook of Agriculture 2023]. Warszawa, Poland.
  14. Góral H., Kosmala A., Walczak M., 2020. Evaluation of tritordeum's adaptability and grain quality in diverse environments. J. Agron. Crop Sci. 206(5), 623–634. https://doi.org/10.1111/jac.12400
  15. Hagenblad J., Oliveira H.R., Forsberg N., Leino M.W., 2016. Geographical distribution of genetic diversity in secale landrace and wild accessions. BMC Plant Biol. 16(1). https://doi.org/10.1186/s12870-016-0710-y
  16. Harasim E., 2018. Studia nad plonowaniem, jakością ziarna i opłacalnością produkcji ozimej formy pszenicy zwyczajnej i twardej. Monografie i rozprawy naukowe IUNG-PIB, 60.
  17. Haro C., Guzmán-López M. H., Marín-Sanz M., Sánchez-León S., Vaquero L., Pastor J., Comino I., Sousa C., Vivas S., Landa B.B., Barro F., 2022. Consumption of tritordeum bread reduces immunogenic gluten intake without altering the gut microbiota. Foods 11(10), 1439. https://doi.org/10.3390/foods11101439
  18. Hunt H.V., Campana M.G., Lawes M.C., Park Y., Bower M.A., Howe C.J., Jones M.K., 2011. Genetic diversity and phylogeography of broomcorn millet (Panicum miliaceum L.) across eur-asia. Mol. Ecol. 20(22), 4756–4771. https://doi.org/10.1111/j.1365-294x.2011.05318.x
  19. Jansone Z., Bleidere M., Dinaburga G., 2022. Application of ground-based high-throughput pheno-typing platforms in cereal breeding – a review. Research for Rural Development 2022: Annual 28th International Scientific Conference Proceedings. https://doi.org/10.22616/rrd.28.2022.003
  20. Kakabouki I., Beslemes D.F., Tigka E.L., Folina A., Karydogianni S., Zisi C., Papastylianou P., 2020. Performance of six genotypes of tritordeum compare to bread wheat under east mediter-ranean condition. Sustainability 12(22), 9700. https://doi.org/10.3390/su12229700
  21. Kaltsikes P.J., Gustafson J.P., Lukaszewski A.J., 1984. Chromosome engineering in triticale. Can. J. Genet. Cytol. 26(2), 105–110. https://doi.org/10.1139/g84-018
  22. Kheto A., Joseph D., Islam M., Dhua S., Das R., Kumar Y., Vashishth R., Sharanagat V.S., Kumar K.,Nema P.K., 2022. Microwave roasting induced structural, morphological, antioxidant, and functional attributes of quinoa (Chenopodium quinoa Willd). J. Food Process. Preserv. 46(5). https://doi.org/10.1111/jfpp.16595
  23. Landolfi V., Blandino M., 2023. 2.07 – Minor cereals and new crops: Tritordeum. In: P. Ferranti (red.), Sustainable Food Science – A Comprehensive Approach, Elsevier, pp. 83–103. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-823960-5.00023-8
  24. Lempiäinen-Avci M., Lundström M., Huttunen S., Leino M.W., Hagenblad J., 2018. Archaeological and historical materials as a means to explore Finnish crop history. Environ. Archaeo. 25(1), 37–52. https://doi.org/10.1080/14614103.2018.1482598
  25. Ma X.F., Gustafson J.P., 2006. Timing and rate of genome variation in triticale following allopoly-ploidization. Genome 49(8), 950–958. https://doi.org/10.1139/g06-078
  26. Makowska A., Obuchowski W., Sulewska H., Koziara W., Paschke H., 2008. Effect of nitrogen fertilization of durum wheat varieties on same characteristics important for pasta production. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 7(1), 29–39.
  27. Martin A., Sanchez-Mongelaguna E., 1981. Cytology and morphology of the amphiploid Hordeum chilense × Triticum turgidum conv. durum. Euphytica 31, 261–267.
  28. Martinek P.L., Ohnoutková T., Vyhnánek J. Bednář J., 2003. Characteristics of wheat-barley hy-brids (× Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-European climatic conditions. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 226/227, 87–95.
  29. McGoverin C.M., Fox G., Manley M., 2011. Application of near-infrared spectroscopy to the eval-uation of cereals. J. Cereal Sci. 54(3), 300–311. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2011.06.001
  30. Montesano V., Negro D., De Lisi A., Urbano M., Sarli G., Laghetti G., 2021. Agronomic perfor-mance and phenolic profile of Tritordeum (× Tritordeum martinii A. Pujadas) lines. Cereal Chem. 98(2), 382–391. https://doi.org/10.1002/cche.10378
  31. Nitride C., D’Auria G., Dente A., Landolfi V., Picariello G., Mamone G., Blandino M., Romano R., Ferranti P., 2022. Tritordeum as an innova-tive alternative to wheat: A comparative digestion study on bread. Molecules 27(4), 1308. https://doi.org/10.3390/molecules27041308
  32. Papadopoulos A.G., Mavroeidis A., Stavropoulos P., Anastasopoulos V., Beslemes D.F., Tigka E., Kakabouki I., 2023. Tritordeum: a versatile and resilient cereal for Mediterranean agriculture and sustainable food production. Cereal Res. Commun. 52, 323–331. https://doi.org/10.1007/s42976-023-00401-6
  33. Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Woźniak A., Stojek Z., Zajdel-Stępień A., 2022. Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie [Yielding and quality of selected speciesand cultivarsof pasta wheat. Part I. Yield-ing]. Agron. Sci. 77(1), 53–63. https://doi.org/10.24326/as.2022.1.5
  34. Slowik E., 2018. Nowe zboże tritordeum – mieszaniec pszenicy i jęczmienia [New cereal tritordeum - a hybrid of wheat and barley]. Prz. Zboż.-Młyn. 62(5), 20–23.
  35. Różewicz M., Wyzińska M., 2021. Characteristic of Tritordeum and evaluation of its potential for cultivation in Poland, with considerations for the nutritional and fodder value the grains. Pol. J. Agron. 44, 15–21. https://doi.org/10.26114/pja.iung.431.2021.44.03
  36. Suchowilska E., Radawiec W., Wiwart M., 2021. Tritordeum – the content of basic nutrients in grain and the morphological and anatomical features of kernels. Int. Agrophys. 35(4), 343–355. https://doi.org/10.31545/intagr/144592
  37. Tedone L., Verdini L., Grassano N., Tarraf W., Mastro G.D., 2014. Optimising nitrogen in order to improve the efficiency, eco-physiology, yield and quality on one cultivar of durum wheat. Ital. J. Agron. 9(2), 49. https://doi.org/10.4081/ija.2014.536
  38. Vaquero L., Comino I., Vivas S., Rodríguez‐Martín L., Giménez M. J., Pastor J., Sousa C., Barro F., 2018. Tritordeum: A novel cereal for food processing with good acceptability and signifi-cant reduction in gluten immunogenic peptides in comparison with wheat. J. Sci. Food Agric. 98(6), 2201–2209. https://doi.org/10.1002/jsfa.8705
  39. Visioli G., Lauro M., Vamerali T., Dal Cortivo C., Panozzo A., Folloni S., Piazza C., Ranieri R., 2020. A comparative study of organic and conventional management on the rhizosphere micro-biome, growth and grain quality traits of Tritordeum. Agronomy 10(11), 1717. https://doi.org/10.3390/AGRONOMY10111717
  40. Wang J., Luo M., Chen Z., You F. M., Wei Y., Zheng Y., Dvořák J., 2013. Aegilops tauschii single nucleotide polymorphisms shed light on the origins of wheat D‐genome genetic diversity and pinpoint the geographic origin of hexaploid wheat. New Phytol. 198(3), 925–937. https://doi.org/10.1111/nph.12164
  41. Yang D., Cai T., Luo Y., Wang Z., 2019. Optimizing plant density and nitrogen application to ma-nipulate tiller growth and increase grain yield and nitrogen-use efficiency in winter wheat. Peer J 7, e6484. https://doi.org/10.7717/peerj.6484
  42. Zhang M., Mao W., Zhang G., Wu F., 2014. Development and characterization of polymorphic est-ssr and genomic ssr markers for tibetan annual wild barley. PLoS ONE 9(4), e94881. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0094881

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.