Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 65 Nr 4 (2010)

Artykuły

Produktywność powierzchni paszowej gospodarstw specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionach Bieszczad i Lubelszczyzny

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2010.4.7
Przesłane: 16 czerwca 2019
Opublikowane: 01-02-2011

Abstrakt

Celem pracy była analiza produktywności technicznej i ekonomicznej powierzchni paszowej gospodarstw specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w dwóch regionach Polski – w Bieszczadach i na Lubelszczyźnie. W regionie Bieszczad badano 10 gospodarstw, a na Lubelszczyźnie 24 gospodarstwa. Badania gospodarstw w obu regionach trwały cztery lata. Średni stan krów mlecznych w gospodarstwach Lubelszczyzny był wyższy o 43,7% od stwierdzonego w Bieszczadach. Natomiast średnia wydajność mleczna krów była odpowiednio wyższa o 25,5%. Gospodarstwa Lubelszczyzny osiągnęły średnio większą wielkość i wartość produkcji bydlęcej w przeliczeniu na 1 ha podstawowej powierzchni paszowej niż gospodarstwa z Bieszczad. W przypadku wielkości produkcji bydlęcej wyrażonej w kg użytecznego białka jadalnego różnica wynosiła średnio 46,8%, a w wartości wynosiła aż 75,6%. Badane gospodarstwa Lubelszczyzny osiągnęły też wyższe dochody rolnicze netto w przeliczeniu na 1 ha podstawowej powierzchni paszowej średnio o 37,9% niż gospodarstwa w Bieszczadach.

Bibliografia

Bojarszczuk J., 2009. Struktura i efektywność wykorzystania powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego. Praca doktorska. IUNG – PIB Puławy, 143.

Harasim A., 2006. Dobór wskaźników do oceny regionalnego zróżnicowania rolnictwa, w: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczej w Polsce. Raporty PIB, 3, IUNG – PIB Puławy, 61–69.

Heller J., 2006. Teoretyczne podstawy regionalizacji rolnictwa [w]: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczej w Polsce. Raporty PIB, 3, IUNG – PIB Puławy, 7–17.

Jerzak M., 1970. Przegląd metod wyceny produkcyjności i ekonomicznej efektywności powierzchni paszowej. Nowe Rolnictwo 1, 22–24.

Kazimierczak M., 1967. Wielkość, struktura i wykorzystanie powierzchni paszowej w gospodarce chłopskiej. Zagad. Ekon. Rol. 1, 45–60.

Krasowicz S., Kopiński J., 2006. Wpływ warunków przyrodniczych i organizacyjno-ekonomicznych na regionalne zróżnicowanie rolnictwa w Polsce. Raporty PIB, 3, IUNG – PIB Puławy, 81–99.

Małasiuk Z., 1975. Analiza powierzchni paszowych w sześciu wybranych gospodarstwach wielkorolnych województwa lubelskiego. Praca magisterska. AR w Lublinie, 71.

Rocznik statystyczny rolnictwa, 2009. GUS, Warszawa 387.

Skarżyńska A., Pokrzywa T., 2003. Produkcja, koszty ekonomiczne i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001–2002. IERiGŻ, Warszawa, 69.

Sobczyk M., 2006. Statystyka. Aspekty praktyczne i teoretyczne. Wyd. UMCS, Lublin, 298.

Zuba J., 1979. Przetwarzanie pasz na przykładzie 15 zakładów Państwowych Przedsiębiorstw Gospodarki Rolnej. I. Bydło. Zesz. Nauk ART w Olsztynie, Zootechnika 18, 51–59.

Zuba J., 1984. Produkcja i przetwarzanie pasz w Stacji Hodowli Roślin Ulhówek. II. Organizacja i efektywność powierzchni paszowej. Annales UMCS Lublin, sec. EE, 2, 44, 427–433.

Zuba J., 2010. Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego. Annales UMCS Lublin, sec. E, 65 (4).

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.