Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2016 – 2018 mające na celu określenie wpływu udziału komponentów w mieszance i terminu zbioru na zachwaszczenie oraz plon mieszanek grochu siewnego z pszenżytem jarym. W doświadczeniu badano dwa czynniki: udział komponentów w mieszance: groch siewny – siew czysty 100%, pszenżyto jare – siew czysty 100%, groch siewny 75% + pszenżyto jare 25%, groch siewny 50% + pszenżyto jare 50%, groch siewny 25% + pszenżyto jare 75%; termin zbioru: faza kwitnienia grochu siewnego (BBCH 65), faza płaskiego zielonego strąka grochu siewnego (BBCH 79). Otrzymane wyniki badań pozwalają stwierdzić, iż uprawa grochu siewnego w zasiewach mieszanych z pszenżytem jarym wpływa na zmniejszenie zachwaszczenia w łanie w porównaniu z grochem siewnym uprawianym w siewie czystym. Największy plon świeżej masy otrzymano z mieszanki grochu siewnego z pszenżytem jarym o 50-procentowym udziale obu komponentów, zebranej w fazie płaskiego zielonego strąka grochu siewnego.
You may also start an advanced similarity search for this article.