Abstract
The aim of the study was assess the profitability of growing Italian broccoli on an individual farm. The research methods used included profitability analysis, and the results were presented using a tabular-descriptive method. The profitability analysis was based on data from an individual farm for the years 2021–2023. Factors influencing profitability, such as production value and production costs incurred, were taken into account. The analysis also included economic outcomes, measured by income categories, both excluding and including subsidies, such as gross margin and farm income. The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. The challenges for Italian broccoli producers include not only ensuring high quality and quantity of crops, but also the issue of profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
The farm exhibited a positive upward trend in income over the analyzed years. The profitability index, which increased from 145.88% in 2021 to 169.16% in 2023, also indicated a favorable trend in cultivation, despite a weaker year in 2022 (127.15%). The high level of the profitability index, especially in the last year, pointed to increasingly profitable production and improved economic performance of the farm. Contemporary challenges for broccoli producers involve not only ensuring high yields and quality but also addressing profitability. Production activities must focus on maximizing income while minimizing costs related to planting, harvesting, and logistics.
References
- Augustyńska I., Czułowska M., 2021. Efektywność produkcji wybranych zbóż w Polsce w latach 2018-2020. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 103(1), 5–22.
- Brzozowski P., Zmarlicki K., 2015. Koszty i opłacalność produkcji warzyw polowych w latach 2012–2015. Zesz. Nauk. Inst. Ogrod. 23, 5–16.
- Fereniec J., 1999. Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wyd. Key Text, Warszawa.
- Filipiak T., 2010. Przetwórstwo warzyw w Polsce iw wybranych krajach UE. Rocz. Nauk. SERiA 12(1), 53–59.
- Fosińska M., Nowicki A., Czart A., 2015. Analiza produkcji wybranych gatunków warzyw w Polsce oraz grupy produkcyjnej Daukus w latach 2011–2014. Infr. Ekol. Ter. Wiej. 3(1), 691–699. http://dx.medra.org/10.14597/infraeco.2015.3.1.055
- Gajewski M., 2005. Przechowalnictwo warzyw. Wyd. SGGW, Warszawa.
- Hajduga E., 2015. Klasyfikacja kosztów na potrzeby rachunkowości rolnej. Pr. Nauk. WSZiP 32(4), 95–107.
- Kapusta F., 2011. Zmiany produkcji warzyw i owoców oraz ich przetwórstwa w Polsce. Nauki Inż. Technol. 3, 97–113.
- Metodyka i zakres danych, 2023. www.agrokoszty.pl/metodyka-i-zakres-danych/ [dostęp: 2.10.2024].
- Orłowski M. (red.), 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin, 5–75.
- Pawlak J., 2016. Wartość produkcji a nakłady i koszty energii w rolnictwie. Zag. Ekon. Rol. 1(346)), 80–96. https://doi.org/10.5604/00441600.1196365
- Sikorska-Zimny K., 2010. Składniki prozdrowotne w warzywach kapustnych. Now. Warzyw. 51, 51–63.
- Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801
- Skarzyńska A., 2019a. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2017 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. (2) 359, 100–120. https://doi.org/10.30858/zer/109928
- Skarżyńska A., 2019b. Sytuacja ekonomiczna gospodarstw specjalizujących się w uprawach polo-wych w Polsce na tle wybranych krajów UE. Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie, Probl. Rol. Świat. 19(2), 162–173. https://doi.org/10.22630/PRS.2019.19.2.32
- Ściubeł A., 2021. Produktywność czynników produkcji w rolnictwie Polski i w wybranych krajach Unii Europejskiej z uwzględnieniem płatności Wspólnej Polityki Rolnej. Zag. Ekon. Rol. 1(366), 46–58. https://doi.org/10.30858/zer/134229
Downloads
Download data is not yet available.
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 2 (2024)
-
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
TOMASZ CEBULAK,
Suitability of common, durum and spelt spring wheat grain for bread production depending on the intensity of production technology
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 2 (2020)
-
Marta Wyzińska,
Jerzy Grabiński,
Alicja Sułek,
Comparison on the profitability of cultivation of winter rye depending on the different production technology
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
Marek Niewęgłowski,
Marek Gugała,
Maria Szczygielska,
Plant production profitability by the example of the individual agricultural holding
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 3 (2023)
-
Joanna Pawlak,
Wioletta Wróblewska,
Dariusz Paszko,
Production and economic efficiency in the cultivation of strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) depending on the method of production – case study
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
BOGUSŁAWA JAŚKIEWICZ,
The effect of crop rotation and production technology on the yields of selected winter triticale cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
-
Alicja Sułek,
Adam Harasim,
Yield and economic effect of winter and spring wheat production in the sugar beet stand
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 2 (2022)
-
ROMAN MOLAS,
HALINA BORKOWSKA,
ALEKSANDRA GŁOWACKA,
DOMINIKA SKIBA,
Quantifying the peak yields of four cellulosic bioenergy crops in the East-Central Poland.
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 1 (2020)
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 2 (2024)
-
Urszula Gawlik-Dziki,
The effect of cooking on composition and antioxidant activity of phenolic acids isolated from broccoli
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.