Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 69 No. 3 (2014)

Articles

Jakość i zdrowotność gleby w kategoriach zrównoważonego użytkowania ziemi

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2014.3.5
Submitted: May 10, 2019
Published: 2014-09-06

Abstract

Jakość gleby jest zdolnością gleby do zachowania funkcji środowiskowych w danym sposobie jej użytkowania. Zdrowotność gleby wyraża ochronę oraz rosnącą wydajność biologiczną, jakość środowiskową oraz wspieranie zdrowia wszystkich form żywych, łącznie z ludźmi. Niniejsze badanie przedstawia wyniki długoterminowego monitorowania oraz oceny wybranych parametrów gleby w kategoriach zrównoważonego użytkowania ziemi na północno-wschodnich krańcach Słowacji w latach 1997–2013 (48º57'N, 20°05'E). Monitorowano i statystycznie oceniono fizyczne właściwości gleby (gęstość objętościowa, porowatość), chemiczne (pH, azot nieorganiczny, zasobność w fosfor, potas, magnez oraz zawartość organicznego węgla), a także biologiczne (enzymatyczna aktywność gleby – ureaza, zasadowa i fosfataza kwaśna) oraz zasobność w dostępne metale ciężkie (Cd, Pb i Ni). Rezultaty wskazują, że parametry mikrobiologiczne (aktywność enzymów glebowych) wydają się przydatne do oceny jakości gleby i jej środowiskowego zanieczyszczenia. Te parametry gwałtownie reagują na stres środowiskowy i mogą powodować zmiany fizycznych i chemicznych właściwości gleby, co umożliwia wczesne wykrycie jej degradacji.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.