Abstract
In recent years in Poland there has been an increasing interest in the field growing of sweet peepers, both among producers and consumers. Therefore, research should be conducted to select cultivars well adapted to less favorable temperature conditions and suitable for cultivation in the field, and to increase their yield. A field experiment was carried out in the years 2006–2008 in the Garden of the Research and Experimental Station of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn to determine the effect on plant cover on the yield and the content of dry matter and organic compounds in sweet pepper fruit. In comparison with the control treatment (without protective cover), the use of non-woven PP covers increased the marketable yield of sweet pepper cv. Iga, Lena and Mira, and it decreased the marketable yield of cv. Zorza. Sweet pepper fruit in the control treatment had the highest average dry matter content. The use of non-woven PP covers contributed
to dry matter accumulation only in the fruit of cv. Zorza. The fruit of sweet pepper plants grown without protective cover contained greater amounts of L-ascorbic acid. Non-woven PP covers had no effect on the concentrations of total and reducing sugars, which were highest (subject to cultivar and cultivation method) in 2007.
References
Aiyelaagbe I.O., Fawusi M.O.A., 1986. Growth and field response of pepper to mulching. Biotronics 15, 25–29.
Błażewicz-Woźniak M., 2010. Effect of soi land plant covering as well as swing term upon fennel bulb nutritional value. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(1), 3–12.
Buczkowska H., 1999. Wpływ naturalnych osłon z kukurydzy na plonowanie papryki słodkiej w polu. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 466, 147–156.
Buczkowska H., 2000. Ocena wpływu pasowych osłon z kukurydzy na wczesność kwitnienia i plonowania papryki słodkiej. Annales UMCS, Sec. EEE, VIII, 355–361.
Buczkowska H., Bednarek H., 2005. Ocena plonowania dwóch odmian papryki słodkiej w polu w odniesieniu do warunków termicznych. Acta Agrophysica 5(3), 567–575.
Buczkowska H., Sawicki K., 2008. Zawartość wybranych składników w owocach papryki słodkiej w zależności od odmiany i terminu sadzenia rozsady. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 527, 73–79
Cebula S., 1998. Papryka Capsicum annuum L., W: Uprawa warzyw pod osłonami. Red. T. Pudelski. PWRiL Warszawa,162–180.
Gajc-Wolska J., Skąpski H., 2001. Ocena nowych polskich odmian papryki słodkiej w uprawie polowej. Folia Hort. 13 (1A), 257–266.
Gajc-Wolska J., Skąpski H., 2002. Yield of field grown sweet pepper depending on cultivars and growing conditions, Folia Hort., 14(1), 95–103
Gajc-Wolska J., Zielony T., Radzanowska J., 2005. Ocena plonowania i jakość owoców nowych mieszańców papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo 86, (515), 51, 140–147.
Majkowska-Gadomska J., 2010. The chemical composition of fruit in selected melon cultivars grown under flat covers with soil mulching. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(2), 39–52.
Michalik Ł., 1999. Wpływ metody uprawy na plon i wartość biologiczną papryki uprawianej w tunelu nieogrzewanym. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 466, 461–469.
Michalik Ł., 2000. Zawartość niektórych składników mineralnych w owocach papryki słodkiej. Annales UMCS, Sec. EEE, VIII, 377–382.
Michalik Ł., 2007. Wzrost i plonowanie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) uprawianej w polu w warunkach klimatycznych Olsztyna. Rocz. AR w Poznaniu 383, 41, 571–575.
Nowaczyk P., Nowaczyk L., 2000. Papryka roczna. W: Polowa uprawa warzyw. Red. M. Orłowski, Brasica Szczecin, 192–199.
Orłowski M., Kołota E., 1992. Uprawa warzyw. Brasika, Szczecin, 124–127.
Rumpel J., Grudzień K., 1990. Subitability of nonwoven polypropylene for a flat covering in sweet pepper cultivation. Acta Hort., 267, 53–58.
Siwek P., 2002. Modyfikacja warunków środowiska w uprawie ogórka i selera naciowego poprzez ściółkowanie i bezpośrednie osłanianie roślin. Zesz. Nauk AR Kraków, 279, 7–16.
Stępowska A., Kosson R., 2003. Porównanie przydatności niektórych odmian papryki słodkiej do uprawy tradycyjnej w tunelach nie ogrzewanych. Folia Hort. Sup. 1, 86–88.
Downloads
Download data is not yet available.