Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 10 Nr 1 (2011)

Artykuły

THE EFFECT OF THE SOWING DATE ON THE CONTENT OF CAROTENOIDS AND L-ASCORBIC ACID IN SPAGHETTI SQUASH (Cucurbita pepo L.)

Przesłane: 3 stycznia 2021
Opublikowane: 2011-03-31

Abstrakt

Carotene and ascorbic acid are the most important compounds for human nutrition that are supplied by vegetables. The content of carotene and ascorbic acid in vegetables
depends on the species and the cultivar, but it is subject to changes under the influence of environmental conditions and agricultural factors. This study examined the effects
of the sowing date (5, 15 and 25 May) on the content of carotenoids and L-ascorbic acid in the fruits of two cultivars of spaghetti squash (‘Makaronowa Warszawska’ and ‘Pyza’).
Fruits were harvested in the fully mature, from the beginning of September till the beginning of October. The content of total carotenoid compounds in fruit was higher for the
sowing date on 5 May than for the sowing dates on 15 and 25 May, while the content of β-carotene did not significantly differ. The sowing date did not affect the content of
L-ascorbic acid in fruits. Fruits of the ‘Makaronowa Warszawska’ contained more total carotenoids and β-carotene than fruits of the ‘Pyza’, while the content of L-ascorbic acid
in fruits of both cultivars did not significantly differ. Lower air temperatures and higher amounts of precipitation in the spaghetti squash vegetation period resulted in an increase
in the β-carotene content.

Bibliografia

Beany A.H., Stoffella P.J., McCollum G., 2003. Production and postharvest characteristics of spaghetti squash in South Florida. HortScience 38 (6), 1278.
Beany A.H., Stoffella P.J., Picha D., 1998. Production, fruit quality, nutritional value, and consumer preference of spaghetti squash. Proc. Fla. State Hort. Soc., 111, 221–223.
Beany A.H., Stoffella P.J., Roe N., Picha D.H., 2002. Production, fruit quality, and nutritional value of spaghetti squash. Reprinted from: Trends in new crops and new uses. J. Janick and
A. Whipkey (eds.). ASHS Press, Alexandria, VA.
Biesiada A., Kucharska A., Sokół-Łętowska A., 2006. Plonowanie i wartość odżywcza wybranych odmian użytkowych Cucurbita pepo L. oraz Cucurbita maxima Duch. Folia Hort., Supl.
1, 66–69.
Biesiada A., Nawirska A., Sokół-Łętowska A., Kucharska A., 2008. Yielding and biological value of some cultivars of Cucurbita pepo L. First Symp. Horticulture in Europe. Vienna, Austria,
17–20 February 2008, 58–59.
Błażewicz-Woźniak M., 2010. Effect of soil and plant covering as well as sowing term upon fennel bulb nutritional value. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(1), 3–13.
Buczkowska H., Sawicki K., 2008. Zawartość wybranych składników w owocach papryki słodkiej w zależności od odmiany i terminu sadzenia rozsady. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 527,
73–79.
Danilchenko H., 2002. Effect of growing method on the quality of pumpkins and pumpkin products. Folia Hort. 14/2, 103–112.
Horbowicz M., Saniewski M., 2000. Likopen i inne karotenoidy – występowanie i wartość biologiczna. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja naukowa, 71, 13–18.
Korzeniewska A., Sztangret J., Seroczyńska A., Niemirowicz-Szczytt K., 2004. Zawartość związków karotenoidowych w owocach dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima L.). Zesz. Probl. Post.
Nauk Roln. 497, 339–345.
Krzesiński W., Knaflewski M., 2002. The effect of radiation on beta-carotene and other carotenoid content in carrot roots. Folia Hort. 14/2, 25–33.
Lee S.K., Kader A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content in horticultural crops. Postharvest Biol. Technol. 20, 207–220.
Lester G.E., 2006. Environmental regulation of human health nutrients (ascorbic acid, β-carotene, and folic acid) in fruits and vegetables. HortScience 41(1), 59–64.
Łabuda H., Brodaczewska A., 2008. Jakość strąków fasoli szparagowej w zależności od terminu siewu. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 527, 185–191.
Murkovic M., Mülleder U., Neunteufl H., 2002. Carotenoid content in different varieties of pumpkin. J. Food Compos. Anal. 15, 633–638.
Naidu K.A., 2003. Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview. Nutrition J. 2, 7.
Paris H.S., 1993. Orangetti squash in field, market, and kitchen. HortTechnology 3 (1), 95–97.
PN-90/A-75101.11. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości witaminy C.
PN-90/A-75101.12. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości karotenoidów i β-karotenu.
Sembratowicz I., Czech A., 2005. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności. Post. Nauk Roln. 1, 75–88.
Szeto Y.T., Tomlinson B., Benzie I.F.F., 2002. Total antioxidant and ascorbic acid content of fresh fruits and vegetables: implications for dietary planning and food preservation. Br.
J. Nutr. 87, 55–59.
Urban L., Berti L., Bourgaud F., Gautier H., Léchaudel M., Joas J., Sallanon H., 2009. The effect of environmental factors on biosynthesis of carotenoids and polyphenolics in fruit and vegetables: a review and prospects. Acta Hort. (ISHS), 841, 339–344.
Wierzbicka B., Kuskowska M., 2002. Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 1(2), 49–57.
Wojdyła T., Wichrowska D., Rolbiecki R., Rolbiecki S., Weltrowska-Medzińska B., 2007. Zawartość wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej po zbiorach i po
przechowywaniu oraz konserwowanej – w zależności od nawadniania i odmiany. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(52), 82–89.
Wolbang C.A., Singh D.P., Sykes S.R., McInerney J.K., Bird A.R., Treeby M.T., 2010. Influence of pre- and postharvest factors on β-carotene content, its in vitro bioaccessibility, and antioxidant
capacity in melons. J. Agric. Food Chem. 58(3), 1732–1740.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.