Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 6 Nr 1 (2007)

Artykuły

CONCENTRATIONS OF SOME BIONUTRIENTS IN PARTHENOCARPIC CUCUMBER FRUITS IN FORCED CULTIVATION

Przesłane: 23 lutego 2021
Opublikowane: 2007-03-31

Abstrakt

Cumbers of a parthenocarpic variety Marinda F1 were grown in the field under protective shields, i.e. a perforated PE sheet and PP needled cloth (17 g·m-2), during the years 2001–2003. Unshielded plots served as the control treatment. It was found that the concentrations of nitrogen, calcium and iron increased significantly in cucumber plants grown under PP needled cloth. The edible parts of cucumbers were characterized by widened K : Ca, K : (Mg+Ca) and K : Mg ratios, as well as by favorable Ca : Mg ratios.

Bibliografia

Heins R.D., Liu B., Runkle E.S., 2000. Regulation of crop growth and development based on environmental factors. Acta Hort. 516, 13–22.
Kaniszewski S., 2006. Stan obecny i perspektywy rozwoju produkcji warzyw w Polsce. Folia Hort., Supl., 1, 7–20.
Kirby E.J.M., 1995. Factors affecting rate of leaf emergence in barley and wheat: A question ot temperature. Field Crop Res. 41, 35–41.
Kotowska J., Wybieralski J., 1999. Kształtowanie się stosunków ilościowych między K, Ca i Mg w glebie oraz roślinach. Biul. Magnezol. 4(1), 104–110.
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., 2006. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa.
Muchow R.C., Sinclair T.R., Bennet J.M., 1990. Temperature and solarradiation effects on potential maize yields across locations. Agron. J. 82, 338–343.
Radkowski A., Grygierzec B., Sołek-Podwika K., 1999. Zawartość składników mineralnych w wybranych gatunkach i odmianach traw. J. Elementol. 10(1), 121–128.
Siwek P., Libik A., Capecka E., Kunicki E., 1998. Plonowanie i jakość owoców ogórka partenokarpicznego w uprawie przyspieszonej. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, Rolnictwo 42 (215), 221–225.
Suchorska-Orłowska J., 1998. Przydatność miału węgla brunatnego do produkcji nawozów organiczno-mineralnych stosowanych w uprawie warzyw. Rozprawy AR Szczecin, 184.
Wierzbicka B., Kuskowska M., Majkowska J., 2003. Effect of growing method on yield and quality of Polan F1 cucumber fruits. Scientific Works of the Lithuanian Institute of Horticulture and Lithuanian University of Agriculture, Babtai (Litwa). Horticulture and Vegetable Growing, 22(4), 112–119.
Wierzbicka B., Majkowska-Gadomska J., 2005. Plonowanie i zawartość wybranych składników chemicznych w owocach ogórka partenokarpicznego w uprawie przyspieszonej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 507, 569–574.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 29 30 31 32 33 34 35 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.