Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 6 Nr 2 (2007)

Artykuły

INFLUENCE OF THREE BIOSTYMULANTS ON YIELDING AND FRUIT QUALITY OF THREE PRIMOCANE RASPBERRY CULTIVARS

Przesłane: 29 czerwca 2021
Opublikowane: 2007-06-30

Abstrakt

There was tested an influence of three biostymulants Atonik SL, Biochikol 020 PC and Tytanit on yield and fruits quality of three fruiting repeating Polish raspberry cultivars: Pokusa, Polka and Poranna Rosa during years of 2005–2006. These agents had a positive influence on fruits quality and yielding to all tested cultivars. The fruits with exception of Tytanit treated fruit especially in the beginning of harvest, were characterized by better firmness and were bigger. However, Tytanit treatment increased soluble solids content in fruits and reduced in Polka cv. nitrates concentration. Among tested cultivars, cv. Polka was characterized by the highest yield, that was of c. a. 50% greater that of cv. Pokusa, which was characterized by the gratest fruits sizes. The ‘Poranna Rosa’ shawed the least soluble solids and vitamin C content and had the highest acidity.

Bibliografia

Basak H. 2001. Stosowanie preparatu Tytanit w sadach. OWK 7, 39–40.
Carlos A., Botia M., Alcaraz F., Riquelme F., 2003. Effects of foliar sprays containing calcium, magnesium and titanium on plum (Prunus domestica L.) fruit quality. J. Plant Physiol. 160, 1441–1446.
Haffner K., Rosenfeld J.H., Skrede G., Wang L., 2002. Quality of red raspberry Rubus idaeus L. cultivars after storage in controlled and normal atmospheres. Posth. Biol. Technol. 24, 279–289.
Heiberg N., 1988. Fresh fruit quality evaluation for red raspberry. Norwegian J. Agric. Sci. 2(2), 73–78.
Hernandez-Munoz P., Almenar E., Ocio M., Gavara R., 2005. Effect of calcium dips and chitosan coatings on postharvest life of strawberries (Fragaria x ananassa). Posth. Biol. Technol. 39, 247–253.
Kołaczyńska-Janicka M., 2004. Biostymulatory w nowoczesnej uprawie roślin, Wieś Jutra 3, 25–26.
Li H., Yu T., 2000. Effect of chitosan on incidence of brown rot, quality and physiological attributes of postharvest peach fruit. J. Sci. Food Agric. 81 (2), 269–274.
Mochecki J., 2006. Jak uzyskać certyfikat Integrowanej Produkcji? Ogólnopolska Konferencja Sadownicza „Nowe Odmiany i Technologie Uprawy Krzewów Jagodowych”. Skierniewice, 27 kwietnia 2006, 41–52.
Mikos-Bielak M., 2004. Bioregulacja plonowania i chemicznej jakości plonu malin jako efekt zastosowania Asahi. Annales UMCS, Sec. E Agricultura, 59, 3, 1471–1479.
Ochoa M. R., Kesseler A. G., Vullioud M. B., Lozano J. E., 1999. Physical and Chemical Characteristics of Raspberry Pulp: Storage Efect on Composition and Color. Lebensm.-Wiss. u.-Technol. 32. 149–153.
Perkins-Veazie P.M., Nonnecke G.R., 1992. Physiological changes during ripening of raspberry fruit. Hort. Sci. 27, 331–333.
Rybczyński R., Dobrzański jr., B., Wieniarska J., 2001. Właściwości mechaniczne owoców maliny. Acta Agrophysica 45, 167–175.
Sjulin T.M., Robbins J.A., 1987. Effects of maturity, harvest date, and storage time on postharvest quality of red raspberry fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 112, 3, 481–487.
Żurawicz E., 2002. Proekologiczne technologie produkcji owoców. Integrowana produkcja owoców truskawki. Skierniewice 64 pp.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.