Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 3 Nr 1 (2004)

Artykuły

Porównanie jakości owoców trzech odmian leszczyny

  • Justyna Wieniarska
  • Elżbieta Szember
  • Iwona Szot
  • Danuta Murawska
DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2004.1.6
Przesłane: 17 marca 2022
Opublikowane: 2022-03-17

Abstrakt

Doświadczenie przeprowadzono w latach 1998–2002 w Katedrze Sadownictwa Akademii Rolniczej w Lublinie. Materiałem doswiadczalnym była leszczyna. Rośliny trzech odmian: Olbrzymi z Halle, Kataloński i Webba Cenny posadzono w 1989 r. w rozstawie 4 × 3 m i prowadzono je w formie drzewek niskopiennych. Oceniano strukturę plonu, średnią masę pojedynczego orzecha i jądra, zawartość wody w jądrze bezpośrednio po zbiorze i po 8 tygodniach przechowywania w temperaturze pokojowej. W latach 1999-2001 określano ponadto zawartość tłuszczów i kwasu linolowego oraz makroskładników (N, P, K, Ca, Mg). Wykazano wyraźne różnice odmianowe w wielkości owoców i wartości badanych cech. Zawartości wody w jądrze orzechów wysuszonych wyniosła w zależności od odmiany od 3,79 do 29,6%. Ubytek masy podczas 8 tygodni dosuszania orzechów wynosił od 27,5 do 29,6%. Sposród badanych trzech odmian najlepszą jakością orzechów charakteryzował się ‘Olbrzymi z Halle’.

Bibliografia

Cimino G. Leuzzi U., Zino M., 1992. Impatto dell’attivita vulcanica sulla composizione minerale delle nocciole etnee (Corylus avellana). Rivista Soc. Itali. 21 (4), 545–549.
Helrich K., 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analitycal Chemists. Vol. I&II 15th edition by AOAC Inc. Arlington, Virginia, USA.
Farinelli D., Tombesi A., Boco M., Trappoloni C. S., 2001. Hazelnut (Corylus avellana L.) kernel quality during maturity in central Italy. Acta Hort. 556, 553–558.
Folch J., Lees M., Sloane-Stanley G. H., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem. 226, 497–509.
Parcerisa J., Boatella J., Codony R., Rafacas M., 1998. Fatty acid and triacylglycerol composition of hazelnuts (Coryllus avellana L.) cultivated in Catalonia (Spain). The influence of geographical location. Res. Develop. Agric Food Chem. 2 (1), 11–25.
Piskornik Z., Korfel J., 1983. Quantitative and qualitative analysis of fatty acids in nuts of 10 filbert cultivars grown in Poland. Atti Convegno Internat. Sul Nocciuolo, Avellino, Italia,: 349–354.
Piskornik Z., Korfel J., 1993. Jakościowo ilościowa analiza kwasów tłuszczowych w oleju z orzechów laskowych pochodzących z Włoch i z Polski. Mat. Konf. „O lepszą jakość produktów ogrodniczych”. Akademia Rolnicza, Wydz. Ogrodniczy, z: 12, 1993 Kraków, 257–261.
Piskornik Z., Wojciechowska M., Korfel J., 1998. Uprawa leszczyny szansą sadownictwa makroregionu środkowo-wschodniego w przededniu przyjęcia Polski do Unii Europejskiej. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 57 (2), 573–577.
Santos A., Silva A. P., Rosa E., 1998. Shoot growth and yield of hazelnut (Corylus avellana L.) and the influence of climate: ten years of observations. J. Hort. Sci. Biotech. 73 (2), 145–150.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.