Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 2 (2003)

Artykuły

Stan odżywienia pomidora szklarniowego uprawianego w podłożach inertnych. Cz. II. Mikroelementy

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2003.2.2
Przesłane: 21 lipca 2022
Opublikowane: 2003-12-31

Abstrakt

Badano wpływ podłoży inertnych oraz poziomów nawożenia na stan odżywienia pomidora szklarniowego. W częściach wskaźnikowych pomidora szklarniowego odmiany "Maeva F 1" (9-10 liść od wierzchołka) średnia zawartość mikroelementów wynosiła: Fe - 118,5, Zn - 51,7, Mn - 269,0, Cu - 11,43 mg kg -1 s.m. części wskaźnikowych. Nie stwierdzono istotnego wpływu wełny mineralnej, keramzytu oraz pianki poliuretanowej na zawartość mikroelementów w częściach wskaźnikowych pomidora szklarniowego z wyjątkiem cynku, którego zawartość była istotnie niższa w liściach roślin uprawianych w keramzycie. Poziomy nawożenia również nie wpływały istotnie na zawartość mikroskładników w częściach wskaźnikowych z wyjątkiem cynku. Wykazano wysoką tolerancję pomidora na zawartość cynku i manganu w pożywkach. Nie stwierdzono fitotoksyczności cynku przy zawartości 2,01 mg Zn.dm -3 i 1,78 mg Mn.dm -3 wody lub pożywki.

Bibliografia

Adams P., 1994. Nutrition of greenhouse vegetables in NFT and hydroponics systems. Acta Hort. 361, 245–257.
Atherton J. G., Rudisch J., 1986. The tomato crop. Chapman and Hall. London, New York, 281–334.
Bergman W., 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fischer New York, 132–150, 247–265.
Chohura P., Komosa A., 2003. Nutrition status of greenhouse tomato grown in inert media. Part I. Macroelements. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 2(2), 3–13.
Komosa A., Kołota E., Chohura P., 2001. Usefulness of iron chelates for fertilization of greenhouse tomato cultivated in rockwool. Veg. Crops Res. Bull., Res. Inst. Veg. Crops – Skierniewice, 55, 35–39.
Komosa A., Roszyk J., 2000. Dostępność żelaza z chelatów żelazowych w pożywkach stosowanych do fertygacji. Mat. Konf. „Efektywnostosowania nawozów w uprawach ogrodniczych – Zmiany ilociowe i jakociowe w warunkach stresu”. SGGW Warszawa 20-21.06.2000, 106–109.
Le Bot J., Kirkby E. A., Van-Beusichem M. l., 1990. Manganese toxicity in tomato plants: effects on cation uptake and distribution. J. Plant Nut. 13, 5, 513–525.
Vogt W., 1993. Nutrient uptake of year round tomato crops. Acta Hort. 339, 99–112.
Wreesmann C., 1996. Chelated micronutrients for soilless culture. ISOSC Proc. of the 9 th Int. Cong. on Soilless Culture. St Helier, Jersey 12–19 April 1996, 559–572.
Wysocka-Owczarek M., 1998. Pomidory pod osłonami. Uprawa tradycyjna i nowoczesna. Hortpress Sp. z o.o. Warszawa, 166–187.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.