Abstrakt
Celem pracy była analiza stosowania oraz wpływu na jakość i przechowywanie owoców i warzyw nakładanych na nie zróżnicowanych powłok jadalnych. Analizę poprzedzono charakterystyką ogólnych uwarunkowań przetwórstwa i składowania owoców i warzyw. Krytycznie oceniono skład powłok jadalnych i przytoczono przykłady ich stosowania na wybrane owoce i warzywa. Stwierdzono, że warstwy ochronne nałożone tuż po okresie pozbiorczym przedłużają trwałość, regulują procesy oddychania, hamują ubytki wilgoci, zabezpieczają przed patogenami chorobotwórczymi oraz przedłużają dopuszczalny okres przechowywania owoców i warzyw.
Bibliografia
- Amarante C., Banks N.H., Ganesh S., 2001. Relationship between character of skin cover of coated pears and permeance to water vapour and gases. Postharvest Biol.Tec. 21, 3, 291–301.
- Baldwin E.A., Nisperos M.O., Chen X., Hagenmaier R.D., 1996. Improving storage life of cut apple and potato with edible coating. Postharvest Biol.Tec. 9, 2, 151–163.
- Bautista-Baños S., Hernández-Lauzardoa A.N., Velázquez-del Vallea M.G., Hernández-López M., Ait Barka E., Bosquez-Molina E., Wilson C.L., 2006. Chitosan as potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Prot. 25, 108–118.
- Cheah L.H., Page B.B.C., Shepherd R., 1997. Chitosan coating for inhibition of sclerotinia rot of carrots. N.Z.J. Crop Hort. Sci. 25, 89–92.
- Eissa A.A. Hesham, 2007. Effect of chitosan coating on shelf life and quality of fresh-cut mushroom. J. Food Quality 30, 5, 623–645.
- Ghaouth A.E., Arul J., Grenier J., Asselin A., 1992a. Antifungal Activity of Chitosan on Two Postharvest Pathogens of Strawberry Fruits. Phytopathology 82, 398–402.
- Ghaouth A.E., Arul J., Grenier J., Asselin A., Benhamou N., 1992b. Antifungal activity of chitosan on post-harvest pathogens: induction of morphological and cytological alterations in Rhizopus stolonifer. Mycological Res. 96(9), 769–779.
- Hershko V., Nussinovitch A., 1998. Physical properties of alginate-coated onion (Allium Cepa) skin. Food Hydrocolloid, 12, 2, 195–202.
- Hongye Li, Ting Yu, 2000. Effect of chitosan on incidence of brown rot, quality and physiological attributes of postharvest peach fruit. J. Sci. Food Agric., 81, 2, 269–274.
- Kokoszka S., Lenart A., 2009. Powłoki jadalne – tworzenie i zastosowanie. Przemysł Spożywczy 12, 30–32.
- Lee J.Y., Park H.J., 2003. Extending shelf-life of minimally processed apples with edible coatings and antibrowning agents. LWT – Food Sci. Technol. 36, 3, 323–329.
- López-Caballero M.E., Gómez-Guillén M.C., Pérez-Mateos M., Montero P. 2005. A chitosan–gelatin blend as a coating for fish patties. Food Hydrocolloid 19, s.303–311
- Nussinovitch A., Hershko V., 1996. Gellan and alginate vegetable coatings. Carbohyd. Polym. 30, 2–3, 185–192.
- Nussinovitch A., Kampf N., 1993. Shelf life extension and conserved texture of alginate – coated mushrooms (Agaricus Bisporus). LWT – Food Sci. Technol. 26, 5, 469–475.
- Park H.J., 1999. Development of advanced edible coatings for fruits. Trends Food Sci. Tech. 10, 254–260.
- Pena L.T., Jianga Y.M., 2003. Effects of chitosan coating on shelf life and quality of fresh-cut Chinese water chestnut. LWT – Food Sci. Technol. 36, 359–364.
- Romanazzi G., Nigro F., Ippolito A., Di Venere D., Salerno M., 2002. Effects of pre- and postharvest chitosan treatments to control storage grey mold of table grapes. J. Food Sci., 67, 5.
- Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., 2003. Kompendium dodatków do żywności, Hortimex, Konin, 550 s.
- Shahidi F., Arachchi J.K.V., Jeon Y.-J. 1999. Food application of chitin and chitosans. Trends Food Sci. Tech., 10, 37–51.
- Sułkowska M., 2004. Studia nad pokrywaniem owoców i warzyw powłokami ochronnymi w celach konserwacyjnych. Praca magisterska, AR w Lublinie, s. 59.
- Tederko A., 1995. Jadalne opakowania żywności. Przemysł Spożywczy 9, 343–345.
- Tendaj M., Kuzyk K., 2000. Powłoki jadalne w pozbiorczym uszlachetnianiu warzyw i owoców. Owoce, Warzywa, Kwiaty 21, 20.
- Tendaj M., Tendaj B. 1998. Woski jako składniki warstw chroniących świeże owoce i warzywa. Postępy Nauk Rolniczych,
- Tendaj M., Tendaj B., 1999. Powłoki jadalne przedłużają trwałość owoców i warzyw. Ogrodnictwo 2, 18–19.
- Tendaj M., Tendaj B., 2000. Właściwości powłok jadalnych w pozbiorczym uszlachetnianiu owoców i warzyw. Zesz. Nauk. AR, Kraków 71, 423–427.
- Tendaj M., Tendaj B., 2001. Białka sojowe jako składniki powłok jadalnych. Przemysł Spożywczy 7, 20–22.
- Yaman O., Bayoundurlu L., 2002. Effects of an edible coating and cold storage on shelf life and quality of cherries. LWT – Food Sci. Technol. 35, 2, 146–150,
- Yueminh J., Yuebiao L., 2001. Effects of chitosan coating on postharvest life and quality of long fruit. Food Chem. 73, 139–143.
- Zhang D., Quantick P.C., 1997. Effects of chitosan coating on enzymatic browning and decay during postharvest storage of litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit. Postharvest Biol. Tec., 12, 2, 195–202.