Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące kształtowania się zawartości olejków eterycznych czosnku, chrzanu, pora, cebuli i selera naciowego poddawanych zamrażaniu dwiema zróżnicowanymi technikami i rozmrażaniu w warunkach konwekcji swobodnej w powietrzu. Ogólną zawartość olejków eterycznych oznaczano przy użyciu aparatu Derynga, metodą II. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono ubytek olejków w zamrażanym czosnku, a ich przyrost w zamrażanym chrzanie, w stosunku do surowca niepoddanego obróbce. W przypadku zamrażania cebuli, pora i selera naciowego
nie odnotowano istotnych zmian w poziomie olejków zawartych w tych warzywach.
Bibliografia
- Góral D., Kluza F., 2005. Technologie i technologiczne uwarunkowania chłodniczej obróbki produktów rolniczych metodą impingement, Jubileuszowa międzynarodowa konferencja naukowa, XXXV lat Wydziału Inżynierii Produkcji AR, Lublin, 207–208.
- Góral D., Kluza F., 2006. Physical changes of vegetables during freezing by conventional and impingement methods, Acta Agrophysica, 7(1), 59–71.
- Iwińska I., 1974. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. PWE. Warszawa.
- Jeremiach L. E., 1996. Freezing effects of Food Quality. New York, Marcel Dekker AG.
- Paulsen K. P., 1977. The freezing process under industrial conditions. Bull. IIR Ann. Karlsruhe. 1, 347–353.
- Person P.O., 1967. Fluidizing technique in Food Freezing. ASHRAE J. 6, 42–44.
- Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., 1997. Ogólna Technologia Żywności, WNT Warszawa.
- Soto V., Borquez R., 2001. Impingement jet freezing of biomaterials, Food Control, 12, 515–522.
Downloads
Download data is not yet available.