Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 10 Nr 3-4 (2011)

Artykuły

Powłoki jadalne i ich wpływ na jakość i trwałość owoców i warzyw

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.3-4.5
Przesłane: marca 25, 2022
Opublikowane: 2011-12-31

Abstrakt

Celem pracy była analiza stosowania oraz wpływu na jakość i przechowywanie owoców i warzyw nakładanych na nie zróżnicowanych powłok jadalnych. Analizę poprzedzono charakterystyką ogólnych uwarunkowań przetwórstwa i składowania owoców i warzyw. Krytycznie oceniono skład powłok jadalnych i przytoczono przykłady ich stosowania na wybrane owoce i warzywa. Stwierdzono, że warstwy ochronne nałożone tuż po okresie pozbiorczym przedłużają trwałość, regulują procesy oddychania, hamują ubytki wilgoci, zabezpieczają przed patogenami chorobotwórczymi oraz przedłużają dopuszczalny okres przechowywania owoców i warzyw.

Bibliografia

  1. Amarante C., Banks N.H., Ganesh S., 2001. Relationship between character of skin cover of coated pears and permeance to water vapour and gases. Postharvest Biol.Tec. 21, 3, 291–301.
  2. Baldwin E.A., Nisperos M.O., Chen X., Hagenmaier R.D., 1996. Improving storage life of cut apple and potato with edible coating. Postharvest Biol.Tec. 9, 2, 151–163.
  3. Bautista-Baños S., Hernández-Lauzardoa A.N., Velázquez-del Vallea M.G., Hernández-López M., Ait Barka E., Bosquez-Molina E., Wilson C.L., 2006. Chitosan as potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Prot. 25, 108–118.
  4. Cheah L.H., Page B.B.C., Shepherd R., 1997. Chitosan coating for inhibition of sclerotinia rot of carrots. N.Z.J. Crop Hort. Sci. 25, 89–92.
  5. Eissa A.A. Hesham, 2007. Effect of chitosan coating on shelf life and quality of fresh-cut mushroom. J. Food Quality 30, 5, 623–645.
  6. Ghaouth A.E., Arul J., Grenier J., Asselin A., 1992a. Antifungal Activity of Chitosan on Two Postharvest Pathogens of Strawberry Fruits. Phytopathology 82, 398–402.
  7. Ghaouth A.E., Arul J., Grenier J., Asselin A., Benhamou N., 1992b. Antifungal activity of chitosan on post-harvest pathogens: induction of morphological and cytological alterations in Rhizopus stolonifer. Mycological Res. 96(9), 769–779.
  8. Hershko V., Nussinovitch A., 1998. Physical properties of alginate-coated onion (Allium Cepa) skin. Food Hydrocolloid, 12, 2, 195–202.
  9. Hongye Li, Ting Yu, 2000. Effect of chitosan on incidence of brown rot, quality and physiological attributes of postharvest peach fruit. J. Sci. Food Agric., 81, 2, 269–274.
  10. Kokoszka S., Lenart A., 2009. Powłoki jadalne – tworzenie i zastosowanie. Przemysł Spożywczy 12, 30–32.
  11. Lee J.Y., Park H.J., 2003. Extending shelf-life of minimally processed apples with edible coatings and antibrowning agents. LWT – Food Sci. Technol. 36, 3, 323–329.
  12. López-Caballero M.E., Gómez-Guillén M.C., Pérez-Mateos M., Montero P. 2005. A chitosan–gelatin blend as a coating for fish patties. Food Hydrocolloid 19, s.303–311
  13. Nussinovitch A., Hershko V., 1996. Gellan and alginate vegetable coatings. Carbohyd. Polym. 30, 2–3, 185–192.
  14. Nussinovitch A., Kampf N., 1993. Shelf life extension and conserved texture of alginate – coated mushrooms (Agaricus Bisporus). LWT – Food Sci. Technol. 26, 5, 469–475.
  15. Park H.J., 1999. Development of advanced edible coatings for fruits. Trends Food Sci. Tech. 10, 254–260.
  16. Pena L.T., Jianga Y.M., 2003. Effects of chitosan coating on shelf life and quality of fresh-cut Chinese water chestnut. LWT – Food Sci. Technol. 36, 359–364.
  17. Romanazzi G., Nigro F., Ippolito A., Di Venere D., Salerno M., 2002. Effects of pre- and postharvest chitosan treatments to control storage grey mold of table grapes. J. Food Sci., 67, 5.
  18. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., 2003. Kompendium dodatków do żywności, Hortimex, Konin, 550 s.
  19. Shahidi F., Arachchi J.K.V., Jeon Y.-J. 1999. Food application of chitin and chitosans. Trends Food Sci. Tech., 10, 37–51.
  20. Sułkowska M., 2004. Studia nad pokrywaniem owoców i warzyw powłokami ochronnymi w celach konserwacyjnych. Praca magisterska, AR w Lublinie, s. 59.
  21. Tederko A., 1995. Jadalne opakowania żywności. Przemysł Spożywczy 9, 343–345.
  22. Tendaj M., Kuzyk K., 2000. Powłoki jadalne w pozbiorczym uszlachetnianiu warzyw i owoców. Owoce, Warzywa, Kwiaty 21, 20.
  23. Tendaj M., Tendaj B. 1998. Woski jako składniki warstw chroniących świeże owoce i warzywa. Postępy Nauk Rolniczych,
  24. Tendaj M., Tendaj B., 1999. Powłoki jadalne przedłużają trwałość owoców i warzyw. Ogrodnictwo 2, 18–19.
  25. Tendaj M., Tendaj B., 2000. Właściwości powłok jadalnych w pozbiorczym uszlachetnianiu owoców i warzyw. Zesz. Nauk. AR, Kraków 71, 423–427.
  26. Tendaj M., Tendaj B., 2001. Białka sojowe jako składniki powłok jadalnych. Przemysł Spożywczy 7, 20–22.
  27. Yaman O., Bayoundurlu L., 2002. Effects of an edible coating and cold storage on shelf life and quality of cherries. LWT – Food Sci. Technol. 35, 2, 146–150,
  28. Yueminh J., Yuebiao L., 2001. Effects of chitosan coating on postharvest life and quality of long fruit. Food Chem. 73, 139–143.
  29. Zhang D., Quantick P.C., 1997. Effects of chitosan coating on enzymatic browning and decay during postharvest storage of litchi (Litchi chinensis Sonn.) fruit. Postharvest Biol. Tec., 12, 2, 195–202.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.