Husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem.) - a healing plant with multidirectional activity

EMILIA MIKULEWICZ

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

JOANNA MAJKOWSKA-GADOMSKA

Katedra Warzywnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Abstract

Husk tomato (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem.) belongs to the nightshade family (Solanaceae Juss.). High adaptability of plants influenced the cultivation of plants in various regions of the world. In Poland, the plant is little known despite the high nutritional value, a high content of biologically active substances and taste values increasingly appreciated by consumers. The raw material of husk tomato tarts is an edible berry (Fructus Physalis), while the main biologically active ingredients are polyphenols. The edible part of the discussed species is rich in L-ascorbid acid, β-carotene, anthocyanins, tannins, pectins, phytosterols and mineral compounds and B vitamins. The fruit of the husk tomato shows antimicrobial, antioxidant, diuretic, antiinflammatory, anticancer and antiallergic activity. By lowering the mutagenic potential of procarcerogens, it strengthens the body’s immunity. It helps to maintain the normal energy metabolism, and reduces fatigue and tiredness. It has a positive effect on the nervous system and blood circulation. It is used as a natural remedy for diseases of the urinary tract and skin. Husk tomato is becoming a significant vegetable often used in pharmacy and the food industry. The decorative aspect of this vegetable is also increasingly appreciated.

Keywords:

tomatillo, decorative properties, phytochemical properties, bioactive compounds

Agata K., Kusiak J., Stępień B., Bergier K., Kuźniak E., 2010. Bioaktywne metabolity wtórne z rodzaju Physalis. Postępy Hig. Med. Dośw. 64, 665–673.

Bravo K., Osorio E., 2016. Characterization of polyphenol oxidase from Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) fruit. Food Chem. 197(1), 185–190, DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.10.126.

Broda B., Mowszowicz J., 2001. Przewodnik do oznaczania roślin leczniczych, trujących i użytkowych. PZWL, Warszawa, 601.

Castro-Brindis R., Sánchez-García P., Peña-Lomelí A., Alcántar-González G., Baca-Castillo G., López-Romero R.M., 2000. Niveles críticos, de suficiencia y toxicidad de N-NO3 en el extracto celular de pecíolos de tomate de cáscara. Terra 18(2), 141–146.

Díaz-Pérez J., Phatak S.C., Giddings D., Bertrand D., 2005. Root zone temperature, plant growth, and fruit yield of tomatillo as affected by plastic film mulch. HortScience 40(5), 1312–1319, DOI: 10.21273/HORTSCI.40.5.1312.

digitalcommons.usu.edu/extension_curall/1631 [dostęp 10.09.2019].

extension.usu.edu [dostęp 28.07.2019].

Fernandes R.B., 1974. Sur I’dentification d'une espece de Physalis souspontanee au Portugal. Bol. Soc. Brot. 44, 343–366.

Freyre R., Loy J.B., 2000. Ewaluation and yield trails of tomatillo in New Hamshire. HortTechnology 10(2), 374–377, DOI: 10.21273/HORTTECH.10.2.374.

González-Mendoza D., Grimaldo-Juárez O., Soto-Ortiz R., Escoboza-Garcia F., Santiguillo-Hernández J.F., 2010. Evaluation of total phenolics, anthocyanins and antioxidant capacity in purple tomatillo (Physalis ixocarpa) genotypes. Afr. J. Biotechnol. 9(32), 5173–5176.

Gwóźdź E., Gębczyński P., 2015. Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Post. Fitoter., 16(4), 268–271.

infosiap.siap.gob.mx [dostęp 27.07.2019].

Jankiewicz L., Borkowski J., 1990. The development of tomatillo (Physalis ixocarpa Brot.) in Polish conditions. II. Flowering and fruiting. Acta Agrobot. 43(1–2), 11–23.

Kanner J., Frankel E., Granit R., 1994. Natural antioxidants in grapes and wines. J. Agric. Food Chem. 42, 64–69.

Khan W., Bakht J., 2015. Development of efficient and optimized protocol for rapid micropropagation of Physalis ixocarpa, a medical herb. Pak. J. Weed Sci. Res. 21(3), 381–391.

Kwiatkowska E., 2010. Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna. Post. Fitoter. 2, 97–100.

Lewkowicz-Mosiej T., 2003. Leksykon roślin leczniczych. Świat Książki, Warszawa, 165.

Lin B.W., Gong C.C., Song H.F., Cui Y.Y., 2016. Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer. Br. J. Pharmacol. 174(11), 1226–1243., DOI: 10.1111/bph.13627.

López-López R., Arteaga-Ramírez R., Vázquez-Peña M.A., López-Cruz I.L., Sánchez-Cohen I., 2009. Producción de tomate de cáscara (Physalis ixocarpa Brot.) basado en láminas de riego y acolchado plástico. Rev. Chapingo, Horticultura 15(1), 83–89.

Majewska M., Czeczot H., 2009. Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Ter. Leki 65(5), 362–377.

Markowski J., Płocharski W., Pytasz U., 2012. Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz. I. Kaloryczność i mit o wpływie na otyłość. Przem. Farm. Owoc.-Warzyw. 9, 24–7.

Matés J.M., Segura J.A., Alonso F.J., Márquez J., 2011. Anticancer antioxidant regulatory functions ofphytochemicals. Curr. Med. Chem. 18, 2315–2338, DOI: 10.2174/092986711795656036.

Montes Hernández S., Aguirre Rivera J.R., 1994. Tomatillo husk-tomato (Physalis philadelphica). W: J.E. Hernándo Bermejo, J. León (red.), Neglected crops: 1492 from a different perspective. FAO Plant Production and Protection Series, 26. FAO, Rome, 117–122.

Morton J., 1987. Mexican Husk Tomato. W: J. Morton, Fruit of warm climates. Miami, 434–437.

Mulato-Brito J., Peña-Lomelí A., 2007. Germplasm evaluation of tomatillo (Physalis ixocarpa Brot.) cropped under Ontario, Canada and Chapingo, Mexico environmental conditions. Veg. Crop. Res. 66, 117–127, DOI: 10.2478/V10032-007-0014-8.

Nowak B., Schulz B., 2002. Atlas owoców egzotycznych. Grupa Wydawnicza Bertelsmann Media „Horyzont”, Warszawa, 196–199.

Nowiński M., 1983. Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa, 135.

Olędzik R., Harasym J., 2016. Antocyjany w medycynie, farmacji i przemyśle. W: M. Maciąg, M. Szklarczyk (red.), Rośliny w medycynie, farmacji i przemyśle. Wyd. Nauk. Tygiel, Lublin, 85–99.

Ostrzycka J., Horbowicz M., Dobrzański W., Jankiewicz L.S., Borkowski J., 1988. Nutritive value of tomatillo fruit (Physalis ixocarpa Brot.). Acta Sci. Bot. Pol. 57(4), 507–521.

Peña-Lomelí A., Magaña-Lira N., Gámez-Torres A., Mendoza-Celino F.A., Pérez-Grajales M., 2018. Manual pollination in two tomatillo (Physalis ixocarpa Brot. ex. Horm.) varieties under greenhouse conditions. Rev. Chapingo, Horticultura 24(1), 41–52, DOI: 10.5154/r.rchsh.2017.02.011.

Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T., 2011. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4(7), 24–35.

Pińkowska H., Złocińska A., 2014. Pektyny – występowanie, budowa chemiczna i właściwości. Wiad. Chem. 68, 7–8.

Poprzęcki W., 1990. Ziołolecznictwo. Zakłady Graficzne Dom Słowa Polskiego, Warszawa, 223–224.

Ramírez-Godina F., Robledo-Torres V., Foroughbakhch-Pournabav R., Benavides-Mendoza A., Hernández-Piñero J.L., Reyes-Valdes M.H. Alvarado-Vázquez M.A., 2013. Yield and fruit quality evaluation in husk tomato autotetraploids (Physalis ixocarpa) and diploids. Aust. J. Crop. Sci., 7, 933–940.

Reyes F.G., 2002. Revista de Panorama Agropecuario de Sinaloa.

Rupp C., 2010. Ogród warzywny. KDC, Warszawa, 88–89.

Sciarappa W.J., Quinn V., 2004. Tomatillos. Rutgers Cooperative Research & Extension, NJAES, Rutgers, The State University of New Jersey.

Silva D.F., Pio R., Rodrigues Soares J.D., de Siqueira Elias H.H., Villa F., Barros Vilas Boas E.V. de, 2016. Light spectrum on the quality of fruits of physalis species in subtropical area. Bragantia 75(3), 371–377, DOI: 10.1590/1678-4499.463.

Singh D.B., Ahmed N., Mirza A., Lal S., Pal A.A., 2013. Introduction, characterisation and evaluation of husk tomato (Physalis ixocarpa Brot.) genotypes under temperate climate. Indian J. Plant. Genet. Resour., 26(3), 226–230.

Small E., 2011. Top 100 Exotic Food Plants. CRC Press, Boca Raton, 117–120.

Smith R., Jimenez M., Cantwell M., 1999. Tomatillo Production in California. University of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Vegetable Research and Information Centre Vegetable Production Series, Publication 7246.

Sobrino Vesperinas E., Sanz Elorza M., 2007. Sobre el status de Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem. Acta Bot. Malacit. 32, 232–233.

Tammu J., Venkata Romana K., 2015. Pharmagcological review on Physalis species: A potential herbal cure – All. World J. Pharm. Res., 4(2), 247–256.

Tan L., Yang H.P., Pang W., Lu H., Hu Y.D., Li J., Lu S.J., Zhang W.Q., Jiang Y.G., 2014. Cyanidin-3-O-galactoside and blueberry extracts supplementation improves spatial memory and regulates hippocampal ERK expression in senescence-accelerated mice. Biomed. Environ. Sci. 27(3), 186–196, DOI: 10.3967/bes2014.007.

Vaughan J.G., Geissler C.A., 2001. Rośliny jadalne. Prószyński i S-ka, Warszawa, 136.

Wierzbicka B., Kuskowska M. 2002. Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 1(2), 49–57.

Zamora P., Vargas-Ponce O., Sánchez-Martínez J., Cabrera-Toledo D., 2014. Diversity and genetic structure of the husk tomato (Physalis philadelphica Lam.) in Western Mexico. Gen. Res. Crop Evol. 62(1), 141–153, DOI: 10.1007/s10722-014-0163-9.


Published
2019-03-31



EMILIA MIKULEWICZ 
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
JOANNA MAJKOWSKA-GADOMSKA 
Katedra Warzywnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)