Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Economic and environmental performance of the arable organic farms of the selected EU countries

Alina Syp

Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
https://orcid.org/0000-0002-0190-9350

Robert Borek

Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0001-9414-3181

Dariusz Osuch

Zakład Rachunkowości Gospodarstw Rolnych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa, Polska
https://orcid.org/0000-0002-4696-8602


Abstract

The aim of the study was the economic and environmental assessment of fieldcrops organic farms in selected countries of the European Union. The analysis was carried out for countries located in different Evironmental Zones, i.e. Atlantic/Continetal – Germany, Continental – Poland, Boreal – Finland and Mediterranean – Italy. The basis for the study was data from the FADN database (2016-2018) obtained from the European Commission. The analysis shows that organic fieldcrops farms in these countries differed in production potential resulting from having different resources of land, labor and capital. The structure of crops in the studied farms was adapted to soil and climatic conditions and had an impact on the value of production, economic outcomes and environment. The study showed low production and income inefficiency of field organic farms and their significant dependence on public support.

Keywords:

organic farms, field crops, FADN, European Union, efficiency indicators

Baer-Nawrocka A., Błocisz J., 2018. Efficiency of Polish organic and conventional farms. Stud. Agric. Econ. 120(1), 55–60, https://doi.org/10.7896/j.1724 DOI: https://doi.org/10.7896/j.1724

Bebkiewicz K., Chłopek Z., Kargulewicz I., Olecka A., Rutkowski J., Skośkiewicz J., Szcze-pański K., Walęzak M., Waśniewska S., Zakrzewska D., Zimowska-Laskowska M., Żaczek M., 2023. Poland’s National Inventory Report 2023. National Centre for Emissions Man-agement.

Casolani N., Nissi E., Giampaolo A., Liberatore L., 2021. Evaluating the effects of European support measures for Italian organic farms. Land Use Policy 102, 105225, https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2020.105225 DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2020.105225

Cisilino F., Bodini A., Zanoli A., 2019. Rural development programs’ impact on environment: An ex-post evaluation of organic farming. Land Use Policy 85, 454–462, https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2019.04.016 DOI: https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2019.04.016

European Commission, 2023. Organic farming in the EU, A decade of organic growth, No. 20. European Commission, DG Agriculture and Rural Development.

FiBL, 2023. Statistics–Key indicators. (n.d.). Retrieved 9 March 2023, https://statistics.fibl.org/world/key-indicators.html?tx_statisticdata_pi1%5Bcontroller%5D=Element2Item&cHash=

ba0aa70d46b2bb18dca4638c75aa654e

Głodowska M., Gałązka A., 2017. Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Wieś Roln. 2(175), 147–164. https://doi.org/10.53098/wir022017/07 DOI: https://doi.org/10.53098/wir022017/07

Goraj L., Mańko S., 2011. Model szacowania pełnych kosztów działalności gospodarstw rol-nych. Zag. Ekon. Rol. 3, 28–58.

Halberg N., 2012. Assessment of the environmental sustainability of organic farming: Defini-tions, indicators and the major challenges. Can. J. Plant Sci. 92(6), 981–996. https://doi.org/10.4141/cjps2012-035 DOI: https://doi.org/10.4141/cjps2012-035

IFOAM, 2020. Principles of Organic Agriculture. https://ifoam.bio/principles-organic-agriculture-brochure.

Komisja Europejska, 2014. Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europej-skiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów, Plan działania na rzecz przyszłości produkcji ekologicznej w Unii Europejskiej. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:52014DC0179

Komisja Europejska, 2020. Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europej-skiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów − Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywno-ściowego. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381

Komisja Europejska, 2022. Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europej-skiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów w sprawie Planu Dzia-łania Dotyczącego Rozwoju Produkcji Ekologicznej. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/

?uri=CELEX%3A52021DC0141

Kowalska A., Bieniek M., 2022. Meeting the European green deal objective of expanding or-ganic farming. Equilibrium. Q. J. Econ. Econ. Pol. 17(3), 607–633. https://doi.org/10.24136/eq.2022.021 DOI: https://doi.org/10.24136/eq.2022.021

Kratochvil R., 2005. Organic farming: An approach to make agriculture more sustainable?. Austrian J. Agric. Econ. Rur. Stud. 12, 245–260.

Kucharska A., 2010. Przewodnik po programie rolnośrodowiskowym. MRiRW, Warszawa.

Kuosmanen N., Yli-Heikkilä M., Väre M., Kuosmanen T., 2021. Productive performance of organic crop farms in Finland 2010–2017. Org. Agric. 11(3), 379–392. https://doi.org/10.1007/s13165-020-00343-x DOI: https://doi.org/10.1007/s13165-020-00343-x

Kuś J., Jończyk K., 2018. Produkcyjne i środowiskowe skutki stosowania różnych systemów gospodarowania w Osinach. W: M. Marks, M. Jastrzębska, M.K. Kostrzewska (red.), Eks-perymenty wieloletnie w badaniach rolniczych w Polsce. Wyd. UWM w Olsztynie, 133–156.

Łuczka W., Kalinowski S., 2020. Barriers to the development of organic farming. A Polish case study. Agriculture 10(11), 536. https://doi.org/10.3390/agriculture10110536 DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10110536

Łuczka W., Kalinowski S., Shmygol N., 2021. Organic Farming support policy in a sustainable development context. A Polish case study. Energies 14(14), 4208. https://doi.org/10.3390/en14144208 DOI: https://doi.org/10.3390/en14144208

Luttikholt L.W.M., 2007. Principles of organic agriculture as formulated by the International Federation of Organic Agriculture Movements. NJAS: Wageningen J. Life Sci. 54(4), 347–360. https://doi.org/10.1016/S1573-5214(07)80008-X DOI: https://doi.org/10.1016/S1573-5214(07)80008-X

Metzger M.J., Bunce R.G.H., Jongman R.H.G., Mücher C.A., Watkins J.W., 2005. A climatic stratification of the environment of Europe. Global Ecol. Biogeogr 14(6), 549–563. https://doi.org/10.1111/j.1466-822X.2005.00190.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1466-822X.2005.00190.x

MRiRW, 2022. Ramowy plan działania dla żywności i rolnictwa ekologicznego w Polsce na lata 2021–2030. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/ramowy-plan-dzialan-dla-ywnosci-i-rolnictwa-ekologicznego-w-polsce

Pawłowska-Tyszko J., Osuch D., Płonka R., 2021. Wyniki standardowe 2020 uzyskane przez gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN. Część I. Wyniki standardowe. IE-RiGŻ-PIB, Warszawa. http://fadn.pl/wp-content/uploads/2022/01/WS_2020_Polska_cz1.pdf

Reganold J.P., Wachter J.M., 2016. Organic agriculture in the twenty-first century. Nat. Plants 2, 15221. https://doi.org/10.1038/nplants.2015.221 DOI: https://doi.org/10.1038/nplants.2015.221

Sadowski A., Wojcieszak-Zbierska M., Zmyślona J., 2021. Economic situation of organic farms in Poland on the background of the European Union. Zag. Ekon. Rol. 367(2), 101–118. https://doi.org/10.30858/zer/135653 DOI: https://doi.org/10.30858/zer/135653

Schrama M., de Haan J.J., Kroonen M., Verstegen H., van der Putten W.H., 2018. Crop yield gap and stability in organic and conventional farming systems. Agr. Ecosyst. Environ. 256, 123–130. https://doi.org/10.1016/j.agee.2017.12.023 DOI: https://doi.org/10.1016/j.agee.2017.12.023

Syp A., Osuch D., Gębka A., 2023. Assessment of environmental performance of farms using FADN data: A case study of the Region of Mazowsze and Podlasie, Poland. Acta Agrobot. 76, 173426, https://doi.org/10.5586/aa/173426 DOI: https://doi.org/10.5586/aa/173426

Wrzaszcz W., 2023. Tendencies and perspectives of organic farming development in the EU – the significance of European Green Deal Strategy. Eur. J. Sustain. Dev. 12(1), 143–158. https://doi.org/10.14207/ejsd.2023.v12n1p143 DOI: https://doi.org/10.14207/ejsd.2023.v12n1p143


Published
2024-08-07



Alina Syp 
Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach https://orcid.org/0000-0002-0190-9350
Robert Borek 
Zakład Biogospodarki i Analiz Systemowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0001-9414-3181
Dariusz Osuch 
Zakład Rachunkowości Gospodarstw Rolnych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, ul. Świętokrzyska 20, 00-002 Warszawa, Polska https://orcid.org/0000-0002-4696-8602



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.