Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

The influence of conservation tillage on technological value of sugar beet roots

LESŁAW ZIMNY

Katedra Kształtowania Agroekosystemów, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24 A, 50-363 Wrocław

JACEK RAJEWSKI

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24 A, 50-363 Wrocław

PIOTR REGIEC

Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego, Straszków, 62-650 Kłodawa e-mail: leslaw.zimny@up.wroc.pl


Abstract

The aim of the research was to determine the content of some components (dry matter, ash, harmful, reducing sugars) in sugar beet roots, which were cultivated by traditional, conservation and no-tillage methods with two levels of herbicide protection. A strict field experiment was realized in 2004–2007 at the Plant Breeding Station of Sugar Beet Breeding Company in Straszków near Kłodawa. It was found that the level of herbicide protection influenced reducing sugars content in roots. The smaller level of protection, the more reducing sugars beet roots contained. The tillage systems affected the content of ash and harmful nitrogen in the roots. Among conservation tillage systems used, the most of the ash was found in the roots collected from the plots where only the stubble crop was cultivated. On the other hand, the least harmful nitrogen content was found in roots grown on straw mixed crop cultivator and no-tillage system. The most of harmful nitrogen was in the roots grown with the forecrop straw and stubble crop left behind by the spring with intensive protection. The best technological value was observed for the roots collected from no-tillage system with intensive herbicide protection.

Keywords:

sugar beet, quality of roots

Buraczyńska D., 2005. Kształtowanie się zawartości suchej masy i makroskładników w korzeniach i liściach buraka cukrowego pod wpływem nawożenia organicznego i mineralnego. Annales UMCS, sec. E. 60, 19–31.

Buraczyńska D., Ceglarek F., 2003. Wpływ nawożenia organicznego i mineralnego na jakość przetwórczą korzeni buraka cukrowego. Annales UMCS, sec. E, 58, 141–153.

Dzienia S., Zimny L., Weber R., 2006. Najnowsze kierunki w uprawie roli i technice siewu. Frag-

m. Agron. 2, 227–241.

Gutmański I. 1996. Niskonakładowa technologia produkcji buraka cukrowego. Biul. IHAR 12–18, 45–50.

Kostka-Gościniak D., Szymczak-Nowak J., Nowakowski M., Sitarski A., Wąsacz E., Banaszak H., 2000. Wpływ nawożenia słomą i obornikiem na jakość przetwórczą wybranych odmian buraka cukrowego. Folia Univ. Agric. Stetin. 211, Agricultura 84, 175–178.

Nowakowski M., Szymczak-Nowak J., 2007. Wpływ nawożenia obornikiem i słomą na jakość technologiczną czterech odmian buraka cukrowego. Pam. Puł. 146, 67–72.

Ostrowska D., Kucińska K., 1998. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem oraz różnych form nawozów organicznych na plon i jakość buraka cukrowego. Część 1. Roczniki AR w Poznaniu, 52, 273–278.

Szymczak-Nowak J., Tyburski J., 2005. Wpływ różnych form nawożenia na kształtowanie się jakości technologicznej buraka cukrowego. Pam. Puł. 139, 269–276.

Wesołowski M., Bętkowski M., Kokoszka M., 2003. Wpływ gospodarki bezobornikowej na jakość korzeni buraka cukrowego. Annales UMCS, sec. E, 58, 1–12.

Zimny L., 2007. Uprawa konserwująca buraka cukrowego. Gaz. Cukr. 2, 55–58.

Published
2010-06-21



LESŁAW ZIMNY 
Katedra Kształtowania Agroekosystemów, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24 A, 50-363 Wrocław
JACEK RAJEWSKI 
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24 A, 50-363 Wrocław
PIOTR REGIEC 
Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego, Straszków, 62-650 Kłodawa e-mail: leslaw.zimny@up.wroc.pl



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.