CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH WŁAŚCIWOŚCI NOWEGO MATERIAŁU TERMOIZOLACYJNEGO PRZEZNACZONEGO NA OPAKOWANIA ŻYWNOŚCI MROŻONEJ

Dariusz Góral

Katedra Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Abstrakt

Zaproponowano nowy materiał termoizolacyjny, łatwo biodegradowalny i tani w produkcji, przewidziany na opakowania żywności mrożonej, ułatwiający zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego. Przebadano pięć różnych odmian materiału uzyskanego z pulpy papierowej. Doświadczalnie scharakteryzowano gęstość i przewodność cieplną oraz obrazy termowizyjne opakowań wykonanych z tych materiałów z umieszczonym wewnątrz produktem zamrożonym wraz z histogramami rozkładu temperatury ich powierzchni. Stwierdzono, że najniższą gęstością charakteryzował się materiał na bazie pulpy papierowej z dodatkiem albumin białka kurzego, natomiast najniższą przewodnością cieplną materiały na bazie pulpy z dodatkiem NaHCO3 + oksyetylenowany alkohol laurylowy + C6H8O7 i pulpy z dodatkiem NaHCO3 i KC4H5O6. Obrazy termowizyjne powierzchni opakowań z badanych materiałów oraz histogramy rozkładu temperatury ich powierzchni świadczą o dobrych izolacyjnych właściwościach badanych prób.

Słowa kluczowe:

przewodność cieplna, materiał termoizolacyjny, opakowania zimnochronne, obraz termowizyjny

Góral, D., Kluza, F., Nakonieczny, P. (2012). Sposób wytwarzania materiału termoizolacyjnego. Patent RP nr PL 212059.

Kozłowicz, K., Góral, D., Kluza, F., Domin, M., Kobus, Z., Sagan, A., Prazner, L. (2015). The porous gelatin structures as the material for packaging for frozen food. Przem. Chem., 94(10), 1742–1747.

Krala, L., Kijowski, J. (2013). Chłodnicze przechowywanie mięsa i przetworów pakowanych w modyfikowanej atmosferze (MAP). W: Przechowalnictwo żywności, Gaziński, B. (red.). Wyd. Systherm Technik, Poznań, 225–232.

Panfil-Kuncewicz, H., Kuncewicz, A, Mieczkowska, M. (2011). Postęp w pakowaniu produktów spożywczych. Przem. Spoż., 65, 84–90.

Petersen, K., Nielsen, P.V., Bertelsen, G., Lawther, M., Olsen, M.B., Nilsson, N.H., Mortensen, G. (1999). Potential of biobased materials for food packaging. Trends Food Sci. Technol., 10(2), 52–68.

Popko, M., Wapińska, B. (2009). Podstawy budownictwa. WSiP Warszawa.

Stepaniak, L. (1999). Opakowania biodegradowalne na bazie skrobi. Przem. Spoż., 10(53),

–19.

Pobierz

Opublikowane
2020-06-22



Dariusz Góral 
Katedra Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora