DYSTRYBUCJA WĘDLIN HOMOGENIZOWANYCH W POWIĄZANIU Z TRENDAMI ŻYWIENIOWYMI WYBRANEJ GRUPY KONSUMENTÓW

Anna Rodzeń

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Monika Stoma

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Energetyki i Środków Transportu, Lublin, ul. Głęboka 28



Abstrakt

Celem pracy było prześledzenie bieżących trendów żywieniowych oraz zbadanie ich wpływu na poszerzanie asortymentu wędlin homogenizowanych. Badania przeprowadzono pod kątem oceny trendów do wykorzystania tego typu produktów w żywieniu dzieci. Wyniki analizy badań ankietowych wykazały, że konsumenci chętnie nabywają wyroby wędliniarskie przeznaczone dla dzieci przy okazji cotygodniowych zakupów w dużych sklepach sieciowych. Nieustannie zwiększa się świadomość konsumencka dzięki spełnianiu przez producentów najwyższych standardów jakości.

Słowa kluczowe:

wędliny homogenizowane, standardy jakości, trendy żywieniowe, świadomość konsumencka

Błonnik zbóż i warzyw w produkcji wędlin (2009). Mięso Wędl., 3, 24–26.

Borowy, T., Kubiak, M.S. (2010). Świat ma smak na kurczaki. Mag. Przem. Mięs., 7–8, 46–49.

Czerwińska, D. (2010a). Wartość odżywcza wędlin. Gosp. Mięs., 10, 30–32.

Czerwińska, D. (2010b). Sposoby obniżania zawartości soli w przetworach mięsnych. Gospodarka Mięsna, 3, 20–21.

Fisk, C.M., Crozier, S.R., Inskip, H.M., Godfrey, K.M., Cooper, C., Robinson, S.M. (2011). Influences on the quality of young children’s diets: the importance of maternal food choices. Br.J. Nutr., 105(2), 287–296.

Green, J., Draper, A., Dowler, E. (2003). Short cuts to safety. Risk and rules of thumb in accounts of food choice. Health Risk Soc., 5(1), 33–52.

Holsten, J.E., Deatrick, J.A., Kumanyika, S., Martin, J.P., Compher, C.W. (2012). Children’s food choice process in the home environment. A qualitative descriptive study. Appetite, 58, 64–73.

Kral, T.V.E., Rauh, E.M. (2010). Eating behaviors of children in the context of their family environment. Physiol. Behav., 100(5), 567–573.

Piotrowska, E., Dolata, W., Baranowska, M.H., Rezler, R., Niedbała, D. (2009). Jakość kiełbas kutrowanych z błonnikiem pokarmowym wyprodukowanych w warunkach przemysłowych. Mięso Wędl., 7, 32–33.

Pisula, A., Gwiazda, S. (2005). Prozdrowotne tendencje w przetwórstwie mięsa. Higiena, 3–4, 10–12.

Słowiński, M., Gontarz, J. (2007). Kiełbasy drobno rozdrobnione z dodatkiem mąki szarłatu. Mięso Wędl., 6, 40–42.

Słowiński, M., Filipczak, A. (2009). Wpływ czasu kutrowania farszu z błonnikiem ziemniaczanym na jakość parówek. Mięso Wędl., 8, 22–25.

Szymański, P. (2006). Rola dodatków w promocji nowoczesnej żywności. IX Konferencja naukowo-promocyjna, Licheń. Mięso Wędl., 3, 16–18.
Pobierz

Opublikowane
2017-08-28



Anna Rodzeń 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Monika Stoma 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Katedra Energetyki i Środków Transportu, Lublin, ul. Głęboka 28



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora