WPŁYW PROCESU OBŁUSKIWANIA NASION SOI NA WYDAJNOŚĆ WYTŁACZANIA OLEJU
Marian Panasiewicz
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 LublinJacek Mazur
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 LublinPaweł Sobczak
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 LublinKazimierz Zawiślak
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 LublinAbstrakt
Badano proces wytłaczania oleju metodą „na zimno” z nieobłuszczonych i obłuszczonych nasion wybranych odmian soi. Oceniano ilość oleju pozyskiwanego przy pomocy trzech głowic o różnych średnicach otworu wytłaczającego. Ponadto wykonano pomiary temperatury i czasu tłoczenia oleju w takich samych warunkach i przy takich samych parametrach prowadzenia procesu. Na podstawie wyników badań scharakteryzowano wpływ średnicy otworów zastosowanych głowic prasy na masę wytłaczanego oleju. Czas trwania procesu wytłaczania uwarunkowany był obecnością okrywy owocowej, która utrudnia wydobywanie oleju z komórek i tkanek nasion. Wytłaczanie oleju z próbek nasion obłuszczonych trwało średnio o 19% dłużej aniżeli w procesie tłoczenia oleju z nasion nieobłuszczonych.
Słowa kluczowe:
soja, proces obłuskiwania, wytłaczanie olejuBibliografia
Baler, G. (2013). Soja − roślina z przyszłością. Por. Gospod., 9, 20−22.
Barowicz, T. (2008). Tłuszcz w paszy dla drobiu. Hod. Drobiu, 134, 10−15.
Borowiec, F., Furgał, K., Marszałek, A. (1995). Wpływ zabiegów termicznych na zawartość glukozynolanów w nasionach rzepaku. Rośl. Oleiste, 16, 275−282.
Budzyński, W., Zając, T. (2010). Rośliny oleiste. Wyd. PWRiL, Poznań.
Dłużewska, E., Krygier, K. (2005). Sojowe preparaty białkowe – otrzymywanie i zastosowania. Przem. Spoż., 59(4), 30−35.
Domeracka, M. (2016). Soja. Źródło białka. Soja dla zwierząt, soja dla ludzi. www.dodr.pl/IV/6/15/1.pdf [dostęp: 17.03.2016].
Hymowitz, T. (2004). Speciation and cytogenetics. W: Soybeans: improvement, productions, and uses, Boerma, H.R., Specht, J.E. (red.). Third Edition. ASA, CSSA, SSSA, Madison, 97−136.
Kapusta, F. (2011). Rośliny oleiste wspomagają bilans zbożowy w Polsce. Prz. Zboż.-Młyn., 27−30.
Kościelniak, W. (2012). Soja to królowa roślin. Nowocz. Uprawa, 4, 86−89.
Łaska, B., Myczko, A., Golimowski, W. (2012). Badanie wydajności prasy ślimakowej i sprawności tłoczenia oleju w warunkach zimowych i letnich. Probl. Inż. Rol., 4(78), 163−170.
Mieszkalski, L. (2004). Stan i kierunki badań nad obłuskiwaniem nasion w Polsce. Tech. Sci., Supl., 1, 31−47.
Panasiewicz, M., Sobczak, P., Zawiślak, K., Mazur, J., Misiura, A. (2011). Ocena energochłonności i wydajności procesu pozyskiwania oleju z nasion wybranych odmian rzepaku. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 563, 129−136.
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Głęboka 28, 20-612 Lublin
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.