The analysis of microwaves drying of parsley in conditions of low pressure. Part I. Drying kinetics of unblanched and blanched parsley
Marian Szarycz
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławEugeniusz Kamiński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławKlaudiusz Jałoszyński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławAnna Szponarska
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 WrocławAbstract
The drying kinetics of unblanched and blanched parsley were presented. Drying process carried out in microwave-vacuum conditions. During dehydration two periods of process were singled out and described with empirical equations. It was observed that in conditions of experiment applied value of pressure had no influence on drying process. The significant differences between drying kinetics of unblanched and blanched parsley were found.
Keywords:
drying, microwaves, reduced pressure, parsleyReferences
Lisowa H., Lis T., Kozak P., Piwowarski E, 1999. Wpływ temp. na cechy jakościowe suszów, czas procesu liofilizacji i zużycie energii. Inżynieria Rolnicza 5, 21.
Pabis S., 1965. Suszenie płodów rolnych. PWRiL, Warszawa.
Schmidt P. S., Bergman T. L., Peace J. A., Chen P., 1992. Heat and Mass Transfer Considerations in Dielectrically-Enhaced Drying. Drying 92, A. S. Mujumdar ed., Elsevir Science Publishers, Amsterdam.
Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
License
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0 (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.