Problem marnowania żywności w opinii mieszkańców Lublina

PIOTR STANEK

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

WERONIKA ADAMCZYK

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

ALEKSANDRA BAŃKOWSKA

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

PAULINA WIDZ

Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstrakt

Celem pracy było poznanie opinii mieszkańców Lublina na temat przyczyn marno- trawienia żywności. Marnotrawienie żywności pociąga za sobą negatywne skutki ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Na świecie co roku marnuje się ok. 30% wyprodukowanej żywności, zarówno w krajach ubogich, jak i rozwiniętych. Problem ten dotyczy również Polski, gdzie rocznie wyrzuca się ok. 9 mln ton żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, tj. produkcji, dystrybucji i konsumpcji. Z badań własnych wynika, że 67% mieszkańców Lublina przyznaje się do marnowania żywności. Najczęściej wyrzucane są przetwory mleczne, mięso i wędliny, owoce i warzywa oraz pieczywo. Według respondentów do najważniejszych czynników mogących mieć wpływ na zmniejszenie skali marnowania żywności należy zaliczyć głód i niedożywienie oraz wysokie koszty związane z utylizacją odpadów.

Słowa kluczowe:

postępowanie z żywnością, marnotrawienie żywności, przyczyny

Achremowicz B., 2012. Czy stać nas na marnowanie żywności? Przem. Spoż. 66 (10), 45.

Beretta C., Stoessel F., Baier U., Hellweg S., 2013. Quantifying food losses and the potential for reduction in Switzerland. Waste Manag. 33, 764–773.

Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M., Rudziński M., 2015. Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych. Rocz. Nauk. SERiA 17 (4), 39–43.

Buzby J.C., Hyman J., 2012. Total and per capita value of food loss in the United States. Food Pol. 37, 561–570.

Dąbrowska A., Janoś-Kresło M., 2013. Marnowanie żywności jako problem społeczny. Handel Wewn. 59, (4), 14–26.

FAO, 2011. Global food losses and food waste-extent, causes and prevention. Rome: UN FAO. Federacja Polskich Banków Żywności, 2012. Marnowanie żywności w Polsce i Europie. Warszawa. Federacja Polskich Banków Żywności, 2015. Nie marnuj jedzenia. Warszawa.

Fredriksen H., Sørensen B., Maroni K., Krokann Y., 2010. EMMA, emballasjeoptimering og forebygging av matavfall Hvordan kan emballasjeløsninger bidra til at det oppstår mindre matavfall i husholdningene? [EMMA, packaging optimization and prevention of food waste. How can packaging contribute to less food waste in households?]. Access: 15.03.2011, http://www.mepex.no/emma-rapport.pdf.

Grochowska R. (red.). 2015. Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mle- czarskiego w Polsce. Studia i Monografie 162, 5–17.

Kołożyn-Krajewska D., Rejman K., Gosiewska M., 2013. Raport Federacji Polskich Banków

Żywności. Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa, s. 2.

Lech M., 2013. Szanuj żywność i środowisko naturalne. Kraków, s. 13.

Lipiński B., Hanson C., Lomax J., Kitinoja L., Waite R., Searchinger T., 2013. Reducing food loss and waste. Working Paper, World Resources Institute, UNEP, 1–40.

Melikoglu M., Sze Ki Lin C., Webb C., 2013. Analyzing global food waste problem: pinpointing the facts and estimating the energy content. Cent. Eur. J. Eng. 3 (2), 157–164.

Papargyropoulou E., Lozano R., Steinberger J.K., Wright N., Ujang Z., 2014. The food waste hierarchy as a framework for the management of food surplus and food waste, J. Clean. Prod. 76, 106–115.

Quested T., Johnson H., 2009. Household food and drink waste in the UK. Wrap. Banbury UK. ISBN:1-84405-430-6.

SEPA, 2009. Minskat svinn av livsmedel i skolkök–erfarenheter och framgĺngsfaktorer. Swedish Environmental Protection Agency, Stockholm, Rapport 5979.

Schneider F., 2008. Wasting Food An Insistent Behaviour. International Conference Waste. The Social Context '08. Urban Issues & Solutions, Edmonton, Alberta, Canada, 11–15.
Pobierz

Opublikowane
2016-12-19



PIOTR STANEK 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
WERONIKA ADAMCZYK 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
ALEKSANDRA BAŃKOWSKA 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
PAULINA WIDZ 
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>