Content of nitrates (V) and (III) in the meat tissue of different animal species

Katarzyna Kowalska

Department of Ethology and Basis of Animal Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin

Jerzy Gnyp

Department of Cattle Breeding, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstract

The aim of the present study was to determine the content of nitrates (V) and nitrates (III) in the meat tissue of different animal species. The study revealed that the content of nitrates
(V) and (III) in beef, pork and poultry differed, while the place of purchase influenced the content of nitrates (V) and (III). The samples of beef, pork and poultry contained very low quantities of the compounds, which were below norms. The nitrates (V) and (III) concentrations in raw meat was differentiated by its type and purchase place. The content of nitrogen compounds in the examined raw meat samples were within a lower range of permissible norms and met the EU food law.

Keywords:

nitrates (V), nitrates (III), poultry meat, pork, beef

Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G., Jambrowicz K., Kahl S., 1988. Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Rocz. PZH, 4, 291–295.
Kühne D., 2004. Azotyny, azotany i nitrozoaminy. Najnowsze oceny działania tlenku azotu. Mięso i Wędliny, 6, 66–72.
Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., 2004. Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa.
Michalski M., 1996. Zawartość azotynów i azotanów w wybranych produktach drobiowych w 1993 r. Gosp. Mięs., 3, 52–53.
Michalski M., 1997. Zawartość azotynów oraz azotanów w wybranych produktach mięsnych w 1994 r. Przem. Spoż., 6, 36–37.
PN-74/A82114: Mięso i przetwory mięsne – oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III).
Rywotycki R., 1999. Wpływ udziału różnych zestawów dodatków funkcjonalnych i procesów: peklowania, pasteryzacji oraz wędzenia i pasteryzacji na ilość nitrozoamin w szynce wołowej.
Med. Wet., 8, 550–555.
Słowiński P., 2001. Mięso i przetwory mięsne – wartość odżywcza. Mięso i Wędliny, 6, 84–86.
Synowiecki J., 1996. Azotyny i azotany w żywności. Med. Wet., 52(10), 627–629.
Tietze M., Burghardt A., Brągiel P., Mac J., 2007. Zawartość zawiązków azotowych w produktach spożywczych. Annales UMCS, sec. EE Zootechnica, 25, 71–7.
Traczyk I., 2000. Azotany i azotyny – występowanie i wpływ na organizm człowieka. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie, 1, 81–89.
Download

Published
2009-03-31



Katarzyna Kowalska 
Department of Ethology and Basis of Animal Production Technology, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
Jerzy Gnyp 
Department of Cattle Breeding, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)