Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 1 (2009)

Articles

Content of nitrates (V) and (III) in the meat tissue of different animal species

Przesłane: kwietnia 19, 2021
Opublikowane: 2009-03-31

Abstrakt

The aim of the present study was to determine the content of nitrates (V) and nitrates (III) in the meat tissue of different animal species. The study revealed that the content of nitrates
(V) and (III) in beef, pork and poultry differed, while the place of purchase influenced the content of nitrates (V) and (III). The samples of beef, pork and poultry contained very low quantities of the compounds, which were below norms. The nitrates (V) and (III) concentrations in raw meat was differentiated by its type and purchase place. The content of nitrogen compounds in the examined raw meat samples were within a lower range of permissible norms and met the EU food law.

Bibliografia

Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G., Jambrowicz K., Kahl S., 1988. Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Rocz. PZH, 4, 291–295.
Kühne D., 2004. Azotyny, azotany i nitrozoaminy. Najnowsze oceny działania tlenku azotu. Mięso i Wędliny, 6, 66–72.
Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., 2004. Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. PWRiL, Warszawa.
Michalski M., 1996. Zawartość azotynów i azotanów w wybranych produktach drobiowych w 1993 r. Gosp. Mięs., 3, 52–53.
Michalski M., 1997. Zawartość azotynów oraz azotanów w wybranych produktach mięsnych w 1994 r. Przem. Spoż., 6, 36–37.
PN-74/A82114: Mięso i przetwory mięsne – oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III).
Rywotycki R., 1999. Wpływ udziału różnych zestawów dodatków funkcjonalnych i procesów: peklowania, pasteryzacji oraz wędzenia i pasteryzacji na ilość nitrozoamin w szynce wołowej.
Med. Wet., 8, 550–555.
Słowiński P., 2001. Mięso i przetwory mięsne – wartość odżywcza. Mięso i Wędliny, 6, 84–86.
Synowiecki J., 1996. Azotyny i azotany w żywności. Med. Wet., 52(10), 627–629.
Tietze M., Burghardt A., Brągiel P., Mac J., 2007. Zawartość zawiązków azotowych w produktach spożywczych. Annales UMCS, sec. EE Zootechnica, 25, 71–7.
Traczyk I., 2000. Azotany i azotyny – występowanie i wpływ na organizm człowieka. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie, 1, 81–89.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.