Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 31 Nr 4 (2013)

Articles

Wpływ różnych dawek suszonych drożdży Yarrowia lipolytica na efekty produkcyjne indyczek oraz wskaźniki hematologiczne krwi

Przesłane: sierpnia 8, 2019
Opublikowane: 2014-02-05

Abstrakt

Celem badań było określenie skuteczności różnych dawek suszonych drożdży Yarrowia lipolytica w mieszankach paszowych dla indyczek na podstawie efektów produkcyjnych i zmian wartości wskaźników hematologicznych krwi. Doświadczenie przeprowadzono na 240 indyczkach typu Big 6, utrzymywanych od 1. do 16. tygodnia życia. Ptaki podzielono na trzy grupy po 80 sztuk w każdej. Indyczki należące do grupy I nie otrzymywały żadnego dodatku do mieszanki paszowej, podczas gdy ptaki z grup II i III otrzymywały mieszankę paszową z 3% i 6% udziałem suszonych drożdży Yarrowia lipolytica. W trakcie doświadczenia kontrolowano przyrosty ptaków oraz spożycie i wykorzystanie paszy. W 15. tygodniu odchowu indyczek pobrano krew, w której oznaczono wskaźniki hematologiczne (liczba WBC i RBC, wartość Ht oraz stężenie Hb). Po zakończonym odchowie ptaki ubito, a tuszki poddano analizie rzeźnej. Uzyskane wyniki wskazują, że zastosowanie dodatku suszonych drożdży Yarrowia lipolytica w dawce 3% pozytywnie wpłynęło na efekty oceny rzeźnej indyczek oraz wskaźniki hematologiczne krwi.

Bibliografia

Al-Mansour S., Al-Khalf A., Al-Homidan I., Fathi M.M., 2011. Feed efficiency and blood hematology of broiler chicks given a diet supplemented with yeast culture. Int. J. Poult. Sci. 10, 8, 603–607.

Andrews N., Fleming M.D., Phil. D., Gunshin H., 1999. Iron transport across biologic membranes. Nutr. Rev. 57, 4, 114–123.

Faruga A., Jankowski J., 2000. Indyki, hodowla i użytkowanie. PWRiL, Warszawa.

Feldman B.J., Zinki N., Jain P., 2000. Schalm’s veterinary haematology. Lippincott and Wilkins, Philadelphia.

Ganong W., 2005. Review of Medical Physiology. Wyd. McGraw-Hill.

Gdula A., Chrzanowska J., Szołtysik M., Wojtatowicz M., Guerzoni M.E., 2003. Enzymatic abilities and comparision of lipolytic activity of two Yarrowia lipolytica strains. Acta Sci. Pol., Biotechnology 2(1–2), 83–89.

Ignacio E.D., 1995. Evaluation of the effect of yeast culture on the growth performance of broiler chick. Poult. Sci. 74, 196.

Kasprowicz-Potocka M., 2009. Mieszanki z dodatkiem drożdży. Portal Hodowcy 4, 1–4.

Koncicki A., Krasnodębska-Depta A., Guiro S., 1999. Wskaźniki hematologiczne i biochemiczne krwi w przebiegu histomonadozy indyków. Med. Wet. 55(10), 674–677.

Musiał I., Juszczyk P., Rymowicz W., Kinal S., 2005. Produkcja drożdży paszowych Yarrowia lipolytica wzbogaconych w selen i chrom. Biotechnologia 4, 55–64.

Musiał I., Rymowicz W., Kramkowski R., 2003. Charakterystyka drożdży paszowych Yarrowia lipolytica suszonych metodą rozpyłową. Biotechnologia 2, 41–49.

NRC, 1994. Nutrient Requirement of Poultry, 9th edn. National Academy Press, Washington, USA.

Onifade A.A., Odunsi A.A., Babatunde G.M., Olorede B.R., Muma E., 1999. Comparison of the supplemental effects of Saccharomyces cerevisiae and antibiotics in low-protein and high- -fiber diets to broiler chicken. Arch. Anim. Nutr. 52, 29–39.

Özsoy B., Yalçin S., 2011. The effects of dietary supplementation of yeast culture on performance, blood parameters and immune system in broiler turkeys. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 58, 117–122.

Petkov K., Kinal S., Rymowicz W., Łukaszewski Z., Biel W., 1999. Charakterystyka składu chemicznego biomasy drożdży Yarrowia lipolytica. Pasze Przem. 2/3, 60–63.

Pinkiewicz E., 1971. Diagnostyka laboratoryjna chorób zwierząt. WSR, Lublin.

Puniya A.K., Singh S., Kumar C.G., Singh K., 1995. Single cell protein: A promising dietary substitute. Ind. J. Exp. Biol. 33, 545–551.

Riaublanc A., Boze H., Domuynck M., Maulin G., Ratomahenina R.M., Grailla J., Galzy P., 1992. Optimatisation of biomass production from palm oil culture using Candida rugosa. Fat. Sci. Technol. 2, 41–46.

Rymowicz W., Kinal S., Wojtatowicz M., Musiał I., Bodarski R., 1997. Charakterystyka biomasy drożdży Yarrowia lipolytica wyprodukowanej na substratach tłuszczowych. Biotechnologia 38, (3), 70–77.

Savage T.F., Nakaue H.S., Holmes Z.A., 1985. Effects of feeding a live yeast culture on market turkey performance and cooked meat characteristics. Nutr. Rep. Int. 3, 695–703.

Turki S., Ayed A., Chalghoumi N., Weekers F., Thonart P., Kallel H., 2010. An enhanced process for the production of a highly purified extracellular lipase in the non-conventional yeast Yarrowia lipolytica. Appl. Biochem. Biotechnol. 160, 1371–1385.

Yu M., Qin S., Tan T., 2007. Purification and characterization of the extracellular lipase Lip2 from Yarrowia lipolytica. Proc. Biochem. 42, 384–391.

Zheng S., Yang M., Yang Z., 2005. Biomass production of yeast isolate from salad oil manufacturing wastewater. Biores. Technol. 96, 1183–1187.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.