Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 31 Nr 1 (2013)

Articles

Ozone disinfection of feed wheat

Przesłane: marca 9, 2021
Opublikowane: 2013-03-31

Abstrakt

The research objective was to determine the ozone effect on molds colonizing wheat grains. The ozone used in the experiment was produced by an ozone generator. The wheat grain exposure time to ozone was 0.5, 1, 3, 6 and 9 h, respectively. The studies showed ozone to effec-tively control molds colonizing wheat grains. The studies established the exposure time resulting in the lowest reduction rate of microorganisms as well as ozonation treatment time required to attain the highest level of grain disinfection be safely administered to animals.

Bibliografia

Broda M., Grajek W., 2009. Mikroflora ziaren zbóż i metody redukcji skażenia mikrobiologicznego. Post. Nauk Rol., 2, 19–30.
Cichocki P., 2010. Wpływ ozonowania na zdolność i energię kiełkowania ziarna pszenicy. Praca magisterska wykonana w Katedrze Ogólnej Uprawy Roli i Roślin UP w Lublinie.
Dzwolak W,. 2008. Zamiennik dla chlorków. Ozon w produkcji bezpiecznej żywności. Bezp. Hig. Żywn., 7, 40–41.
Gajęcka M., Zielonka Ł, Obremski K., Gajęcki M., 2008. Probable consequences of the mycotoxins coexistence in feedstuffs. Adv. Agr. Sci., 2, 75–84.
Jurga R., 2009. Podstawowe informacje o zanieczyszczeniach i mikotoksynach w ziarnie pszenicy. Przegl. Zboż.-Młyn., 12.
Krosowiak K., Śmigielski K., Dziugan P. 2007. Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż., 11, 26–29.
Munkvold GP., 2009. Seed pathology progress in academia and industry. Ann. Rev. Phytopathol. 47, 285–311.
Naito S., Nanba Y., 1987. Studies on Utilization of Ozone in Food Preservation. Part IV. The Effect of Ozone Treatment on Thiamin and Riboflavin Contents of Cereal Grains, Cereal Grain Pow-ders, Peas, Beans and Whole Spices. Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaishi.
Nowakowicz-Dębek B., Wlazło Ł., Sobolewska S., Krukowski H., 2011. Hygiene and sanitation evaluation of dairy cows barn with regard to environmental protection. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica, 29 (1), 29–35.
Saeger S., Sibanda L., Paepens C., Lobeau M., Delmulle B., Barna-Vetro I., Van Peteghrm C., 2006. Novel developments in rapid mycotoxin detection. Mycotoxin Res. 22, 2, 100–104.
Sağir A., Yildiz A., 2004. Growth of mycelium of pleurotus spp. On different grains and determina-tion of their competition with some contaminant fungi. Acta Aliment., 33 (3), 249–257.
Singh S., Fan M, Brown R.C., 2008. Ozone treatment of process water from a dry-mill ethanol plant. Biores. Technol. 99(6), 1801–5.
Solecka M., 2005. Zastosowanie ozonowania do dezynfekcji ścieków miejskich. In: Zastosowanie ozonu. PAN, Oddział Łódź.
Szwajkowska-Michałek L., Stuper K., Łakomy P., Matysiak A., Perkowski J., 2010. Contents of microscopic fungi in dusts coming from cereal. Analysis laboratories. Ann. Agric. Environ. Med., 17, 101–106.
Tančinová D., Labuda R., 2009. Fungi on wheat bran and their to xinogenity. Ann. Agric. Envi-ron. Med., 16, 325–331.
Tylkowska K., Dorna H., Szopińska D., 2007. Patologia nasion. Poznań.
Varga J, Tóth B., 2005. Novel strategies to control mycotoxins in feeds: a review. Acta Vet. Hung., 53 (2), 189–203.
Varga J., Tóth B., Téren J., 2005. Mycotoxin producing fungi and mycotoxins in foods in hungary in the period 1994–2002 review. Acta Aliment., 34 (3), 267–275.
Wang Y., King J.M., Xu Z., Losso J., Prudente A., 2008. Lutein from ozone-treated corn retains antimutagenic properties. J. Agric. Food Chem., 10, 56 (17), 7942–9.
Zawadzki K., 2009. Badania nad wykorzystaniem ozonu zamiast chloru jako środka bakteriobójczego w przemyśle zbożowo-młynarskim. Przegl. Zboż.-Młyn., 7, 10–14.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.