Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 36 Nr 3 (2018)

Articles

Analiza certyfikacji żywności ekologicznej w Polsce w latach 2011–2016

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbbx.2018.3.2
Przesłane: grudnia 20, 2018
Opublikowane: 2018-09-20

Abstrakt

W pracy dokonano analizy stanu certyfikacji żywności ekologicznej w Polsce w latach 2011–2016. Materiał porównawczy stanowiły raporty Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wykazano, że pomimo coraz większego zainteresowania i rosnącej popularności produktów ekologicznych liczba producentów ekologicznych oraz powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w analizowanym okresie wykazywały tendencję spadkową. W procesie certyfikacji gospodarstwach rolnych i przetwórni żywności ekologicznej występowały nieprawidłowości wynikające z bezpośredniej działalności producenta, jak również leżące po stronie inspektorów jednostek certyfikujących.

Bibliografia

  1. Brodziak A., Gmurkowska K., Król J., Stanek P., Zaborska A., 2017. Kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym jako narzędzie zapewniania wysokiej jakości zdrowotnej produkowanej żywności. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, Żywienie. Wyd. Młodzi Naukowcy, Poznań, 35–42.
  2. Domagalska J., Buczkowska M., 2015. Rolnictwo ekologiczne – szanse i perspektywy rozwoju. Probl. Hig. Epidemiol. 96(2), 371.
  3. Drabarczyk K., Wrzesińska-Kowal J., 2015. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zesz. Nauk. SGGW 111, 20–21.
  4. FiBL-AMI, 2016. European organic market grew to more than 26 billion euros in 2014. Survey.
  5. Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., 2014. Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu. Probl. Hig. Epidemiol. 95(3), 556–560.
  6. Golinowska M., 2013. Rozwój rolnictwa ekologicznego. Wyd. UP we Wrocławiu, Wrocław, 14–76.
  7. IFOAM – Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego, Grupa Europejska, 2009. Nowe rozporządzenie UE w sprawie żywności ekologicznej i rolnictwa. Kontekst, ocena, interpretacja. Bruksela, 12–41.
  8. IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2013. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011–2012, Warszawa.
  9. IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2015. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014, Warszawa.
  10. IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2017. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016, Warszawa.
  11. Kowalska A., 2015. Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju zrównoważonej konsumpcji. J. Agrib. Rural Devel. 3(37), 467–476.
  12. Leśkiewicz K., 2009. Jednostki certyfikujące jako podmioty kontrolujące i nadzorujące w rolnictwie ekologiczny. Przegl. Prawa Roln. 1(5), 81–95.
  13. Obiedziński M., 2013. Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji. Z badań nad rolnictwem społecznym zrównoważonym, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, 80(21).
  14. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 11 maja 2017 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rolnictwie ekologicznym, Dz.U. 2017 poz. 1054.
  15. Sazońska B., 2011. Wymogi formalno-prawne dla przetwórstwa ekologicznego. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Radom, 7–16.
  16. Staniak S., 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Pol. J. Agron. 19, 25–35.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.