Abstract
The effectiveness of five disinfecting preparations widely used in clinical practice against Staphylococcus aureus strains isolated from inflammatory secretion of the cow mammary
gland was estimated. The paper presents a comparative analysis of the disinfecting agents in terms of their cidal activity, used at the concentration recommended (100%, 50%, 10%) by the manufacturer. The determinations were performed by the cylinder method. After the 18h-incubation time, it was found that all the disinfectants tested without dilution showed the strongest bactericidal potential against S. aureus strains. The disinfecting agents composed of active ingredients comprising phenols and hydrogen peroxide with chlorhexidine, irrespective of its concentration, exhibited the strongest bactericidal effect on S. aureus.
References
Bocian E, Tyski S., 2004. Zastosowanie alkoholi w antyseptyce. Med. Dośw. Mikrob., 56, 199–209.
Borkowska D., Polski R., Januś E., 2006. Drobnoustroje wyizolowane z mleka ćwiartkowego krów i ich wrażliwość na antybiotyki. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 24 (4), 27–32.
Czerw M., Molenda J., Kosek-Paszkowska K., Bystroń J., Malicki A., Sordyl B., 2004. Relacje między liczbą komórek somatycznych a patogennymi drobnoustrojami w mleku krów. Med.
Wet. 2, 181–184.
Fox L. K., Nagy J. A., Hillers J. K., Cronrath J. D., Ratkovsky D. A., 1991. Effects of postmilking teat treatment on the colonization of Staphylococcus aureus on chapped teat skin. Am. J. Vet.
Res. 1991, 52, 799–802.
Głuszek K., 2010. Ocena wrażliwości szczepów Staphylococcus aureus na środki dezynfekcyjne. Studia Med., 19, 13–23.
Grzybowska W., Bocian E., Tyski S., 2010. Glukoprotamina – badania fazy 1 i 2 aktywności bakteriobójczej. Zakażenia 1, 7–12.
Matuska K., Moulis M., 2000. Skuteczność alkoholowych preparatów do higienicznej dezynfekcji rąk w zapobieganiu zakażeniom szpitalnym. Nowiny Lek., 69, 3, 270–276.
Markiewicz Z., Kwiatkowski A., 2006. Bakterie, antybiotyki, lekooporność. PWN Warszawa.
Sawa A., 2004. Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Med. Wet., 4, 424–427.
Skrzypek R., Wójtowski J., Fahr R.D., 2004. Wpływ metody przygotowania wymienia i strzyków krów do doju na jakość higieniczną mleka. Med. Wet. 60, 1002–1005.
Truszczyński M., Pejsak Z., 2010. Antybiotykooporność bakterii zoonotycznych występujących u zwierząt i w żywności. Życie Wet., 85 (11), 891–894.
Tyski S., Grzybowska W., Grzeszczuk S., Leszczyński P., Staniszewska M., Röhm-Rodowald E., Jakimiak B., 2009. Antimicrobial activity of glukoprotamin-containing disinfectants, Pol.
J. Microbiol., 58, 4, 347–353.
Downloads
Download data is not yet available.