Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 26 No. 2 (2008)

Articles

Influence of dietary antioxidant supplement to blue fox diet (Alopes lagopus) on chosen blood hematological parameters

Submitted: April 22, 2021
Published: 2008-06-30

Abstract

The studies carried out during the monitoring stage covered adult female blue foxes from the A, B, C farms. The second stage of the experiment included the animals from farm C. The adult females with offspring at an equal sex ratio constituted the experimental and control groups. The carnivorous fur animals received an antioxidant supplemented-diet to protect its components. The effect of dietary antioxidant additive to the blue fox (Alopex lagopus) feed on the chosen blood hema-tological indices (RBC, HGB, PCV, WBC, PLT, MCV, MCH, MCHC) was established.
The dietary antioxidant dose employed (Rendox) did not negatively influence the animal health status. This supplement did not induce any significant changes in the blood hematological indices in female blue foxes and their offspring.

References

Bartosz G., 2004. Druga twarz tlenu. Wyd. PWN, Warszawa.
Berestov V.A., Blomstedt L., Brandt A., Juokslahti T., Kozhevnikova L.K., Tyurnina N.W., Valtonen M., 1989. Hematology and clinical chemistry of fur animals – a current treatise. Scientifur, Finland.
Bis-Wencel H., Zoń A., Saba L., Ondrašovič O., 2006. Wskaźniki rozrodu norek przy zastosowaniu różnych warunków żywienia. Ann. UMCS, sect. EE, XXIV, 52, 383–386.
Czubek A., 2002. Wybrane enzymatyczne i nieenzymatyczne czynniki ochrony antyoksydacyjnej we krwi psów zdrowych oraz w niektórych zespołach chorobowych. Praca doktorska, Warszawa.
Gliński Z., Kostro K. (eds.), 2002. Podstawy hodowli lisów i norek. Profilaktyka i zwalczanie chorób. PWRiL, Warszawa.
Janicki K., 2001. Hematologia. PZWL, Warszawa.
Lorek M.O., Rotkiewicz T., Gugołek A., Podbielski M., 2000. Wskaźniki hematologiczne krwi oraz zmiany histopatologiczne wątroby i nerek u lisów polarnych żywionych dawką z dodatkiem koncentratu GROWER R – 075. Rocz. Nauk. Zoot – Ann. Anim. Sci. 27 (1), 129–139.
Maddock R.J., Wule D.M., Mc Kenna D.R., 2003. The effect of ethoxyquin and vitamin E supplementation on the display life of beef steacks. J. Food Sci. 68, 1072–1074.
Meyer D.J., Harvey J.W., 1998. Veterinary laboratory medicine. Interpretation and diagnosis. W.B. Saunders Company.
Nowakowicz-Dębek B., 2006. Gazowe zanieczyszczenia powietrza w środowisku fermy zwierząt futerkowych i ich wpływ na wybrane wskaźniki fizjologiczne i wyniki produkcyjne lisów polarnych. Rozpr. Nauk., 303. Wyd. AR Lublin.
Sławoń J., Bis-Wencel H., Zoń A., Saba L., Kopczewski A., Wnuk W., 2000. Wpływ żywienia karmą wysokoenergetyczną na wzrost, jakość okrywy włosowej oraz zmiany anatomo- i histopatologiczne u lisów polarnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 53, 133–141.
Stankiewicz W., 1973. Hematologia weterynaryjna. Wyd. PWRiL, Warszawa.
Winnicka A., 2004. Wartości referencyjne podstawowych badań. SGGW, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.