Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 26 Nr 2 (2008)

Articles

Influence of dietary antioxidant supplement to blue fox diet (Alopes lagopus) on chosen blood hematological parameters

Przesłane: kwietnia 22, 2021
Opublikowane: 2008-06-30

Abstrakt

The studies carried out during the monitoring stage covered adult female blue foxes from the A, B, C farms. The second stage of the experiment included the animals from farm C. The adult females with offspring at an equal sex ratio constituted the experimental and control groups. The carnivorous fur animals received an antioxidant supplemented-diet to protect its components. The effect of dietary antioxidant additive to the blue fox (Alopex lagopus) feed on the chosen blood hema-tological indices (RBC, HGB, PCV, WBC, PLT, MCV, MCH, MCHC) was established.
The dietary antioxidant dose employed (Rendox) did not negatively influence the animal health status. This supplement did not induce any significant changes in the blood hematological indices in female blue foxes and their offspring.

Bibliografia

Bartosz G., 2004. Druga twarz tlenu. Wyd. PWN, Warszawa.
Berestov V.A., Blomstedt L., Brandt A., Juokslahti T., Kozhevnikova L.K., Tyurnina N.W., Valtonen M., 1989. Hematology and clinical chemistry of fur animals – a current treatise. Scientifur, Finland.
Bis-Wencel H., Zoń A., Saba L., Ondrašovič O., 2006. Wskaźniki rozrodu norek przy zastosowaniu różnych warunków żywienia. Ann. UMCS, sect. EE, XXIV, 52, 383–386.
Czubek A., 2002. Wybrane enzymatyczne i nieenzymatyczne czynniki ochrony antyoksydacyjnej we krwi psów zdrowych oraz w niektórych zespołach chorobowych. Praca doktorska, Warszawa.
Gliński Z., Kostro K. (eds.), 2002. Podstawy hodowli lisów i norek. Profilaktyka i zwalczanie chorób. PWRiL, Warszawa.
Janicki K., 2001. Hematologia. PZWL, Warszawa.
Lorek M.O., Rotkiewicz T., Gugołek A., Podbielski M., 2000. Wskaźniki hematologiczne krwi oraz zmiany histopatologiczne wątroby i nerek u lisów polarnych żywionych dawką z dodatkiem koncentratu GROWER R – 075. Rocz. Nauk. Zoot – Ann. Anim. Sci. 27 (1), 129–139.
Maddock R.J., Wule D.M., Mc Kenna D.R., 2003. The effect of ethoxyquin and vitamin E supplementation on the display life of beef steacks. J. Food Sci. 68, 1072–1074.
Meyer D.J., Harvey J.W., 1998. Veterinary laboratory medicine. Interpretation and diagnosis. W.B. Saunders Company.
Nowakowicz-Dębek B., 2006. Gazowe zanieczyszczenia powietrza w środowisku fermy zwierząt futerkowych i ich wpływ na wybrane wskaźniki fizjologiczne i wyniki produkcyjne lisów polarnych. Rozpr. Nauk., 303. Wyd. AR Lublin.
Sławoń J., Bis-Wencel H., Zoń A., Saba L., Kopczewski A., Wnuk W., 2000. Wpływ żywienia karmą wysokoenergetyczną na wzrost, jakość okrywy włosowej oraz zmiany anatomo- i histopatologiczne u lisów polarnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 53, 133–141.
Stankiewicz W., 1973. Hematologia weterynaryjna. Wyd. PWRiL, Warszawa.
Winnicka A., 2004. Wartości referencyjne podstawowych badań. SGGW, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.