Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 25 No. 1 (2007)

Articles

Jakość mleka towarowego dostarczanego do wybranych punktów skupu województwa podkarpackiego w zależności od wielkości dostaw

Submitted: May 7, 2021
Published: 2007-06-30

Abstract

Celem pracy była ocena jakości mleka towarowego z wybranych punktów skupu województwa podkarpackiego. Badania przeprowadzono w 2003 r. Producentów podzielono na cztery grupy, do 1 tys., 1–5 tys., 5–15 i powyżej 15 tys. l mleka, kryterium była wielkość dostaw.Wykazano, że 79,94% surowca miało najwyższe parametry jakościowe. Najwięcej mleka produkowano w okresie pastwiskowym.

References

Danków R., Wójtowski J., Fahr R. D. 2004. Jakość higieniczna mleka surowego w zależności od pozyskiwania i przechowywania. Medycyna Wet., 60 (1), 46–49.
Kamieniecki H., Wójcik J., Kwiatek A., Skrzypek R. 2004. Czynniki oddziałujące na jakość higieniczną mleka zbiorczego. Medycyna Wet., 60 (3), 323–326.
Kamieniecki K., Tietze M. 2000. Warunki pozyskiwania mleka towarowego w gospodarstwach indywidualnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 51, 367–373.
PN-A-86002. Mleko surowe do skupu.
Sawa A. 2004. Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Medycyna Wet., 60 (4), 424–427.
Seremak-Bulge J. 2005. Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw mlecznych w Polsce. Przegl. Mlecz., 5, 4–10.
Szymańska A. M. 2005. Hodowla bydła i produkcja mleka w połączeniu z rozwojem polskich obszarów wiejskich. Przegl. Mlecz., 5, 20–21.
Tietze M., Kamieniecki K., Chilczuk B., Chilczuk P. 2001. Jakość surowcowa i struktura skupu mleka w powiecie Biała Podlaska. Annales UMCS, s. EE., 19, 38, 303–309.
Wielgosz-Groth Z., Groth I. 2004. Charakterystyka wybranych cech mleka krów z niskim i wysokim udziałem genów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej użytkowanych w różnych warunkach środowiskowych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 72 (1), 57–64.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 

You may also start an advanced similarity search for this article.