Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 37 No. 1 (2019)

Articles

Analysis of the microbiological quality of the substrate after mushroom production

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbb.2019.1.3
Submitted: May 29, 2019
Published: 2019-05-29

Abstract

The management of the champignon substrate created after the production requires constant testing of the chemical composition and sanitary conditions. To eliminate the unfavourable microflora from the bedding substrate, it is sometimes subjected to a thermal treatment. The aim of the study was to analyse the effectiveness of thermal treatments, which underwent a post-cultivation substrate in terms of microbiological quality. The research material consisted of the substrates before and after thermal disinfection. The analysis covered the following parameters: total number of bacteria, total number of fungi, coli bacteria, anaerobes of the genus Clostridium and the presence of Salmonella rods. Preliminary studies indicate that the use of thermal disinfection at the end of the mushroom production cycle is a very safe procedure and should be a standard in the production process.

References

  1. Becher M., 2013. Skład chemiczny podłoża po uprawie pieczarki jako odpadowego materiału organicznego. Ekon. Środ. 4(47), 207-213.
  2. Kalembasa D., Majchrowska-Safaryan A., 2009. Frakcje metali ciężkich w zużytych podłożach z pieczarkami. Ochr. Środ. Zasob. Nat. 41, 572-577.
  3. Kalembasa S., Wiśniewska B., 2001. Skład chemiczny podłoża po uprawie pieczarek. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 475, 295-300.
  4. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, 2004. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa.
  5. Marlière H., 2016. Zagospodarowanie podłoży popieczarkowych. Technol. Prod. 1, 48-51.
  6. Maszkiewicz J., 2010. Zużyte podłoże popieczarkowe jako nawóz i paliwo. Pieczarki. Biul. Prod. Pieczarek 1, 59-60.
  7. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 15 marca 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o odpadach. Dz.U. 2019 poz. 701.
  8. Olewnicki D., Jabłońska L., 2012. Długookresowa analiza rozwoju sektora pieczarkarskiego w Polsce. Rocz. Ekon. Roln. Roz. Obsz. Wiej. 99(4), 127-132.
  9. PN-ISO 4831:2007. Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby bakterii z grupy coli - Metoda najbardziej prawdopodobnej liczby.
  10. PN-EN ISO 7937:2005. Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda oznaczania liczby Clostridium perfringens - Metoda liczenia kolonii.
  11. PN-EN ISO 4833-1:2013. Mikrobiologia łańcucha żywnościowego - Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów - Część 1: Oznaczanie liczby metodą posiewu wgłębnego w temperaturze 30 stopni C.
  12. PN-ISO 21527-1:2009. Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni - Część 1: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95.
  13. PN-EN ISO 6579-1:2017-04. Mikrobiologia łańcucha żywnościowego - Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella - Część 1: Wykrywanie Salmonella spp.
  14. Ranganathan D.S., Selvaseelan D.A., 1997. Effect of mushroom spent compost in combination with fertilizer application on nutrient uptake by potato in an Ultic Tropudalf. J. Ind. Soc. Soil Sci. 45(3), 515-519.
  15. Sochtig H., Grabbe K., 1995. The production and utilization of organic‐mineral fertilizer from spent mushroom compost. Mushroom Sci. 14(2), 907-915.
  16. UE, 1991. Dyrektywa Rady z dnia 12 grudnia 1991 r. dotycząca ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego (91/676/EWG). Dz.U. L375 z 31.12.1991, s. 1-8.
  17. UE, 2008. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylająca niektóre dyrektywy. Dz.U. L 312 z 22.11.2008 r., s. 3.
  18. UE, 2018. Zawiadomienie Komisji dotyczące wytycznych technicznych w sprawie klasyfikacji odpadów. Dz.U. C 124 z 9.04.2018 r., s. 1.
  19. Uliński Z., Ślusarski Cz., Szumigaj-Tarnowska J., 2014. Stan sanitarny pieczarkarni i stosowanie dezynfektantów a zdrowotność upraw. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.