Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 34 No. 4 (2016)

Articles

Productivity of the PHF HO and Montbéliarde cows with regard to the season of birth and age at first calving

Submitted: July 10, 2019
Published: 2016-12-19

Abstract

The changes in daily milk yield during lactation, appearance frequency of different somatic cell count in milk and productivity in standard lactations of the PHF HO and Montbé- liarde cows were analysed with regard to the season of birth and age at first calving. It was found that in the course of lactation the milk yield of the PHF HO cows was higher compared to the Montbéliarde breed. After reaching a peak of lactation (in the PHF HO cows in the second month, and in third month of lactation in the case of the Montbéliarde cows), a reduction in daily produc- tivity was observed. However, it proceeded faster in the Montbéliarde cows than in the PHF HO. It was also showed that in the Montbéliarde cows the percentage of samples containing up to 100 thousand somatic cells in 1 ml of milk was 12.9 percentage points higher. In standard lactations higher milk yield was characteristic for the PHF HO breed, regardless of the season of birth. In both seasons of birth the PHF HO cows also had significantly higher fat and dry matter yield per the lactation, however, calculated average values for protein yield were lower. The calving to 823 days favoured the highest milk yield in standard lactations of the PHF HO cows, and in the case of the Montbéliarde cows those that occurred later, especially between 824 and 915 days of life. Regardless of the calving season and the age at first calving, a higher percentage of protein and dry matter in milk was observed in the Montbéliarde cows in comparison with the PHF HO.

References

Adamczyk K., Makulska J., Jagusiak W., Węglarz A. 2016. Associations between strain, herd size, age at first calving, culling reason and lifetime performance characteristics in Holstein- Friesian cows. Animal 13, 1–8.

Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Topyła B., 2006. Technological usefulness of milk of cows of six breeds maintained in Poland relative to a lactation phase. Pol. J. Food Nutr. Sci. 15 (56), 17–21.

Bhat Z.F., Bhat H., 2011. Milk and dairy products as functional foods: a review. Int. J. Dairy Sci. 6 (1), 1–12.

Bortacki P., Kujawiak R., Czerniawska-Piątkowska E., Wójcik J., Grzesiak W., 2016. Influence of the age on the day of first calving and the length of calving intervals on the milk yield of cows. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 325 (37), 5–12.

Boujenane I., Aїssa H., 2008. Performances de reproduction et de production laitière des vaches de race Holstein et Montbéliarde au Maroc. Revue Élev. Méd. Vét. Pays Trop. 61(3–4), 191–196.

Brodziak A., Litwińczuk A., Topyła B., Wolanciuk A., 2012. Wpływ interakcji sezonu produkcji z rasą i systemem żywienia krów na wydajność mleczną i właściwości fizykochemiczne mle- ka. Rocz. Nauk. PTZ 8 (1), 19–27.

Czaplicka M., Szalunas T., Puchajda Z., 2013. Porównanie użytkowości mlecznej krów holsztyńsko- fryzyjskich importowanych z Francji i ich krajowych rówieśnic. Rocz. Nauk. PTZ 9 (1), 9–15.

Dymnicki E., Krzyżewski J., Oprządek J., Reklewski Z., Oprządek A., 2003. Zależność między długością okresu międzyocieleniowego a cechami użytkowości mlecznej krów rasy czarno- białej. Med. Wet. 59 (9), 792–796.

Gołębiewski M., Brzozowski P., 2008. Comparison of dairy performance of Montbeliarde and Black- and-White cows housed in the same environmental conditions. Ann. Anim. Sci. 8 (1), 3–11.

Gołębiewski M., Piotrowski T., Brzozowski P., Grodzki H., Przysucha T., Slósarz J., Kunowska- Slósarz M., Nałęcz-Tarwacka T., Wójcik A., 2015. Relation between the shape and course of lactation curve and production traits of Polish Holstein_Friesian and Montbeliarde cows. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. – SGGW, Anim. Sci. 54 (1), 27–36.

Górska A., 2004. Wydajność i skład chemiczny mleka krów o podwyższonej liczbie komórek somatycznych. Rocz. Nauk. Zootech. 19, 47–49.

Górska A., Mróz B., Rymuza K., Dębska M., 2006. Zmiany w zawartości białka i tłuszczu w mleku krów czarno-białych i czerwono-białych w zależności od stadium laktacji i pory roku. Rocz. Nauk. PTZ 2 (1), 113–119.

Guliński P., Dobrogowska E., Niedziałek G., Mróz B., 2003. Próba określenia związków pomiędzy liczbą komórek somatycznych a wybranymi cechami użytkowości mlecznej krów. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 69, 101–110.

Koç A., 2011. A study of the reproductive performance, milk yield, milk constituents, and somatic cell count of Holstein-Friesian and Montbeliarde cows. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 35 (5), 295–302. Krężel-Czopek S., Sawa A., 2008. Wpływ wieku przy pierwszym ocieleniu na efektywność użytkowania krów. Rocz. Nauk. PTZ 4 (1), 23–31.

Król J., Brodziak A., Litwińczuk A., 2011. Podstawowy skład chemiczny i zawartość wybranych białek serwatkowych w mleku krów różnych ras i w serwatce podpuszczkowej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (77), 74–83.

Kuczyńska B., Puppel K., Gołębiewski M., Kordyasz M., Grodzki H., Brzozowski P., 2012.

Comparison of fat and protein fractions of milk constituents in Montbeliarde and Polish Holstein- Friesian cows from one farm in Poland. Acta Vet. Brno 81, 139–144.

Majewska A., Czaja H., Wójcik P., 2002. Wpływ ojca na wiek pierwszego wycielenia i późniejszą wydajność mleczną pierwiastek rasy czarno-białej. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 62, 155–159.

Neja W., Jankowska M., Sawa A., Bogucki M., 2013. Analysis of milk and reproductive performance of the active population of cows in Poland. J. Centr. Eur. Agric. 14 (1), 91–101.

Nogalski Z., 2004. Wpływ wieku przy pierwszym wycieleniu na efektywność użytkowania krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 72 (1), 77–83.

Pogorzelska J., Jastrzębski M., Szarek J., 2004. Wpływ wybranych czynników na kształtowanie się stosunku białko/tłuszcz w mleku krów pierwiastek o wysokim udziale genów rasy h.f. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 72 (1), 217–225.

PFHBiPM, 2016. Wyniki oceny wartości użytkowej krów mlecznych za rok 2015. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Warszawa.

Sawa A., 2004. Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Med. Wet. 60 (4), 424–427.

Topolski P., Choroszy B., Choroszy Z., 2008. Wpływ poziomu produkcji krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej na wytrwałość laktacji i długość okresu międzywycieleniowego. Rocz. Nauk. Zootech. 35 (2), 93–99.

Trela J., 2003. Aklimatyzacja i niektóre wskaźniki produkcyjne bydła rasy montbeliarde w Polsce.Zesz. Nauk. Prz. Hod. 67, 67–77.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.