Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 25 Nr 2 (2007)

Articles

Ocena zbilansowania dawek pokarmowych dla krów na podstawie składu chemicznego mleka

Przesłane: maja 11, 2021
Opublikowane: 2007-12-31

Abstrakt

W pracy oceniono zbilansowanie pod względem energetyczno-białkowym dawek pokarmowych stosowanych w żywieniu krów mlecznych. Analizą objęto 6455 wyników próbnych
udojów wykonanych w 3 gospodarstwach w latach 2004–2005. Oceny zbilansowania dawek pokarmowych pod względem energii i białka dokonano na podstawie zawartości białka i poziomu mocznika w mleku.
Stwierdzono, że tylko 13,2% prób mleka świadczyło o prawidłowym zbilansowaniu dawek pokarmowych pod względem energii i białka. Zawartość białka w mleku rzadziej świadczyła o
niedoborze energii w dawkach dla krów (21,1%) nią o jej nadmiarze (40,2%).
Próby mleka z gospodarstwa 1 częściej niż z pozostałych wskazywały na zbilansowanie energetyczno-białkowe dawek pokarmowych. Blisko 70% prób z gospodarstwa 2 wskazywało na
niedobór białka w dawkach pokarmowych, a 36,9% na deficyt energii. Latem częściej występował nadmiar białka w paszach (48,6% prób), a zimą energii (49,0% prób).

Bibliografia

Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Florek M., Teter U. 2003. Wpływ sezonu i rejonu produkcji na skład chemiczny, zawartość mocznika i jakość cytologiczną mleka krów z rejonu Lubelszczyzny
i Bieszczad. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 68 (1), 175–181.
Borkowska D., Januś E., Tarkowski J. 2000. Poziom mocznika w mleku krów z różnych gospodarstw w okresie żywienia letniego i zimowego. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 62, 45–53.
Kowalski Z. M., Kamiński J. 2000. Niektóre problemy żywienia krów wysoko wydajnych. Post. Nauk Rol. 4, 77-98.
Krzyżewski J., Słoniewski K., Strzałkowska N. 2001. Zawartość mocznika w mleku krów oraz perspektywy wykorzystania tego wskaźnika w zarządzaniu stadem krów mlecznych. Zesz. Nauk.
Przegl. Hod. 55, 53-65.
Lach Z. 2005. Narzędzia do oceny prawidłowego zarządzania stadem. Poradnik producenta mleka. Wyd. AGROEXPERT, 111–119.
Litwińczuk Z., Barłowska J., Teter U., Zdunek W. 2003 Ocena wpływu niektórych czynników na poziom mocznika w mleku krów wysoko wydajnych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 68 (1), 257–261.
Markiewicz H., 2003. Wpływ nadmiaru białka w dawce pokarmowej na płodność krów mlecznych. Med. Wet. 59(8), 682–685.
Minakowski D. 200. Żywienie krów w aspekcie wymagań produkcji mleka wysokiej jakości. Hod. Bydła 3, 8–11.
Nałęcz-Tarwacka T., Grodzki H., Slósarz J. 2004. Wpływ kolejności laktacji i sezonu żywienia na zawartość mocznika w mleku krów. Rocz. Nauk. Zoot. 19, supl., 63–66.
Osten-Sacken A. 1999. Oznaczanie poziomu mocznika w mleku – nowy parametr informacyjny dla hodowcy. Przegl. Hod. 6, 5–8.
Sablik P., Kamieniecki H., Pilarczyk R. 2003. Poziom mocznika i białka w mleku w ocenie prawidłowego zbilansowania dawki pokarmowej dla krów mlecznych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod.
68 (1), 99–106.
Ziemiński R., Juszczak J. 1997. Zawartość mocznika w mleku jako wskaźnik stosunku białkowo-energetycznego w dawce pokarmowej dla krów mlecznych. Post. Nauk Rol. 3, 73–82.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.