Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 72 Nr 4 (2017)

Artykuły

Oddziaływanie napropamidu na wybrane właściwości antyoksydacyjne koszyczków nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2017.4.4
Przesłane: 30 grudnia 2018
Opublikowane: 19-12-2017

Abstrakt

Celem podjętych badań było określenie wpływu napropamidu użytego wraz z preparatem Devrinol 450 SC na zawartość polifenoli ogółem, flawonoidów ogółem, karotenoidów ogółem oraz na aktywność antyoksydacyjną koszyczków nagietka lekarskiego (Calendulae anthodium). Trzyletnie doświadczenie przeprowadzono na glinie piaszczysto-ilastej o zawartości Corg 12,08 g·kg-1. W doświadczeniu glebę opryskano preparatem Devrinol 450 SC w dawkach: 0 (kontrola), połowa dawki polowej, dawka polowa i dwukrotność dawki polowej. Bezpośrednio po opryskaniu wysiano nasiona nagietka lekarskiego odmiany Pacific Persimmon Beauty. W okresie kwitnienia zebrano kwiatostany, wysuszono i wykonano analizy chemiczne surowca. Zastosowanie napropamidu w niewielkim stopniu wpłynęło na aktywność antyoksydacyjną i zawartość karotenoidów ogółem w koszyczkach nagietka lekarskiego. Natomiast największe zmiany odnotowano w zawartości związków polifenolowych, zwłaszcza flawonoidów ogółem. Nie wykazano wyraźnej zależności pomiędzy wielkością dawki napropamidu a jego oddziaływaniem na właściwości antyoksydacyjne kwiatostanów nagietka lekarskiego.

Bibliografia

  1. Arnon D.J., Allen M.B., Whatley F., 1956. Photosynthesis by isolated chloroplast. IV General concept and comparison of three photochemical reactions. Biochim. Biophys. Acta 20, 449–461.
  2. Biesiada A., Sokół-Łętowska A., Kucharska A., 2007. Wpływ odmiany na aktywność antyoksydacyjną nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.). Rocz. AR w Poznaniu 383, Ogrodnictwo 41, 421–425.
  3. Biswas P.K., Pramanik S.K., Mitra S.R., Bhattacharyya A., 2007. Persistence of napropamide in/on tea under North-East Indian climatic condition. Bull. Environ. Contam. Toxicol. 79(5), 566–569.
  4. Ciołek A., Makarska E., 2004. Wpływ chemicznej ochrony na aktywność antyoksydacyjną polifenoli i frakcji tokoferoli ziarniaków pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Biul. IHAR 234, 147–156
  5. Cycoń M., Wójcik M., Borymski S., Piotrowska-Seget Z., 2013. Short-term effects of the herbicide napropamide on the activity and structure of the soil microbial community assessed by the multi-approach analysis. Appl. Soil Ecol. 6, 8–18.
  6. Di Tomaso J.M., Ashton F.M., Rost T.L., 1988. Effects of napropamide on growth and anatomy of corn, Zea mays, roots. Weed Sci. 36(4), 457–463.
  7. Lichtenthaler H.K., Wellburn A.R., 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophyll a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Trans. 11, 591–592.
  8. Klecka G.M., Carpenter C.L., Landerberger B.D., 1993. Biodegradation of aircraft deicing fluids in soil at low temperatures. Ecotoxicol. Environ. Saf. 25, 280–295.
  9. Koźmiński C., Michalska B., Czarnecka M., 2012. Klimat województwa zachodniopomorskiego. Wyd. Zapol Dmochowski. Szczecin.
  10. Król B., 2011. Yield and the chemical composition of flowers head of pot marigold (Calendula officinalis L. cv. Orange King) depending on nitrogen fertilization. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 10(2), 235–243.
  11. Król B., 2017. Azot i siarka jako czynniki kształtujące plon nasion oraz zawartość i jakość tłuszczu nagietka lekarskiego – potencjalnego surowca olejarskiego. Annales UMCS, sec. Agricultura 72(2), 29–38.
  12. Kumaran A., Karunakaran R.J., 2007. In vitro antioxidant activities of methanol extracts of five Phyllanthus species of India. Food Sci. Technol. 40, 344–352.
  13. McVicker L., Duffy D., Stout V., 1998. Microbial growth in a steady-state model of ethylene glycol-contaminated soil. Curr. Microbiol. 36(3), 136–147.
  14. Mohammad S.M., Kashani H.H., 2012. Pot marigold (Calendula officinalis) medicinal usage and cultivation. Sci. Res. Ess. 7(14), 1468–1472.
  15. Muley B.B., Khadabadi S.S., Banarase N.B., 2009. Phytochemical constituents and pharmacological activities Calendula officinalis Linn (Asteraceae): A review. Trop. J. Pharm. Res. 8(5), 455–465.
  16. Sadegh-Zadeh F., Wahid S.A., Seh-Bardan B.J., Othman R., Omar D., 2012. Fate of napropamide herbicide in selected Malaysian soils. J. Environ. Sci. Health B 47(2), 144–151.
  17. Sanchez-Moreno C., 2002. Methods used to evaluate the free radical scavenging activity in foods and biological systems. Food Sci. Technol. Int. 8(3), 121–137.
  18. Telesiński A., Onyszko M., Wróbel J., Marska B., 2016. Zmiany wybranych właściwości antyoksydacyjnych soku z ziela nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) pod wpływem napropamidu. Chem. Environ. Biotechnol. 19, 29–33.
  19. Telesiński A., Wieteska A., Onyszko M., Okińska M., Niedźwiecki E., 2013. Analiza fitochemiczna i właściwości przeciwutleniające soku z nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.). Bromat. Chem. Toksykol. 46(4), 428–433.
  20. Wauchope R.D., Buttler T.M., Hornsby A.G., Augustijn Becker P.W.M., Burt J.P., 1992. SCS/ARS/CES pesticide properties database environmental decision making. Rev. Environ. Contam. Toxicol. 123, 1–157.
  21. Yu L., Haley S., Perret J., Harris M., Wilson J., Qian M., 2002. Free radical scavenging properties of wheat extracts. J. Agric. Food Chem. 50, 1619–1624.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.