Abstract
Spices are a group of plants represented in every corner of the world by numerous species and used in a variety of ways. The analyses show that over 80 spice ingredients from plants belonging to 33 families are available in grocery trade in Poland. The most numerous families are: Apiaceae, Lamiaceae and Zingiberaceae. Both spices based on domestic plants and those found naturally in other climatic zones can be found on markets. The most spice raw materials come from plants that grow naturally and are grown in Asia and the Mediterranean countries. Some of the species, e.g. caraway (Carum carvi L.), wild celery(Angelica archangelica L.), oregano (Origanum vulgare L.), occur in the wild state in Central and Eastern Europe. In Polish grocery trade, spices are available mainly in dried and ground form, and the most sold ones are: black pepper, bay leaf, allspice, cumin, garlic, paprika, marjoram, fennel, parsley, nutmeg and cinnamon. Recently, mixtures of spices for specific meals such as pizza, fish, chicken, barbecued dishes and sauces, are also eagerly bought.
References
- Adaszyńska M., Swarcewicz M., 2013. Wtórne metabolity roślinne jako środki przeciwdrobnou-strojowe. Wiad. Chem. 67(3–4), 303–319.
-
- Baraniak J., Kania M., 2014. Herbal substances and other components of pro-health products dedicated to children. Post. Fitoter. 1, 48–53.
-
- Begriffsbestimmungen für Gewürze, Ersatz Gewürze und daraus hergestellte Erzeugnisse, 1964. In: Schriftenreihe des Bundes für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde, Heft 51. Hamburg-Berlin-Dusseldorf, B. Berh’s Verlag.
-
- Blaim K., 1965. Swoiste substancje roślin uprawnych. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Czikow P., Łaptiew J., 1982. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
-
- Della Beffa M.T., 2004. Zioła – podręczny leksykon przyrodniczy. Świat Książki (Bertelsmann Media), Warszawa.
-
- Friedrich M., Kuchlewska M., 2012. Ocena wpływu wybranej mieszaniny dodatków do żywności na wskaźniki przemian węglowodanowo-lipidowych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4(83), 195–210.
-
- Góral D., Kluza F., 2008. Wybrane techniki zamrażania a zawartość olejków eterycznych w nie-których warzywach przyprawowych. Acta Sci. Pol., Techn. Agr. 7(1–2), 3–8.
-
- Grau J., Jung R., Munker B., 2004. Zioła i owoce leśne. Phototext, Warszawa.
-
- Grzeszczuk M., Jadczak D., 2008. Estimation of biological value and suitability for freezing of some species of spice herbs. J. Elem. 13 (2), 211–220.
-
- Hlava B., Lanska D., 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, Warszawa.
-
- http://www.przyprawowy.pl [access 14.05.2018].
-
- Jadczak D., Grzeszczuk M., 2004. Zioła przyprawowe w kuchni i w apteczce. Panacea 3(8), 16–18.
-
- Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., 2009. Flawonoidy – budowa, wła-ściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych. [Flavonoids’ structure, properties and particular function for legume plants]. Biotechnologia 2(85), 81–94.
-
- King F.B., 1994. Interpreting wild food plants in the archeological rekord. In: N.L. Etkin, (ed.). Eating on the wild side: the pharmacologic, ecologic and social implications of using noncul-tigens. University of Arizona Press, Tucson.
-
- Kohlmüntzer S., 1985. Farmakognozja. PZWL, Warszawa.
-
- Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., 2011. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 3(76), 5–14.
-
- Krauz K., 1997. Oddziaływanie fitoncydów na organizm człowieka. Folia Turist. 7, 39–43.
-
- Kybal J., Kaplicka J., 1985. Rośliny aromatyczne i przyprawowe. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Lewkowicz-Mosiej T., 2013. Egzotyczne rośliny lecznicze w domu i w ogrodzie. Uprawa i zasto-sowanie. Wydawnictwo M., Kraków.
-
- Lutomski J., 2001. Garlic fascination – yesterday and today. Post. Fitoter. 1, 7–14.
-
- Łuczaj Ł., 2004. Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy. Chemigrafia, Krosno.
-
- Markuza B., 2010. Zioła i przyprawy mojej kuchni. Wyd. Zysk i S-ka, Poznań.
-
- Melchior H., Kastner H., 1978. Przyprawy badania botaniczne i chemiczne. Wyd. PWN, Warszawa.
-
- Metera P., 1984. Zioła w doniczkach. Instytut Wyd. Związków Zawodowych, Warszawa.
-
- Możdżeń K., Barabasz-Krasny B., Szymacha K., Oliwa J. 2016. Rośliny wykorzystywane w ma-skach kosmetycznych. Pol. J. Cosmetol. 19(4), 372–379.
-
- Mueller-Bieniek A., 2012. Rozwój osadnictwa w średniowiecznym Krakowie na tle danych are-cheologicznych i paleośrodowiskowych. In: A. Mueller-Bieniek A. (ed.).Rośliny w życiu co-dziennym mieszkańców średniowiecznego Krakowa. Księgarnia Akad., Kraków.
-
- Newerli-Guz J. 2016. Uprawa roślin zielarskich w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA 18 (3), 268–274.
-
- Nowiński M., 1983. Dzieje upraw i roślin leczniczych. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Piroznikow E., 2007. Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania po-karmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz nadmiar zbytków innych. In: Ł. Łuczaj (red.), Dzikie rośliny jadalne – zapomniany potencjał przyrody. Proc. Conf., Przemyśl–Bolestraszyce, 13th September 2007, Bolestraszyce, 67–81.
-
- Portal przyprawowy, http://www.przyprawowy.pl [access 2018].
-
- Ptasińska J., 2005. Przepisy prawne regulujące stosowanie dodatków do żywności. Zesz. Nauk. AE Krak. 678, 77–87.
-
- Rejewski M., 1992. Rośliny przyprawowe i użytki roślinne. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Reveal J.L., 2007. Classification of extant Vascular Plant Families – An expanded family scheme, http://www.plantsystematics.org/reveal/pbio/fam/vascplfam.html [access 10.05.2018].
-
- Rogozińska I., Wichrowska D., 2011. Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowo-czesnej technologii żywności. Inż. Ap. Chem. 50(2), 19–21.
-
- Sadowska A., Skarżyńska E., Rakowska R., Batogowska J., Waszkiewicz-Robak B., 2014. Sub-stancje bioaktywne w surowcach pochodzenia roślinnego i roślinach zielarskich. Post. Tech. Przetw. Spoż. 24(2), 131–135.
-
- Šedo A., Krejča J., 1989. Rośliny źródłem przypraw. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Seidler-Łożykowska K., Kozik E., Golcz A., Mieloszyk E., 2006. Macroelements and essential oil content in the raw material of the selected medicinal plant species from organic cultivation. J. Res. Appl. Agric. Engin. 51 (2), 161–163.
-
- Senderski M.E., 2007. Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Wyd. Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna.
-
- Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4 (41), 5–28.
-
- Szczepanowicz B., 2003. Atlas roślin biblijnych. Pochodzenie, miejsce w Biblii i symbolika. Wyd. WAM, Kraków.
-
- Sztaba D., 2009. Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze bi-blijnych przypraw. Farm. Pol. 65 (1), 29–40.
-
- Szymanderska H., 2006. Papryka przepisy na pyszne potrawy. Bauer-Weltibild Media Sp. z.o.o, Sp. K. Klub dla Ciebie, Warszawa.
-
- Szymański W.M., 2007. Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych. In: Ł. Łuczaj (ed.) Dzikie rośliny jadalne – zapomniany potencjał przyrody. Proc. Conf., Przemyśl–Bolestraszyce, 13th September 2007, Bolestraszyce, 19–66.
-
- The International Plant Names Index, http://www.ipni.org/ [access 10.04.2018].
-
- Tumiłowiczowa H., 1938. Kraje pochodzenia i przeznaczenia w handlu zagranicznym surowcami roślin leczniczych. Wiad. Ziel. 6, 405.
-
- Turowska I., Olesiński A., 1951. Zarys zielarstwa dla farmaceutów, lekarzy, plantatorów i zielarzy. Część ogólna – historia zielarstwa. T. 1. Wyd. PZWL, Warszawa.
-
- Vaughan J.G., Geissler C.A., 2001. Rośliny jadalne. Prószyński i S-ka, Warszawa.
-
- Żwirska J., Żyła K., Błaszczyk E., Jagielski P., Schlegel-Zawadzka M., 2015. Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski. Bromat. Chem. Toksykol. 48(3), 594–598
Downloads
Download data is not yet available.
-
Jolanta Bojarszczuk,
The assessment of production organization of farms conducting animal production in Lubelskie and Podlaskie voivodeships
,
Agronomy Science: ONLINE FIRST
-
Andrzej Woźniak,
Leszek Rachoń,
Myroslawa Soroka,
Impact of cropping and tillage system on take-all disease of winter wheat (Gaeumannomyces graminis var. tritici)
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 3 (2023)
-
URSZULA PIECHOTA,
ALEKSANDRA PIETRUSIŃSKA,
KINGA SMOLIŃSKA,
JERZY HENRYK CZEMBOR,
Modern genotyping technologies used to analyze the variability of collections at the Polish National Center for Plant Genetic Resources at Radzikow (PBAI – NRI)
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 4 (2017)
-
Grzegorz Silezin,
Krystyna Szwed-Urbaś,
Variability and heritability of quantitative features in the hybrid population of common vetch Alba × Kamiko
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Janusz Podleśny,
Marek Sowiński,
The effect of spatial structure of stand on the development and yielding of faba bean (Vicia faba minor)
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 2 (2004)
-
Magdalena Sozoniuk,
Krzysztof Kowalczyk,
Genetically modified trees with improved abiotic stress resistance - recent accomplishments. A review.
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Adam Kaczor,
Marzena S. Brodowska,
Grzegorz Kowalski,
The effect of sulphur fertilization and liming on sulphur uptake by spring forms of wheat and rape
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Katarzyna Magdalena Matyszczuk,
Anna Krzepiłko,
Zinc oxide nanoparticles – affect the growth and development of plants
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 1 (2024)
-
JUSTYNA REZMERSKA-PIĘTKA,
ZOFIA ŁĘGOWIAK,
ANDRZEJ RADECKI,
The influence of long-term mineral and organic fertilization on biology of dominating weeds in rye monoculture
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 2 (2007)
-
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Agnieszka Jamiołkowska,
Ismet Yildirim ,
Anna Krzepiłko,
Marek Kopacki,
Elżbieta Patkowska,
Evaluation of catalase activity and antioxidant properties of soils located in the buffer zone of the Roztocze National Park depending on their use
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
<< < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.