Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Mączniak prawdziwy jest jedną z najważniejszych chorób grzybowych roślin zbożowych. Powoduje obniżenie plonu i jakości zbieranego ziarna. Jednym z najlepszych sposobów
ochrony roślin przed mączniakiem jest wprowadzenie do odmian uprawnych efektywnych genów odporności. W niniejszej pracy przeprowadzono screening diploidalnych gatunków z rodzaju Triticum pod kątem identyfikacji potencjalnych źródeł genetycznej odporności na mączniaka. Spośród analizowanych form zidentyfikowano 21 genotypów, które wykazywały pełną odporność na wszystkie 3 zastosowane izolaty mączniaka. Cztery z nich należą do gatunku T. urartu, 12 do T. monococcum i 4 do T. boeoticum. Badania przedstawione w niniejszej pracy wykazały, że każdy z badanych gatunków może być źródłem genów odporności na mączniaka prawdziwego. Ponadto najbardziej odporne genotypy zidentyfikowano wśród form z Libanu i Syrii. Najniższy poziom odporności wykazały
genotypy z Turcji, co wskazuje, że obszar ten nie jest regionem o dużej presji tego patogena.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.