Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 75 Nr 1 (2020)

Artykuły

Opłacalność stosowania biostymulatorów w uprawie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) odmiany ‘Orzeł’

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2020.1.2
Przesłane: 5 września 2019
Opublikowane: 01-04-2020

Abstrakt

Celem pracy była ocena opłacalności stosowania biostymulatorów w uprawie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) odmiany ‘Orzeł’. Badania polowe przeprowadzono w latach 2016–2018. Nasiona fasoli odmiany ‘Orzeł’ wysiewano w każdym roku badań, w pierwszej dekadzie maja. W okresie wegetacji zastosowano biostymulatory: Asahi SL (w stężeniu 0,1 i 0,2%), Kelpak SL (w stężeniu 0,7 i 1%) i Terra Sorb Complex (w stężeniu 0,3 i 0,5%), w formie jednokrotnego (BBCH 12–13) lub dwukrotnego oprysku (BBCH 12–13 i BBCH 61). Po zbiorze roślin określono plon nasion (t·ha–1) z każdego poletka i obiektu badawczego oraz dokonano oceny opłacalności stosowania biostymulatorów. Zwiększyły one istotnie plon nasion fasoli o 14% i pozytywnie wpłynęły na opłacalność ich stosowania, jednak uzyskany efekt zależał od stężenia preparatu i przebiegu pogody w latach badań. W 2016 i 2017 r. najbardziej ekonomicznie opłacalne okazało się jednokrotne stosowanie Asahi SL, niezależnie od zastosowanego stężenia. Natomiast w 2018 r. korzystniejsze było jednokrotne stosowanie 0,2% roztworu tego preparatu, jak też jednokrotna aplikacja preparatu Kelpak SL w stężeniu 0,7%. Podsumowując, najbardziej opłacalne w ocenianym 3-leciu było jednokrotne (BBCH 12–13) stosowanie Asahi SL w wyższym stężeniu (0,2%).

Bibliografia

  1. Budzyński W., Dubis B., Jankowski A., 2008. Response of winter oilseed rape to the biostimulator Asahi SL applied in spring. W: Z.T. Dąbrowski (red.), Biostimulators in modern agriculture: field crops. Wieś Jutra, Warszawa, 47−55.
  2. Calvo P., Nelson L., Kloepper J.W., 2014. Agricultural uses of plant biostimulants. Plant Soil 383(1−2), 3−41. https://doi.org/10.1007/s11104-014-2131-8
  3. Du Jardin P., 2015. Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation. Sci. Hortic., 196, 3−14. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2015.09.021
  4. Dwivedi S.K., Kumar A., Pal A., Sriwastava L.K., Meshram M., 2016. Effect of seaweed saps on growth, nutrient uptake and yield of potato (Solanum tuberosum L.). Appl. Biol. Res. 18(1), 1−7. https://doi.org/10.5958/0974-4517.2016.00001.X
  5. Ertani A., Pizzeghello D., Francioso O., Sambo P., Sanchez-Cortez S., Nadi S., 2014. Capsicum chinensis L. growth and nutraceutical properties are enhanced by biostimulants in a long-term period: chemical and metabolomics approaches. Front. Plant Sci. 5, 1−12. https://doi.org/10.3389/fpls.2014.00375
  6. Kocira A., 2017. Biostymulatory w uprawie soi jako czynnik determinujący cechy biometryczne, plon i skład chemiczny nasion. Monogr. Rozpr. Nauk. IUNG 54, 84−88.
  7. Kocira A., Kocira S., Świeca M., Złotek U., Jakubczyk A., Kapela K., 2017. Effect of foliar application of a nitrophenolate-based biostimulant on the yield and quality of two bean cultivars. Sci. Hortic. 214, 76–82. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.11.021
  8. Marhoon I.A., Abbas M.K., 2015. Effect of foliar application of seaweed extract and amino acids on some vegetative and anatomical characters of two sweet pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Int. J. Res. Stud. Agric. Sci. (IJRSAS), 1(1), 35−44.
  9. Prabhu M., Kumar A.R., Rajamani K., 2009. Influence of biostimulants on growth, yield and economics of kalmegh, Andrographis paniculata. Madras Agric. J. 96(1−6), 150−155.
  10. Prabhu M., Kumar A.R., Rajamani K., 2010. Influence of different organic substances on growth and herb yield of sacred basil (Ocimum sanctum L.). Ind. J. Agric. Res. 44, 48−52.
  11. Pramanick B., Bramachari K., Ghosh A., Zodape S.T., 2014. Foliar nutrient management through Kappaphycus and Gracilaria saps in rice-potato-green gram crop sequence. J. Sci. Ind. Res. 73, 613−617.
  12. Sau S., Sarkar S., Sarkar T., Ghosh B., 2016. Influential role of Biozyme on yield, leaf nutrient and quality of guava (Psidium guajava L.) cv. Allahabad safeda. Bioscan, Suppl. Agron. 11(4), 2679−2682.
  13. Szparaga A., Kocira S., Kocira A., Czerwińska E., Świeca M., Lorencowicz E., Koszel M., Oniszczuk T., 2018. Modification of growth, yield, and the nutraceutical and antioxidative potential of soybean through the use of synthetic biostimulants. Front. Plant Sci. 9, 1401. https://doi.org/10.3389/fpls.2018.01401
  14. Zarzecka K., Gugała M., Głuszczak B., Mystkowska I., 2018. Ekonomiczne uzasadnienie stosowania herbicydów i biostymulatorów w uprawie ziemniaków jadalnych. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 20, 169–173.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.