Abstract
The subject of the study was to present results obtained from many years of strict field experiments carried out in 2009–2018 in the Department of Plant Production Technology and Commodity Science at the Felin Experimental Farm (51°22'N, 22°64'E), belonging to the University of Life Sciences in Lublin. Two wheat species were included in the study: Triticum durum – LGR1359/2 (2009–2012) and ‘SMH87’ (2013–2018) and Triticum aestivum ssp. vulgare ‘Parabola’ (2009–2012) and ‘KWS Torridon’ (2013–2018). The yield and quality of durum and common wheat grain were compared. In the years of the study, the yield level of durum wheat in relation to common wheat ranged from 65.1% in 2014 to 83.8% in 2016. The most favourable ratio of durum wheat to common wheat was recorded in the drier years (rainfall shortages in May and June). Higher protein content was recorded in durum wheat grain. On average within the 10-year period the protein content in durum wheat grain was 15.4% and in common wheat grain – 14.1%.
References
- Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., 2009. Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 9, 33–44.
- Dzieżyc J., Nowak L., Panek K., 1987. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 314, 11–32.
- Dyńska M., Haliniarz M., Kapeluszny J., 2011. Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura 66(4), 9–18.
- Obuchowski W., 2008. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegl. Zboż.-Młyn. 52, 12, 12–14.
- PTG, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych 2008. Rocz. Glebozn. 60, 2, 5–16.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., Szumiło G., Brodowska M., Woźniak A., 2015. Nutritional value and mineral composition of grain of selected wheat species depending on the intensity of a production technology. J. Elementol. 20(3), 705–715. http://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.640
- Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 69(3), 32–41.
- Rachoń L., Szumiło G., 2006. Plonowanie a opłacalność uprawy pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 142, 403–409.
- Radzka E., Gąsiorowska B., Koc G., 2013. Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych w okresie wegetacji zbóż jarych w rejonie Siedlec. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 2/I, 147–154.
- Seibel W., Stewart D., 1997. Internationale Durumweizen situation in den Getreidewirtschaft Jahren 1994/95–1995/96. Getreide Mehl Brot 51(1), 10–14.
- Sissons M., 2008. Role of durum wheat composition on the quality of pasta and bread. Food 2(2), 75–90.
- Szafrańska A., Rachoń L., Szumiło G., 2015. Estimation of protein-starch complex wheat species depending on production technology intensity. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 582, 81–90.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Ag-rophys. 8(3), 755–763.
Downloads
Download data is not yet available.
-
PAULINA KĘSKA,
SYLWIA OKOŃ,
JOANNA STADNIK,
Characterization of genetic diversity and identification of Pm6 genes in new breeding lines of common wheat with DNA markers
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 4 (2015)
-
RENATA KIELOCH,
KATARZYNA MARCZEWSKA-KOLASA,
Reakcja odmian jęczmienia jarego uprawianego w zróżnicowa-nych warunkach glebowych na herbicydy z grupy fenoksykwa-sów
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 1 (2014)
-
Maria Chrząstek,
Using biochemical and molecular markers for localization of Sec genes on chromosomes of rye (Secale cereale L.) cv. Dankowskie Zlote
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Mariola Staniak,
The effect of cutting frequency and kind of soil on the yields and quality of dry matter of festulolium of variety Felopa
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
KATARZYNA MOŻDŻEŃ,
BEATA BARABASZ-KRASNY,
ANNA SOŁTYS-LELEK,
ALINA STACHURSKA-SWAKOŃ,
JOANNA PUŁA,
Effect of aqueous extracts of shepherd’s-purse (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.) on germination and growth of lettuce variety ‘Maryna’ (Lactuca sativa L. cv ‘Maryna’)
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 2 (2016)
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
ALENA YAKIMOVICH,
ELŻBIETA HARASIM,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
The effect of herbicides on biomass weeds, grain yield and some yielding elements of proso millet (Panicum miliaceum L.)
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 1 (2017)
-
BEATA KRÓL,
ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ,
Efektywność stosowania nawozów dolistnych w integrowanej uprawie tymianku właściwego (Thymus vulgaris L.)
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 2 (2019)
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Wiesław Wojciechowski,
Marie Pichová ,
Prof. dr hab. Marcin Kozak,
Profitability of growing field beans Vicia faba var. minor L. for seeds depending on the application of symbiotic bacteria
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 4 (2024)
-
MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA,
MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO,
JAROSŁAW MAZURKIEWICZ,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK,
MAŁGORZATA SZAFRANEK,
SYLWIA RÓG,
STANISŁAW MLEKO,
Selected physicochemical properties of gluten obtained from new wheat strains
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 4 (2014)
-
Zbigniew Rzedzicki,
Małgorzata Kasprzak,
The influence of the moisture content on the physical properties of cereals-everlasting pea extrudate
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
<< < 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.