Abstrakt
Oceniono zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność antyoksydacyjną ekstraktów z cebuli (Allium cepa L.), czosnku (Allium sativum L.), mięty zielonej (Mentha spicata) i mięty pieprzowej (Mentha × piperita). Wszystkie ekstrakty wykazały szeroki zakres całkowitej zawartości polifenoli od 15,10 do 83,90 mg GAE 100 g–1 równoważnika kwasu galusowego, oraz całkowitej zawartości flawonoidów, średnio 0,50 do 9,2 mg ∙ 100 g–1 odpowiednik katechiny. Aktywność przeciwutleniającą (AA) oznaczono przez pomiar siły wychwytywania 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylem (DPPH). Aktywność wychwytywania rodników DPPH (wartości IC50) różnych ekstraktów wahała się od 29,9 do 73,4%. Wyniki badań laboratoryjnych analizowano statystycznie, stosując odpowiednie metody statystyczne.
Bibliografia
- Abdou H.M., 2011. Comparative antioxidant activity study of some edible plants used spices in Egypt. J. Am. Sci. 7, 1118–1122.
- Bianchini F., Vainio H., 2001. Allium vegetables and organosulfer compounds: Do they help prevent cancer? Environ. Health Perspect. 109, 893–902.
- Benkeblia N., 2005. Free-radical scavenging capacity and antioxidant properties of some selected onions (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L.) extracts. Braz. Arch. Biol. Techn. 48(5), 753–759.
- Brunner G., 1994. Gas Extraction. An Introduction to Fundamentals of Supercritical Fluids and the Application to Separation Processes. Springer, New York.
- Cai Y.Z., Luo Q., Sun M., Corke H., 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sci. 74, 2157–2184.
- Chin Y.G., Duh P.D., Chuang D.Y., 2000. Antioxidant activity of anthraquinones and anthrone. Food Chem. 70(4), 437–441.
- Derwich E., Chabir R., Taouil R.. Senhaji O., 2011. In-vitro antioxidant activity and GC/MS studies on the leaves of Mentha piperita (Lamiaceae) from Morocco. Int. J. Pharm Sci. Drug Res. 3(2), 130–136.
- Dorman D.H.J., Koşar M., Kahlos K. et al., 2003. Antioxidant properties and composition of aqueous extracts from Mentha species, hybrids, varieties and cultivars. J. Agric. Food Chem. 51, 4563–4569.
- El-Hamidi M., El-Shami S.M., 2015. Scavenging activity of different garlic extracts and garlic powder and their antioxidant effect on heated sunflower oil. Am. J. Food Technol. 10(4), 135–146.
- Farmakopea Polska VI, 2002. PTF, Warszawa.
- Fink-Finowicki C., 1955. Preparatyka galenowa. Zarys farmacji stosowanej [Galenic preparation. Outline of applied pharmacy]. PZWL, Warszawa 7–11, 117–134.
- Goudjil M.B., Ladjel S., Bencheikh S.E., Zighmi S., Hamada D., 2015. Chemical compounds profile, antibacterial and antioxidant activities of the essential oil extracted from the Artemisia herba-alba of Southern Algeria. Int. J. Biol. Chem. 9, 70–78.
- Lee K.W., Kim Y.J., Lee H.J., Lee C.Y., 2003. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine. J. Agric. Food Chem. 51, 7292–7295.
- Miller H.E., Rigelhof F., Marquart L., Prakash A., Kanter M., 2000. Antioxidant content of whole grain breakfastcereals, fruits and vegetables. J. Am. Coll. Nut. 19, 1–8.
- Najda A., 2017a. Zmienność ontogenetyczna mięty (Mentha species) czynnikiem warunkującym zawartość składników bioaktywnych w surowcu” [Ontogenetic variability of mint (Mentha species) as a factor conditioning the content of bioactive components in the raw material] Rozpr. Nauk. UP w Lublinie 387, Lublin.
- Najda A., 2017b. Skład chemiczny i działanie antyoksydacyjne ekstraktów z Mentha x piperita L. [Chemical composition and antioxidant activity of extracts from Mentha × piperita L.]. Post. Fitoter. 18(4), 252–259.
- Nishimura H., Higuchi O., Tateshita K., 2004. Antioxidative activity of sulfur-containing com-pounds in Allium species for human LDL oxidation in vitro. BioFactors 21, 277–280.
- Nuutila A.M., Puuponen-Pimiä T., Aarni M., Oksman-Caldentey K.M., 2003. Comparison of antioxidant activities of onion and garlic extracts by inhibition of lipid peroxidation and radical scavenging activity. Food Chem. 81, 485–493.
- Pieszko C., Zaremba A., 2013. Zawartość związków fenolowych w ekstraktach z próbek materiału roślinnego [Content of phenolic compounds in extracts from plant material samples]. Bromat. Chem. Toksykol. 46(4), 434–439.
- Pluta J., Haznar-Garbacz D., Karolewicz B., Fast M., 2010. Preparaty galenowe [Galenic prepara-tions]. MedPharm Polska, Wrocław 66–77, 103–120.
- Qadir M.A., Shahzadi S.K., Bashir A., Munir A., Shahzad S., 2017. Evaluation of phenolic com-pounds and antioxidant and antimicrobial activities of some common herbs. Int. J. Analyt. Chem., doi.org/10.1155/2017/3475738.
- Raza S.A. Rashid A., William J., Razzaq A., 2014. Evaluation of oxidative stability of sunflower
- oil at frying temperature in presence of butylated hydroxytoluene and methanolic extracts of me-dicinally important plants of Pakistan. Int. Food Res. J. 21, 331–334.
- Scharbert S., Hofmann T., 2005. Molecular definition of black tea taste by means of quantitative studies, taste reconstitution and omission experiments. J. Agric. Food Chem. 53, 5377–5384.
- Shahid I., Bhanger M.I., Anwar F., 2005. Antioxidant properties and components of some com-mercially available varieties of rice bran in Pakistan. Food Chem. 93(2), 265– 272.
- Soobrattee M., Neergheen V.S., Luximon-Ramma A., Aruoma O.I., Bahorum T., 2005. Phenolics as potential antioxidant therapeutic agents: Mechanism and actions. Mut Res. 579, 200–213.
- Velioglu Y.S., Mazza G., Gao L., Oomah B.D., 1998. Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables and grain products. J. Agric. Food Chem., 46, 4113–4117.
- Yin M., Cheng W., 1998. Antioxidant activity of several Allium members. J. Agric. Food Chem. 46, 4097–4101.
Downloads
Download data is not yet available.
-
TERESA SKRAJNA,
HELENA KUBICKA-MATUSIEWICZ,
Zbiorowiska roślinne upraw okopowych Wigierskiego Parku Narodowego
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
Lesław Zimny,
Ryszard Gandecki,
Roman Wacławowicz,
Roman Śniady,
Produkcyjność płodozmianu: burak cukrowy – pszenica jara – jęczmień ozimy uwarunkowana zróżnicowanym nawożeniem organicznym i wzrastającymi dawkami azotu mineralnego
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Elżbieta Wielgosz,
Adam Szember,
Ilona Pryciak,
Wpływ wybranych roślin na występowanie zespołów drobnoustrojów glebowych
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
Maria Jędruszczak,
Mieczysław Bojarczyk,
Henryk J. Smolarz,
Maria Dąbek-Gad,
Konkurencyjne zdolności pszenicy ozimej wobec chwastów w warunkach różnych sposobów odchwaszczania – behawior zbiorowiska chwastów
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
KRZYSZTOF DOMARADZKI,
RENATA KIELOCH,
Działanie różnych dawek herbicydów z grupy regulatorów wzrostu i pochodnych sulfonylomocznika na Galium aparine i Stellaria media w zależności od fazy rozwojowej
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 2 (2007)
-
Krystyna Winiarczyk,
Artur Szozda,
Andrzej Kalinowski,
Marek Radłowski,
Wybrane aspekty zapylenia żyta (Secale cereale L.)
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
LESZEK MAJCHRZAK,
Kiełkowanie zbóż w warunkach sąsiedztwa ziarniaków Avena fatua L. i Festuca rubra L. – aspekt allelopatyczny
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 2 (2007)
-
Marianna Warda,
Ewa Stamirowska,
Ewa Stamirowska,
Joanna Greniuk,
Helena Ćwintal,
Znaczenie wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) w zadarnieniu powierzchni pastwiska na glebie torfowo-murszowej
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
KATARZYNA OLESIŃSKA,
DANUTA SUGIER,
ŁUKASZ SĘCZYK,
Wpływ wybranych metod utrwalania oraz czasu przechowywania na zawartość przeciwutleniaczy w owocach tarniny (Prunus spinosa L.)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 1 (2019)
-
Anna Nowak,
Volodymdyr Kovaliv,
Karolina Rulitska,
Ocena potencjału produkcyjnego rolnictwa oraz efektywności jego wykorzystania w Polsce i na Ukrainie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.